Recenzia – Brian Evenson: Doupě – Zhroucení koně

Doupě - Zhroucení koně - obálka

Brian Evenson je pre nás zatiaľ viac-menej neznámy spisovateľ, po tvorbe ktorého siahlo Vydavateľstvo Gnóm! V preklade Jakuba Němečka čitateľom prináša 18 hororových poviedok. Tie svojím obsahom a výstavbou deja vybočujú zo všetkého, čo očakávame.


Poviedky na vás doslova zaútočia. Na vaše vnímanie, rozum, logiku a vy sa nebudete vedieť brániť. Pocítite, že sa postupne prepadáte niekam, kde byť nechcete – no napriek tomu netúžite po ničom inom, iba zotrvať a pokúsiť sa nájsť aspoň jeden pevný bod. Hocakú cestu von z bludiska, ktoré sa rozprestiera okolo.


Paranoja, obsesia a iné radosti života

Zbierka sa začína postapo novelou Doupě. Pod zemou žije akási bytosť. Viete o nej, že ju vytvoril ten, kto v dúpäti žil pred ňou. Do hlavy má vtisnutý život mnohých predchodcov. Z nejakého dôvodu sa snažia prevziať vládu nad telom tejto bytosti. Či ich spoločným telom? Čím do všetkého zapadá tajomný človek Horak, ktorému otrávené ovzdušie na povrchu nevadí? Ide o vynikajúco napísaný príbeh. Už z neho si urobíte obraz toho, čo vás čaká, ak budete čítať ďalej.

Druhým najdlhším príbehom je sci-fi Prach. Na cudzej planéte hľadá partia chlapov zásoby nerastných surovín. Sú dobre zásobení, technicky vybavení, no jednako majú problém. Prach. Je všade, sadá na nich, preniká do každej bunky tela sťa živý tvor. Má silu ovplyvniť myslenie? Začnú sa objavovať prví mŕtvi, takže treba zvážiť každú teóriu…

Autor balansuje na hrane zdravého rozumu. Je to vedomé a nevyhnutné. Pretože Evensonove diela nie sú horory vystavané v prvom rade na atmosfére, ktorá postavy pohltí. Tu ide o to, čo si postavy myslia, ako vnímajú realitu. Ľudia navôkol umierajú a napriek tomu sú stále živí… Alebo žijú, hoci dávno zomreli? Takými sú napríklad poviedky Černá kůra, Zhroucení koně, Méďa Srdcík™, Cvak, Kapání krve.

Tým ústredným často nebýva človek, ale vec. Veci si robia s postavami, čo chcú, až vytvoria ovzdušie, ktoré naplní hrôzou každého, kto s nimi prichádza do kontaktu. Dom, ktorý sa každú noc mení, deti sú raz tri, inokedy štyri. Zhroucení koně… Ak sa neobzriem, môžem si navždy myslieť, že nezomreli, iba spia. No čo ak sa otočím? Nebude lepšie dozvedieť sa pravdu?

Aj vy občas čakáte na to Cvak, po ktorom sa v mozgu rozžiari a zrazu zistíte, o čo ide? Lenže teraz máte amnéziu… Policajt predo dvermi nemocničnej izby, právnika zaplatili vaši dávno mŕtvi rodičia a vy si nedokážete spomenúť ani na vlastné meno. Je to zlý sen, z ktorého sa nemôžete zobudiť.


Zmysly, nezmysly a iné drobnosti

Zrakom vnímame najviac podnetov. No je nespoľahlivý. Veľa vecí prehliadame alebo vidíme len to, čo chceme. Viete, že váš priateľ je mŕtvy, lenže on o pár hodín sedí na strome a rozpráva sa s vami. Kapání krve, to tichučké kvap, kvap… Až to človeku ide na nervy a šialene mätie. Čo urobíte?

Pri Evensonových príbehoch snívame s otvorenými očami. Pozeráme sa na svet, a predsa zisťujeme, že nezachytíme, čo vidíme. Nedokážeme to správne opísať, pochopiť… To je jedno, hoci to jedno nie je. Kam zmizla objektivita, logika, nestrannosť? Vnímanie sveta je veľmi osobité. To, čo práve prežívame, sa môže inému javiť úplne odlišne. A o hodinu to budeme inak vnímať aj my sami. Evenson nedáva priame odpovede práve preto, že všetko je podriadené subjektívnej percepcii. Necháva nás osamotených motať sa a točiť v bludisku obrazov, hlasov, pachov a domýšľať si. Poslušne sa preto snažíme nepodľahnúť panike a zachovať si zdravý rozum.

