Recenzia – Brian Evenson: Píseň, kterou se objasňuje svět

Píseň, kterou se objasňuje svět

Brian Evenson je autor, ktorý sa nedá spútať nejakými pravidlami či konvenciami. Píše, ako mu ruky narástli, a podľa toho, aké témy spracúva. Jeho poviedky sú jedinečné, svojské a vydolujú z čitateľov pocity, ktoré by najradšej nechali spať hlboko vo svojom vnútri. Píseň, kterou se objasňuje svět je zbierkou hororových poviedok. Prinúti vás premýšľať a potajomky dúfať, že opísané príbehy, sa v skutočnosti odohrať nemôžu. Ešte stále máte odvahu čítať o tejto knihe ďalej?


Dvadsaťdva statočných aj podivných

O vašu priazeň sa bude uchádzať presne dvadsaťdva poviedok. Zaútočia nenápadne na vašu fantáziu, objavia skryté strachy, obavy, fóbie ukryté až niekde v hĺbke podvedomia. Niektoré príbehy sú klasické horory. Iné, akési ťažko zadefinovateľné zvláštnosti.

K takýmto podivnostiam najskôr zaradíte poviedky Ať jsme otáčeli, jak jsme chtěli a Kardiaci. Experimentom sa môže zdať Citlivý obsah. No na prvý pohľad nezmyselné vety zmysel majú. Sú to „trigger warnings“ podané hravým spôsobom.


Klasická krása nekrása

Klasických hororov je v zbierke prevaha. Vzbudia vo vás neistotu a v hlave vám zabliká kopa otáznikov. Mrtvě narozený je jedným z nich. Hlavná postava si kladie množstvo otázok, až sa nedokážete zbaviť pocitu, že ste ich položili vy. Preto čakáte na odpovede. Chvíľami netušíte, či spíte a sníva sa vám, či bdiete.

Dům má nad vami moc. Pripraví vás o posledné zvyšky síl vzoprieť sa mu. Hoci viete, čo v dome nájdete, aj tak sa doň vrátite. Osudu neutečieš?

Píseň, kterou se objasňuje svět je plná neistoty. Zmizla mi dcéra alebo som sa o ňu nikdy nestaral? Hľadám ju či ju nehľadám? Čo vlastne robím a čo mám robiť?

Sestry sú zvláštne, odlišné. Učia sa a zároveň zabávajú pozorovaním okolia a ľudí. Čo sa však naučia z takého Halloweenu?

Ruchy v pozadí. Ak podľahnete zápalu z tvorby umeleckého diela, opantá vás nadšenie. Avšak nič netreba preháňať. Režisér istého filmu to však s nadšením a potrebou dokonalosti zrejme trošku prehnal.

Snaží sa vám diktovať váš partner čo, kedy, kam, s kým? Komu by sa to páčilo, však? Jeho s tou ženskou spojila výstava Košile a kůže. Postupne ho ovládla, avšak on už vie, čo ho oslobodí.

Zmizení. Zmizla bez stopy. Nikto netuší, čo sa mohlo stať. Stojí za tým jej manžel či najlepší priateľ? Hamlet, raď…Ten či ten?

Zmes postapa a hororu je poviedka Věž. Boja sa, že prídu. Zostávajú po nich mŕtvi. Ukryť vo veži sa boja. Lenže teraz do veže ísť musia.

Třpytivý svět. Opila sa a pocítila nutkavú potrebu sledovať neznámeho muža. Mala ísť hľadať priateľku, no ten chlap… Azda sa to takto malo stať.

Obujte si Toulavé boty a vyrazte na túlačku. Hlavná postava nečakane pocítila nutkanie tárať sa z miesta na miesto. Opúšťal, aby sa vracal a znovu opustil.

Verte, aj také Brýle môžu byť poriadne nebezpečné. Nasadíte si ich a po chvíli uvidíte, čo ste nikdy vidieť nechceli. Odpykáte si to?

Nevychádzate z bytu, a predsa vám miznú veci. Niekto útočí na váš zdravý rozum. Alebo je to sprisahanie? O čo v skutočnosti ide? Čo keď je za tým… Menno.

Je to v poriadku. Je to správne. Ale čo ak nie je? Možno ste mali nesprávny Směr pohledu. Treba sa pozrieť tam, áno, presne tam… a snáď sa vrátite späť.

