Recenzia - Bulgakov: Psí srdce – audiokniha

Psi srdce - obal

„Vedec musí pokorne načúvať hlasu prírody…“ Profesor Filip Filipovič Preobraženský

Keď som sa rozhodla začať experimentovať s audioknihami, pre prvé stretnutie s touto formou spracovania knihy som si vybrala Psí srdce, známu novelu ruského spisovateľa M. A. Bulgakova. Trošku som mala obavy, ako sa mi ju podarí stiahnuť. Kto ma pozná, vie, že moderná technika ma nemá v láske. Nakoniec to bolo veľmi jednoduché a presvedčila som sa, že to zvládne každý. Z počúvania sa pre mňa stala nevšedná udalosť, ktorá určite nezostane posledná.

Michail Afanasievič Bulgakov (15. 5. 1891 – 10. 3. 1940) sa narodil na Ukrajine. Vyštudoval medicínu a nejaký čas ako lekár aj pracoval. Od roku 1919 sa venoval len literárnej a dramatickej tvorbe. Mnohé jeho knihy boli počas éry stalinizmu zakázané. Samotné Psí srdce, hoci bolo napísané už v roku 1925, prvýkrát vyšlo až v roku 1987. Niet sa čomu čudovať. Autor vo svojich prácach využíval ostrú satiru či iróniu a situáciu v ZSSR sa nebál zobraziť presne takú, aká v skutočnosti bola. To sa samozrejme boľševikom príliš nepáčilo.

Novela Psí srdce sa radí do žánru sci-fi a dej je vyrozprávaný z dvoch uhlov. Prvý je pohľad psa. Sledujeme, ako ktosi nájde popáleného, vyhladovaného, túlavého chlpáča a vezme si ho k sebe domov. Pes komentuje celú cestu Moskvou, pachy, zvuky aj svoju snahu nestratiť nového nádejného pána z očí. Rozpráva nám o všetkom, čo sa okolo neho a sním deje. Svoje rozprávačské sólo zdatne dopĺňa množstvom psích zvukov a pazvukov. Tajomný muž psa ošetrí, nakŕmi a dá mu meno Baryk. Ten začne prejavovať svojmu gazdíčkovi takmer nekonečnú vďaku a vo svojich psích monológoch ho vynáša až do nebies. Druhý pohľad tvoria zápisky z podrobného denníka doktora Bormentála, očitého svedka všetkých ohromujúcich udalostí sprevádzajúcich jeden prazvláštny pokus. A o čom samotná zápletka je?

Doktor Bormentál nás zoznámi s tajomným dobrodincom, známym profesorom Filipom Filipovičom Preobraženským. Je to vedec, do poslednej bunky svojho mozgu. Báda a robí medicínske experimenty na poli eugeniky a genetiky. Snaží sa kultivovať ľudskú rasu a dosiahnuť omladenie. Preto sa pri prvej príležitosti pokúsi zablšeného a už poriadne vypaseného kamaráta „poľudštiť“. To znamená , že pes podstúpi vylepšenie transplantáciou ľudských orgánov, získaných z mŕtvoly mladého muža. V tomto momente sa začína dej zamotávať a údaje v doktorovom denníku nám rozprávajú o všetkom, čo tento pokus so sebou priniesol.

Z dobráckeho psa, ochotného spraviť to, čo svojmu pánovi na očiach uvidí, sa totiž pôsobením ľudských hormónov stáva vulgárny, drzý a priam neznesiteľne arogantný súdruh občan. Ten si sám vyberie meno Polygraf Polygrafovič Barykov. Takmer od prvého okamihu začína terorizovať celú profesorovu domácnosť. Pripraví jej nejednu skutočne ťažkú chvíľu. Situácia dospeje až tak ďaleko, že sa začína uvažovať o istých možnostiach… Ako profesor vyrieši tento problém? Dokáže občana Barykova priviesť k rozumu?

Otázka stvorenia novej ľudskej bytosti a dosah tohto skutku nie je v literatúre nová. Opakuje sa pomerne často a v rôznych obmenách. Bulgakov v tejto novele naplno využil znalosti a skúsenosti zo svojej lekárskej praxe, čím dosahuje dôveryhodnosť postáv a zároveň mu to pomáha vystavať zaujímavý príbeh. V ňom je stvoriteľ konfrontovaný so svojím stvorením – výtvorom, ktorý sa zo dňa na deň viac vymyká kontrole. Pri počúvaní si možno aj vy začnete klásť otázky, ktoré mátajú profesora a jeho asistenta. Je správne hrať sa na „Boha“? Čo vlastne vytvorením novej bytosti ľudstvo dosiahne? Je skutočne také dôležité vedieť vytvoriť živého človeka? Bulgakov na to odpovedá ústami profesora Preobraženského zhruba takto:

