Recenzia – Ben Aaronovitch: Mesiac nad Soho

Mesiac nad Soho

Londýn je plný ľudí, pachov, zhonu, klubov, džezu a samozrejme aj mágie. V druhej časti čarodejníckej detektívnej série Rieky Londýna sa opäť stretávame s už známymi hlavnými aj vedľajšími postavami. Strážmajster Peter Grant pokračuje v štúdiu starých spisov, latinčiny a čarov. Popri tom je samozrejme stále zamestnancom polície a pátra tam, kde si iní detektívi nedokážu pomôcť. Momentálne zomiera akosi priveľa zdravých džezmenov. Keďže Peter má okrem magického nadania aj otca hudobníka, je na vyšetrovanie priam predurčený. Bude však potrebovať pomoc.

…mesto sa držalo leta ako zlatokopka nádejného stredného útočníka… (str. 30)


Džez náš každodenný

Londýn si žije svoj obyčajný uponáhľaný každodenný život. Peter študuje mágiu a venuje sa vcelku obyčajným prípadom. Kolegovia si už zvykli, že ak sa vyskytne niečo divné, čo nedokážu logicky vysvetliť, treba zavolať Petra alebo vrchného inšpektora Nightingalea. Ten sa ešte stále úplne nezotavil zo zranení, preto takmer všetka vyšetrovacia rutina zostáva na Petrovi. Najnovší prípad mu dohodil doktor Walid. Vestigiá, teda zvuky, vône a pocity, ktoré sa vznášajú okolo ľudí zasiahnutých mágiou, cíti v blízkosti pitvanej mŕtvoly dokonca aj on. Tak sa stalo, že Peter stretol Simon…

Simon bola milenkou obete. Je sexi, miluje džez a medzi ňou a Petrom to riadne iskrí. Žeby sa na obzore objavila láska a iné komplikácie ? Mal by si dávať pozor, pretože vďaka vestigiám vie, že obeť nezomrela prirodzene. Bol to magický útok a on začína byť riešením prípadu úplne posadnutý. Môžu za to aj spomienky na Petrovu mladosť, ktorá bola vďaka jeho otcovi plná hudby. Je viac džezmenov, ktorí zomreli vplyvom čiernej mágie?

Peter nezabúda ani na kolegyňu Lesley. Občas ju ide navštíviť a občas, aby sa nenudila, ju zamestná nejakou tou úradničinou, ktorú každý policajt tak „miluje“. No Lesley je aj studnicou dobrých nápadov, keď Peter nevie, na čo sa má sústrediť vo vyšetrovaní. Navyše ju zaujíma mágia a je presvedčená, že keď jej zohavila tvár, dokáže ju aj znovu opraviť.

Camden Town bolo známe predovšetkým vďaka zájazdnému hostincu nazývanému Mother Red Cap. Slúžil ako posledná zastávka, kde človek mohol natrafiť na pivo, lupičov a kvapavku predtým, než zamieril na sever… (str. 303)


Bod zlomu

Všetko pekne šliapalo v zabehnutných koľajách, až kým nezavolala detektívka seržantka Stephanopoulosová. Mŕtvy muž na WC zdanlivo nesúvisí s prípadmi vrážd hudobníkov. No len do chvíle, kým nedôjde na prehliadku jeho bytu. Zo zabavených artefaktov je nad slnko jasné, že mŕtvy bol v čaroch namočený až po uši. Peter s Nightingaleom si musia priznať, že po Británii pobehujú nebezpeční mágovia. Kto to je, kto bol ich mentorom a ako je možné, že o nich doteraz netušili? Je vrahom muzikantov niekto z nich?

Aby život vyšetrovateľov nebol až taký ľahký, udalosti sa zamotajú a skomplikujú.


Mesiac v splne

Mesiac nad Soho je pokračovaním Riek Londýna, na ktoré pomerne plynulo nadväzuje. Peter sa zdokonaľuje v čaroch, bohovia riek akoby zázrakom udržujú krehké prímerie a Londýn sa pomaly spamätáva z následkov predošlého magického zápasu. Lesley sa iba veľmi pomaly zotavuje zo zranenia, ktoré utŕžila. Tentokrát sa do popredia dostáva džez, pretože hudobníci po koncertoch umierajú bez zjavnej príčiny. Účinky mágie ale prezradia vestigiá okolo ich tiel. Ben Aaronovitch tentokrát využíva fakt, že otec hlavného hrdinu je bývalý muzikant. Stáva sa jedným z hlavných zdrojov Petrových informácií. Čitateľ dostáva možnosť zoznámiť sa s džezovou hudbou aj hudobníkmi a interpretmi.

Samotný príbeh nie je komplikovaný. Možno sa vám stane, že už v prvej tretine knihy budete poznať páchateľa. Na autorovi zostane len „drobnosť“, postupne vysvetliť čitateľom motív a spôsob, ako vrah svoj čin vykonal.

Celkovo sa román nesie v ľahkom duchu, je nekomplikovaný a dobre čitateľný. Ben Aaronovitch nás opäť povodí po kľukatých uličkách Londýna, dozvieme sa niečo o histórii mesta, blízkych mestečkách a hlavne o muzike. Džez nás bude sprevádzať celou knihou. Nielenže zistíte, že autor je znalec, ale môžete si aj na youtube nájsť skladby a hudobníkov, ktorí sú v knihe spomínaní. Možno vám to pomôže lepšie sa dostať do rytmu rozprávania. Možno naopak zistíte, že džez nie je vaša šálka kávy či čaju s mliekom. Toho sa v príbehu vypijú hektolitre a rovnako dostane priestor aj britská kuchyňa. Najviac si však pochutíte na povestných fish and chips.

Autor nás poteší humornými hláškami (ktorými celý príbeh príjemne presvetľuje) a svojskými postavami. Suchý britský humor, opisy a balansovanie medzi realitou a mágiou sú príjemným spestrením deja.

Na chvíľu som sa zdesil, že ma možno objíme, ale našťastie sme si obaja včas spomenuli, že sme Angličania. No chýbalo len málo… (str. 342)

Nečakajte nič prevratné alebo nové. Je to taká oddychovka po ťažkom dni, keď sa ponoríte do príbehu, nad ktorým nemusíte vôbec premýšľať. Dočítate a viac sa knihou zapodievať nebudete. Ak si teda chcete prečistiť hlavu, uvoľniť sa a hlavne, ak máte radi všetko britské, nechajte sa unášať na vlnách džezu a vôní vestigií ukrytých v tomto románe.

Hodnotenie: 70 %

Knihu Mesiac nad Soho si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Mesiac nad Soho si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Mesiac nad Soho
Séria Rieky Londýna, 2. kniha
Žáner: fantasy
Autor: Ben Aaronovitch
Vydavateľstvo: SLOVART
Rok vydania: 2022
Počet strán: 360
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–556–5443–0


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


1. marca 2023
Ena
Zdroj informácií