Recenzia: Caliban

Do neznáma

Caliban 1
Caliban 2

Keď sa v roku 2010 začalo natáčanie filmu Prometheus, filmoví fanúšikovia boli nadšení. Alebo očakávali pohromu. Tak či onak, ľudia začali špekulovať, aký príbeh bude vyrozprávaný a ako bude nadväzovať na votrelcovský mýtus. To, že film rozdelil divákov na dve frakcie (frakcia 1: „To je ale sračka“, frakcia 2: „Vy ste to nepochopili, je to umelecké dielo o náboženstve“), nie je dôležité.

Dôležitý je fakt, že jedným z mnohých špekulantov bol aj mnohými obľúbený a nenávidený Garth Ennis. Keď sa Prometheus dostal do kín, Ennis si uvedomil, že scenáristi sa vydali úplne opačným smerom, ako očakával. Lenže v jeho hlave zostal nápad a bolo treba dostať ho na papier. Tak sa zrodil príbeh najnovšej ennisovky, Caliban.

Ďaleká budúcnosť. Ľudia cestujú vesmírom pomocou červích dier. Behom niekoľkých týždňov či mesiacov dokážu prekonať neuveriteľnú vzdialenosť. Jedným z mnohých plavidiel je obria transportná loď zvaná Caliban. Vo vesmíre sú stovky planét, ale na žiadnej nie je život. To, čo sa na nich nachádza sú rudy, plyny, oleje a voda. Preto sú pasažiermi Calibanu hlavne baníci a experti na kovy.

Niektorí ľudia takú cestu psychicky nezvládnu, a tak strávia mesiace v stáze. Na rozdiel od ľudí, ktorí zvládajú stres a starajú sa o správny chod plavidla a pasažierov. Takéto vesmírne lode a ich posádky majú jednu zásadnú podmienku: Ak sa niečo pokazí, ak narazia na problémy v nezmapovanej ničote, nikto im nepomôže. Budú odpísaní. A Caliban po dlhom čase na niečo narazil. Alebo niečo narazilo na Caliban?

Ako už bolo povedané, Ennisa ovplyvnilo ohlásenie filmu Prometheus, ale je vidno, že Caliban je jeho poctou aj iným filmom, v ktorých ohrozuje ľudskú posádku nejaký mimozemský tvor. Votrelec, Čiernočierna tma, Pandorum a Horizont udalostí sú iba niektoré z nich. Ženská dvojica z pätice hlavných postáv sa svojou charakteristikou najviac podobá dvojici Ripleyová (chladná hlava) a Lambertová (panikárka) z kultovky Votrelec. Chémia medzi členmi posádky je dokonalá a Ennis každú postavu parádne vykreslil.

Kreslič komiksu Caliban Facundo Percio je u vydavateľstva Avatar Press pečený-varený. Pracoval už s Warrenom Ellisom (Anna Mercury), aj Alanom Mooreom (Fashion beast). Ennis mu predhodil dokončený scenár a tak mohol Percio popustiť uzdu svojej fantázii. Všetko, od podoby vesmírnej lode, hlavných postáv, tajomného artefaktu, aj desivej alternatívnej obálky je Perciova zásluha. Ten človek jednoducho vie čo robí a stojí to za pohľad.

Caliban je, podľa Ennisových slov, na veľmi dlhú dobu jeho jediný vedecko-fantastický príbeh. Tak by ste si ho nemali nechať ujsť.


Caliban
Píše: Garth Ennis
Kreslí: Facundo Percio
Vydáva: Avatar Press
Rok vydania: 2014


22. apríla 2014
Marek "Keram" Barányi