„Prečo vlastne umelo vytvárať génia? Veď toho môže porodiť každá normálna ženská! Madam Lomonosovová tiež takto vyklopila toho svojho lapaja. To je starosť ľudstva. Vyberá evolúciou rok čo rok z neprebernej masy ľudí niekoľko desiatok géniov, ktorí sa stávajú ozdobou tejto zeme.“

Audiokniha Psí srdce je inscenácia tejto novely z roku 1990. Pod režisérskou taktovkou Pavla Linharta sa jednotlivých úloh zhostili herci takých zvučných mien, ako Boris Rösner, Ilja Racek, František Němec, Nina Divíšková či Jiří Lábus.

Zvlášť nezabudnuteľný je výkon Borisa Rösnera. Či už ako všetko komentujúceho psa Baryka alebo neskôr pokusom vytvoreného ufrflaného občana Barykova. Jeho hlasový prejav pri stvárnení vyplašeného, žerúceho alebo vďačného psa, je naozaj vynikajúci! Taktiež sa pohral s premenou psa na človeka. Skoro „viditeľne“ počujete zmeny, ktorými jeho postava prechádza. Uvedomovanie si seba samého ako ľudskej bytosti, oplzlý slovník ulice, premena na sympatizujúceho občana…

Postavy vynikajúco stvárnili aj ďalší herci. Dodali príbehu ten správny šmrnc a zaslúžili sa o to, že ho budete počúvať od začiatku až do konca so zatajeným dychom. Zvuk nahrávky je kvalitný, čistý a priestorový. Táto priestorovosť dobre vynikne pri počúvaní v slúchadlách, kedy máte pocit, že sa nachádzate priamo uprostred deja. Zvukové efekty nevtieravo dotvárajú udalosti, vytvárajú správnu atmosféru a pomáhajú našej fantázii lepšie si všetko predstaviť. Taktiež sprievodná hudba bola vybratá viac než vhodne. Veľmi jemne a taktne podfarbuje a zvýrazňuje dobu, v ktorej postavy žijú.

Bulgakov vôbec nešetrí jednoduchého a nevzdelaného boľševického človiečika, ktorý sa po revolúcii stal slobodným človekom s veľkou mocou. Túto moc však uplatňuje nepremyslene, na svoju vlastnú škodu, čo ale vo svojej krátkozrakosti nevidí. Autor si neodpustil ironické poznámky, ktoré zaznievajú z úst jeho postáv na adresu proletariátu. Poslucháč má potom chvíľu chuť smiať sa, aby sa vzápätí chytil za hlavu nad ľudskou hlúposťou a fanatizmom, a v ďalšom okamihu sa zamyslel nad nezmyselnosťou celej tej epochy. Nad opojnou silou moci a nad jej zneužívaním. Ste vtiahnutí do deja nielen záplavou zvukov, ale tí starší aj spomienkami. Samotná fantastická premena psa na človeka nie je v novele dôležitá. Oveľa závažnejšie je posolstvo, ktoré nás núti zamyslieť sa nad tým, ako naše vlastnosti a myslenie menia svet okolo nás. Ako sa behom niekoľkých dní môže stať z dobráckeho a láskyplného tvora osoba plná arogancie, nenávisti, primitivizmu a vulgárnosti. Je jedno, či je tou osobou človek či pes. A tiež nie je podstatné, či tieto vlastnosti sú naše vlastné alebo získané nejakým lekárskym experimentom. Vždy to ovplyvní nás, náš život a ľudí v našej blízkosti.

Psí srdce je vynikajúco spracovaná, herecky a zvukovo atraktívna audiokniha, ktorá stojí za zakúpenie. Napriek tomu, že mnohí majú obavy čítať ruskú literatúru pre jej špecifickú atmosféru, svojských hrdinov či kultúrne rozdiely, bolo to práve audios pracovanie tejto novely, ktoré zvláštnosti a danosti ruskej spoločnosti spravilo pre poslucháča žiaducimi.

Kniha je okamžite dostupná na stiahnutie na Audioteka.sk


Psí srdce
Žáner: science fiction, dráma
Autor: Michail Afanasievič Bulgakov
Réžia: Pavel Linhart
Interpreti: Boris Rösner, Ilja Racek, František Němec, Jan Kačer, Nina Divíšková, Jiří Lábus, Eliška Vitanovská, Zdeněk Žák, Jiřina Třebická, Milan Riehs
Vydavateľstvo: RadioServis
Čas trvania: 3 hodiny 25 minút
Formát: MP3 na stiahnutie, CD


Psí srdce – audiokniha – trailer


Audioknihu Psí srdce si môžete kúpiť aj v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


27. decembra 2016
Ena