Recenzia - Blake Crouch: Mestečko Wayward Pines - Posledné mesto

Mestečko Wayward Pines - Posledné mesto

Borovice a Nevyspytateľný sú názvy prvých dvoch kníh z trilógie Mestečko Wayward Pines. Ich názvy sú výstižné a obsahovo čiastočne zapracované i do prvej série rovnomenného TV seriálu stanice FOX. Ani záverečné Posledné mesto nie je a nebude výnimkou. Pokiaľ ste čítali predchádzajúcu knihu (Nevyspytateľný – naša recenzia), určite si dokážete predstaviť, akým problémom bude musieť čeliť Ethan Burke a obyvatelia mestečka tentokrát. Tí, čo dali prednosť televíznemu spracovaniu, predpovedajú správne, ak nazývajú záverečný diel masakrom. Práve ním autor Blake Crouch zavŕšil svoje dielo inšpirované Aktami X, mestečkom Twin Peaks a svojho času úspešným seriálom L.O.S.T. V tomto poslednom prípade (i meste) by sa ale o inšpirácii dalo dlho polemizovať, pretože Posledné mesto zo všetkého najviac pripomína zombícke krváky, ale bez zombíkov. Namiesto nich vtrhnú do mestečka rozbesnení mutanti. Neočakávajte preto obrovské odhalenia a sprisahania, lebo tie už šerif Ethan stihol vyzradiť obyvateľom v závere druhej knihy, pričom väčšinu z nich už aj tak čitatelia poznajú z prvej časti (naša recenzia). Tretia kniha je tak možno o poznanie slabšia, no atmosféru má rozhodne hororovejšiu a podobne ako u predošlých častí sprostredkuje čitateľom ďalšie takzvané „čítanie jedným dychom“.

Vôňu borovíc prebíja puch ľudského mäsa a tým nevyspytateľným sa tentoraz stáva sám osud. Takže nie nadarmo sa volá kniha Posledné mesto. A výnimočnou ju nerobí iba konfrontácia súčasnej a budúcej ľudskej rasy, ale sám Blake Crouch. Ten ju totiž podľa vzoru druhej knihy rozdelil na niekoľko častí, avšak namiesto číslovania prisúdil kapitolám mená postáv či rodín, do ktorých sa vžijete v ich najkrušnejších chvíľach. Mnohým je už jasné, že priestoru sa do tretice neušlo iba Ethanovi s rodinou a labilnému Pilcherovi, ale autor ho doprial i vedľajším postavám. S mnohými z nich žiaľ prežijete posledné okamihy života. Rozhodne ale budú stáť za to. Vďaka nim sa vám totiž autor dostane pod kožu takým spôsobom, ako nikdy predtým. Okrem záchranných manévrov sa fanúšikovia predsa len dočkajú nejakých tých skrytých právd. Avšak vo väčšine prípadov sa odkryjú načrtnuté vzťahy, takže pri čítaní si prídu na svoje i rodinne založení jedinci či milovníčky láskyplných medziľudských spojení.

So štylizáciou slovenského textu sa za tie dva roky bohužiaľ veľa zázrakov neudialo. V Poslednom meste je dokonca badať, že niektoré vety sú písané v rôznych časových rovinách, a to úplne zbytočne. Pre bežného konzumenta nepodstatnosť, no pre vášnivejších literátov veľká vizuálna chyba, s ktorou by mali počítať, pretože mestečko Wayward Pines za to naozaj stojí. Do tretice bude ešte veľkolepejšie, napätejšie, krvavejšie, bezohľadnejšie, zatiaľ čo najväčšia podobnosť s odvysielaným seriálom bude opäť spočívať iba v základnej konfrontácii dvoch svetov. Ak by sa tvorcovia seriálu chopili predlohy o niečo vernejšie, dozaista by nevznikla druhá séria s klesajúcim ratingom.

Trilógia ako celok postupne graduje a Mestečko Wayward Pines je vo výsledku veľmi originálnym počinom. Vydavateľstvu Zelený kocúr trvala síce jej kompletizácia tri roky, no čakanie na ňu sa vyplatilo. Pokiaľ máte radi thrillery, mystériá, kriminálky a originálne výjavy budúcnosti, nemali by ste Mestečko Wayward Pines podceňovať, ale užívať si ho. Cez voňavé Borovice a Nevyspytateľného až po Posledné mesto na zemi.

Knihu Mestečko Wayward Pines – Posledné mesto si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-book Mestečko Wayward Pines – Posledné mesto si môžete ihneď stiahnuť v Martinuse momentálne so zľavou 27 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Mestečko Wayward Pines: Posledné mesto
Séria Mestečko Wayward Pines – 3. diel
Žáner: sci-fi, mysteriózny, horor
Autor: Blake Crouch
Vydavateľstvo: Zelený kocúr
Rok vydania: 2018
Počet strán: 300
Väzba: brožovaná
Jazyk: slovenský
ISBN: 9788089761425


Súvisiace linky

Recenzia – Blake Crouch: Mestečko Wayward Pines – Borovice

Recenzia – Blake Crouch: Mestečko Wayward Pines – Nevyspytateľný


12. apríla 2018
William Nay