Sestru milujem. Som jej Spřízněná duše. Sedeli sme ticho vedľa seba, no v okamihu sa všetko zmenilo. Tak málo stačilo a život sa mi obrátil hore nohami. Ale bol to skutočný život? Som tou, ktorou som si myslela, že som?

Videli ste už film Pěna much? Je to predsa legenda! Napriek tomu si ho nikto nepozrel, iba sa o ňom šepká. Ak sa o ňom pokúsite pozisťovať viac, pochopíte, že zvedavosť je nebezpečná vlastnosť.


Sci-fi horor

Aj vo vesmíre sa hľadá a nachádza. TO si okrem iného hľadá telo. Keby tu nebola tá blbá Díra, do ktorej ON spadol, mohlo byť všetko inak.

Mal spať ešte celé desaťročia, no prístroje ho prebrali skôr. Letí vesmírom, je sám, len na stene raketoplánu je záhadná a možno nebezpečná Šmouha.

Pán kádí. Prežil ako jediný. Niečo poškodilo vesmírny koráb a je na ňom, aby zistil, čo to bolo. Má šancu na úspech?

Otvoriť Druhé dveře je zakázané. No on túži zistiť, čo sa za nimi ukrýva. Najskôr musí zistiť, čo sa stalo jeho sestre a skúsiť prežiť…


Takto sa to píše

V tejto zbierke nenájdete úplne klasické horory. Dokonca pár z nich sa dá nazvať experimentmi, podivnosťami. Mnohé príbehy pripomínajú nočné mory, akési blúznenie v horúčke, keď netušíte, či ide o sen alebo skutočnosť. Evenson v mnohých textoch stavil na fúziu viacerých žánrov s hororom a schuti sa vybláznil. Miešanie štýlov mu totiž umožnilo posunúť možnosti práce so zápletkami aj postavami. Takže sa okrem klasického hororu môžete tešiť na sci-fi, postapo, bizaro aj triler.

Autor strhne čitateľov od prvej vety. Po chvíli sa vás zmocní rovnaká paranoja, s akou zápasia aktéri niektorých príbehov. Usadí sa vo vašej hlave a zaplaví ju myšlienkami. Tie budú pomaly a bolestivo požierať zvyšky vášho zdravého rozumu. Autorove postavy to nemajú ľahké. Stávajú sa hračkami akejsi vyššej moci, nechápu, prečo sa im dejú veci, ktoré nedokážu ovplyvniť. Nevedia sa dostať zo slučky, ktorá sa okolo nich stále viac sťahuje. Komu môžu veriť a kto ich chce podraziť? Točia sa v bludnom kruhu svojich predstáv a myšlienok, zatiaľ čo nedotknutá realita prúdi okolo nich.

To, čo je na týchto poviedkach fascinujúce, je to, že vám Evenson nedá zakaždým priamu odpoveď. Záver a niektoré fakty si musíte odvodiť, domyslieť. To zrejme nebude vyhovovať každému čitateľovi. Nie každý je ochotný, prípadne schopný zapojiť svoju fantáziu a spolupracovať s autorom. No to najlepšie sú práve tie nedopovedané vetičky, otvorené konce, náznaky myšlienok, pretože si ich môžete dotvoriť vo svojej predstavivosti, prípadne zostať v neistote, čo bude na konci. Zakaždým si užijete strach a pochybnosti o sebe, svete aj realite.

Píseň, kterou se objasňuje svět obsahuje texty jedného z najlepších autorov súčasnosti. Hoci je jasné, že vám nesadne každá poviedka, aj pri tých, ktoré vám neulahodia, uznáte, že sú zručne napísané a nápadité. Všetky rozprávania majú doslova strhujúcu atmosféru, zneistia a zavŕtajú sa do vášho podvedomia, kde zostanú a budú dlho hlodať a nútiť vás premýšľať nad nimi.

Hodnotenie: 90 %

Knihu Píseň, kterou se objasňuje svět si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou až 18 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Píseň, kterou se objasňuje svět (orig.: Song for the Unraveling of the World)
Žáner: horor
Autor: Brian Evenson
Vydavateľstvo: Gnóm! – Jakub Němeček
Rok vydania: 2023
Jazyk: český
Preklad: Jakub Němeček
Počet strán: 267
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–88299–30–1


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


19. decembra 2023
Ena
Zdroj informácií