Recenzia: Captain Marvel nie je žiaden zázrak

Captain Marvel - poster
Captain Marvel - zelená je dobrá
nick-volajte-ma-fury
Kree kree
Agent Son of Coul
Goose zachraňuje svet
Scrullovci v zamyslení
Kapitán Marvel žiari

Aj keď kapitán Marvel evokuje jednoznačnú spojitosť s názvom svojho vydavateľského domu Marvel Comics, nie je to tak. Samotný Marvel Comics vznikol ako Timely Publications (1939) a prerazil hlavne kapitánom Amerikom. Po druhej svetovej vojne boli superhrdinské komiksy v kóme a Timely, premenované na Atlas Comics, sa orientovalo skôr na akčné a westernové tituly – aj Nick Fury sa tu objavil ako „Seržant Fury a jeho bohovské (howling) komando“. Na vzkriesení superhrdinov malo leví podiel skôr DC (s Flashom, Green Lanternom a Justice League) a Marvel (už ako Marvel) sa chytil až neskôr, Fantastickou štvorkou a hlavne Spider-manom.

Samotný kapitán Marvel to mal ešte zložitejšie. Marvel (teda Zázrak) bolo pôvodne alter ego Billyho Batsona – dnes známeho ako Shazam. Marvela kúpilo DC s komiksovým štúdiom Fawcett Comics ešte v štyridsiatych rokoch. Pre prílišnú podobnosť so Supermanom však dostal Captain Marvel stopku a Shazam sa ďalej vyvíjal iným smerom. Ochrannú známku na kapitána Marvela nakoniec získalo štúdio Marvel (už ako Marvel) v šesťdesiatych rokoch a keďže súčasťou zmluvy bola povinnosť vydať minimálne raz za dva roky komiks s týmto hrdinom, svetlo sveta postupne uzreli viaceré série. A viacerí Marveli – pričom prvým bol doslovný Mar-Vell, vojak Kree vyslaný na Zem (1967).

Aktuálna kapitánka Marvel v Marvel Cinematic Universe (MCU) je Carol Denvers. Tá vychádza z Ms. Marvel, ktorá bola ženskou protiváhou kapitána Marvela (v prípade, že bol kapitán muž). Titul Ms. Marvel nosilo tiež viacero žien, ale pre potreby filmového vesmíru tu máme (chválabohu) len jedného kapitána Marvela, a to rovno ženu a nepotrebujeme protiváhy.

Že je v tom trochu chaos? Nuž, keď sa minuli originálne nápady, všetky komiksové štúdiá začali s alternatívnymi vesmírmi, reštartmi, znovuzrodeniami či paradoxami. Čas, koľko vydrží štúdiu jedna línia, je čoraz kratší. Aktuálny film Kapitán Marvel je typickým príkladom – už ani MCU nie je kompaktné a niektoré dejové linky prestávajú držať pokope (pohadzovanie teseraktom je ozaj na hrane).

Captain Marvel (2019) je aj nie je film typický pre MCU. Na jednej strane tu máme generických nepriateľov, opakujú sa hrozby aj riešenia problémov. Oproti tomu stojí mierne odlišná schéma. Carol Denvers je od začiatku superhrdinkou, nesledujeme klasickú trojaktovku, kde hrdina získa silu, použije ju nesprávne a nakoniec pochopí, že s veľkou mocou prichádzajú veľké pokušenia. Ani triky nie sú sústredené do bitiek či exteriérov – vrcholom je digitálne omladenie Samuela L. Jacksona v úlohe agenta Nicka Furyho.

Ale odlišnosť od schémy MCU neznamená, že ide o niečo originálne. Dej začína na planéte Krypton Hala, z ktorej posielajú Kal-Ela Carol Denvers pod menom Vers do vesmíru, aby nakoniec skončila v Kansase Los Angeles a zachránila svet pred tým, čo si sama priniesla so sebou. Uvidíte veľa bum-bác a zábleskov, ale keďže ide o ženskú hrdinku, nebudú sa veľmi búrať budovy plné nevinných ľudí, zato sa zachráni oveľa viac detí.

Našťastie, generickosť vyvažuje zasadenie deja do minulosti a požmurkávanie na fanúšikov komiksov, MCU či pamätníkov, ktorým príde smiešne, ako dlho sa z diskety nahráva audio záznam. Agent Coulson síce nie je omladený tak precízne ako Fury a textúry mu tečú po brade, ale jeho úloha je vtipná. Rovnako poteší prvý Quinjet či Kree Ronan ešte nie Accuser. Retro síce nie je také čisté ako pri konkurenčnej Wonder Woman, ale telefónne búdky a videopožičovňa plná kaziet s testosterónom potešili.

Navyše, hlavným hrdinom je v skutočnosti kocúr Goose. Totiž, mačky a mývaly zachránia každú situáciu, aj film, ktorý padal do úplného priemeru. Takže výsledkom je pomerne zábavný a neškodný prequel ku koncovke Avengers, ktorý treba vidieť a potom vyraziť na nákup mačacej stravy. Prípadne komiksov, čo bol asi primárny cieľ zo strany Marvel Studios.

Alebo ako vraví Nick Fury: „Veni, vidi, nevidi.“

Prišiel som, videl som a o oko som prišiel.


Captain Marvel
Žáner: akčný, dobrodružný, sci-Fi
Výroba: USA, 2019, 124 min.
Réžia: Anna Boden, Ryan Fleck
Scenár: Anna Boden, Ryan Fleck, Geneva Robertson-Dworet
Kamera: Ben Davis
Hudba: Pinar Toprak
Hrajú: Brie Larson, Samuel L. Jackson, Jude Law, Ben Mendelsohn, Djimon Hounsou, Lee Pace a iní.


Foto © Marvel Studios


Recenzent Rastislav Weber je otcom Fandom.sk (od roku 1999) a jeho súčasnou sivou eminenciou. Má načítané stovky fantastických kníh (číslo sa blíži k dvom tisíckam) a svoje dojmy občas sprostredkuje v recenzii. A aby autori nešomrali, že nevie, čo kritizuje, má na konte aj jeden román a desiatky poviedok publikovaných v rôznych antológiách a zborníkoch.

Pod týmto linkom nájdete články od Rastislava Webera na Fandom.sk.



10. marca 2019
Rastislav Weber