Ťažoba umierania sa vznáša v mnohých príbehoch. Rovnako, bolesť, strach a pocit, že niečo je v neporiadku, že vami manipulujú. Spravili ste, čo bolo nutné, čo kázali. Podali Hlášení, skončili vo väzení a dostali bonus v podobe pálenia chodidiel.

Nemôžete spať, sedíte, čučíte z okna a dúfate, že ešte zalomíte. Přímořské letovisko v noci vôbec nenudí tak ako počas dňa. Odohrávajú sa tu udalosti, ktoré bude nutné overiť. Otvoríte dvere izby a vyjdete pred hotel…

Smrť nájdete aj v poviedkach Jakoukoli mrtvolu a Okno. Nebodaj ak sa snažíte Dojet až za Reno, možno chvíľami neviete kde, nechápete ako, nespoznávate cestu, po ktorej ste šli nespočetnekrát. Otec jasne povedal, že vrátiť sa budete môcť až vtedy, ak to on dovolí. Takže neblúdite len na diaľnici, ale aj vo svojej hlave, duši a spomienkach.

Evenson nachádza horor v každodenných situáciách. Túžba po pomste (Trestej), vyšetrenia v nemocnici (Tři potupy), manipulácia a zotročenie v mene lásky (Sekta), snaha napísať článok o čudnej partii (Úpění) či nevšedný spôsob tlmenia bolesti (Strnulost).

Koľko strachu prináša obyčajné rozhodovanie!

Ľudia sa nevedia rozhodnúť. Keď začne z neba padať namiesto dažďa prášok ostrý, sťa brúsny papier, môžete dôjsť k ujme. Obrušování cítite na tele aj na duši. Ošetria vás, kŕmia, až kým nevyzdraviete. Najťažšie však ešte len príde… Zostať v izbe, či odísť? Čakať či hľadať?


Horor na nevšedný deň

Evensona nepochopí každý. Jeho príbehy pripomínajú nočné mory a mátajú neistotou. Podstatné veci nikdy nepovie priamo, všetko si treba domyslieť, vytušiť. Tým vzniká zmätok, paranoja a pocity, ktorými autor navodzuje strach a paniku. Netušíme, či príbeh hrdina prežíva, či sa mu sníva, či je živý, mŕtvy, hladný, sýty, spí, bdie. Nevieme s istotou povedať, či je šialenec alebo sme šialení my, prípadne samotný spisovateľ. Pramení to z nespoľahlivosti nášho vnímania reality. To, čo je pravda pre nás, je nepravdou pre druhého. Čím sme pod väčším stresom, tým viac naša pamäť zlyháva a udalosti sa javia inak. Ak sa nedá spoľahnúť na naše zmysly a pamäť, na čo sa vlastne môžeme v živote spoľahnúť?

Zaborení v kresle, obklopený vlastnou skutočnosťou, strácame sa v labyrinte spomienok, postupne zachvacovaní panikou. Príbehy však okrem mrazivej fantázie skrývajú hĺbku, chuť aj nepopierateľný šarm, ktorými nás nenápadne nútia premýšľať. Nepremeškajme teda príležitosť zoznámiť sa s týmto autorom a jeho pokrútenou a nepravdepodobne istou realitou. Vstúpme do uličiek vlastných obáv a strachov. A to z jediného dôvodu, pretože, priznajme si, nás priam magneticky priťahujú.

Poznámka: Na konci kníh z vydavateľstva Gnóm! nájdete poznámky prekladateľa a medailónik autora. Jakub Němeček týmto spôsobom vysvetľuje sociálne a kultúrne rozdiely, zvyky, odvolávky autora na konkrétne diela, čím pomáha plnšie pochopiť a vychutnať si knihu so všetkým, čo k tomu patrí. Vďaka.


Doupě – Zhroucení koně
Žáner: horor
Autor: Brian Evenson
Vydavateľstvo: Gnóm!
Rok vydania: 2019
Jazyk: český
Preklad: Jakub Němeček
Počet strán: 376
Obálka: brožovaná
ISBN: 978–80–88299–03–5

Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre české portály Fantasy Planet, Sarden a Fantasymag.
Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


7. mája 2019
Ena