Recenzia – Brian Staveley: Lebky

Brian Staveley - Lebky - obálka

Život a smrť kráčajú ruka v ruke. Život je krásny, niekedy ťažký a umierania sa väčšinou bojíme všetci. Okrem služobníkov boha smrti Ananshaela. Smrť je pre nich dar, vykúpenie, niečo, k čomu aj tak všetci raz dospejeme. Pyrre si vybrala práve túto cestu. V zabíjaní je zbehlá a je pripravená zomrieť. Pretože ten pokoj v očiach umierajúcich každému pripomína, že Ananshael je spravodlivý a láskavý.


Smrť prináša obeti pokoj, vrahovi peniaze

Pyrre je akolytka Ananshaela, ktorého služobníkov ľudia volajú Lebky. Zabíjajú a vravia tomu odtvorenie. Má už dvadsaťpäť rokov a je načase, aby sa stala plnohodnotnou kňažkou. Kňazi a kňažky vo svojej svätyni v Rassambure meditujú, zdokonaľujú sa v boji a speve. Občas si odskočia dakoho „odtvoriť“, za čo dostanú peknú sumičku. Nuž a Pyrre je konečne pripravená odskočiť si na záverečnú skúšku, pozostávajúcu z vraždenia. Znamená to, že dvaja svedkovia zaspievajú starobylú posvätnú pieseň, ktorej text určí, komu má vziať život. Bude to presne sedem ľudí. Viac alebo menej by znamenalo, že Pyrre zlyhala. Dostala štrnásť dní na to, aby vyhľadala a „odtvorila“ svoje obete. No Pyrre má veľký problém. Podľa slov piesne musí usmrtiť aj milovaného človeka. Lenže ona zatiaľ nikdy k nikomu lásku nepocítila. Dokáže za dva týždne objaviť muža či ženu, do ktorých sa naozaj zaľúbi? Pyrre vôbec netuší, čo je láska. Čo vtedy človek cíti? Klamať nemôže, to by svedkovia testu – krásna Ela a ufrflaný Kossal – zistili. A hlavne by to vedel Ananshael.

Akolytka si je vedomá toho, čo sa stane, ak skúškou neprejde. Ela alebo Kossal obetujú Ananshaelovi ju. To jej však ťažkú hlavu nerobí, smrť pozná dôverne. Zabila už mnohých a presvedčila sa, že boh, ktorému slúži, je spravodlivý. Nepozerá na krásu, majetok či postavenie. Pred ním sú si všetci rovní. Na krátky okamih sa zjaví a s posledným výdychom je preč. Zostáva iba pokoj v očiach mŕtvych, ktorých už nič netrápi.

Preto si za miesto, v ktorom skúšku zloží, vyberie rodné mesto Dombâng. Už roky v ňom nežije, no vie, že tam nájde niekoho, koho kedysi asi ľúbila. Ruc je veliteľ Zelených košieľ, čo je názov oddielu strážcov mesta. A má to byť práve on, kto sa stane Pyrreinou poslednou obeťou.

Dombâng je mesto plné starých krvilačných bohov. Prežívajú v ňom ukrytí ľuďmi, ktorí boli násilím donútení vzdať sa ich. Obyvatelia sa nikdy nezmierili s tým, že museli zanechať týchto bohov a uctievať nových, takže prevrat je na spadnutie. Nuž a pre znalkyňu miestnych pomerov je ľahké takúto vzburu podnietiť. Akolytke sa v hlave zrodil plán, ktorý je zamotaný, zložitý, ale uskutočniteľný.

V meste to začína vrieť. Ruc je zrazu znovu s Pyrre a spoločne spriadajú plány, ako rozbúrené obyvateľstvo upokojiť. Zbrane sú naostrené, predsavzatia spečatené. No Pyrre si stále nie je istá, či to, čo k Rucovi cíti, je skutočná láska. Ak to má zistiť, bude musieť otvoriť svoje srdce, načrieť hlboko do spomienok na detstvo a mladosť. Vrátiť sa do barín, kam sa nikto z mesta neodváži. More a močiare sú plné nebezpečných zvierat. Ujdete jednému a skočíte do papule druhému. No možno práve tam, na území, kam sa nevstupuje, nájde Pyrre odpovede na všetky otázky a zloží najťažšiu skúšku svojho života.


Zabijak s potrebou milovať

Pyrre je vedľajšia postava z autorovej trilógie Kronika Netesaného trónu, kde už bola skúsenou Lebkou. V románe Lebky je ešte akolytka a chystá sa zložiť skúšku oddanosti. Príbeh je zasadený do exoticky vyzerajúceho Dombângu. Mesto vám pripomenie Benátky, lebo leží na morskom brehu a je pretkané množstvom kanálov, mostov a mostíkov. Dej sa točí okolo skúšky. No ak ju má Pyrre vykonať, musí intrigovať, splietať zložité scenáre a samozrejme flexibilne reagovať na to, čo v meste spôsobila. Stavenley sa dokonale vžil do ženskej duše a každá z postáv je skvele napísaná. Ľudia v románe sú ako skutoční – nepredvídateľní, impulzívni. Každý dobre vie, že ak sa môže niečo posrať, aj sa to poserie, a nie len raz. S tým všetkým Stavenley pracuje. Nečakané okolnosti, spomienky, ktorým sa chcete vyhnúť, príbehy, ktoré mali zostať nevypovedané. Všetko je podané spôsobom, ktorému budete dobre rozumieť. Možno aj preto, že hlavnou hnacou silou sú ľudské vášne, city. V nich vyniká najmä Ela, ktorá je nespútaným živlom. Spolu s Kossalom sú zvláštnou dvojicou. Láskaví, no zároveň nemilosrdní. Poznajú iba jedno riešenie na všetky problémy. Odtvorenie. Rovnaké myslenie je vlastné aj Pyrre. No návrat do rodiska ju naučí aj inému, než len zabíjaniu. Áno, po každej vražde je zručnejšia, no zároveň si začína uvedomovať, že treba hlavne žiť a užívať si každý okamih. Hoci Lebky zabíjajú bez rozdielu deti, mužov, ženy aj starých, nebudete pohoršení. Sú takí ako Ananshael. Ani ten nerobí rozdiely.

Lebky sú román o láske, živote a umieraní. Pretekajú krvou, vôňou mora a strašnými pavúkmi, hadmi, leopardmi aj ľuďmi. Celým rozprávaním sa vinie tajomná božská Trojica, ktorej treba prinášať obete a ktorú už niektorí z hrdinov stretli. Bojuje sa ostrými zbraňami, no Pyrre bojuje aj sama so sebou a svojou minulosťou. Lebky sú skrátka vynikajúci román plný šťavy, ktorú si s chuťou necháte stekať po svojich čitateľských prstíkoch a ešte si ich potom aj dôkladne, a s radosťou oblížete.

Knihu Lebky si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Lebky si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Lebky (originálny názov: Skullsworn)
Séria: Kronika Netesaného trónu
Žáner: fantasy
Autor: Brian Staveley
Vydavateľstvo: FantomPrint
Rok vydania: 2019
Preklad: Petra Kubašková
Väzba: pevná
ISBN: 9788075940513

Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


12. mája 2020
Ena