Recenzia: Batman v Superman: Úsvit spravodlivosti

Kam vietor, tam plášť

BvS perex
BvS Superman zachranuje
BvS Batman zachranuje
BvS Lex a Lois
BvS Superman sa zodpoveda
BvS novinari
BvS Batman postapo
BvS Supeman s drahou osobou
BvS Batman si dupol

Filmový súboj komiksových ikon Batmana a Supermana odráža ducha dnešnej doby. Zlé hodnotenia profesionálnych kritikov pripomínajú vír, kde jeden vodca strhne celú záplavu totožných výčitiek. Vidno to na Rotten Tomatoes (film má slabých 29 %), na csfd.cz (recenzie boli spočiatku takmer výhradne negatívne) aj na sociálnych sieťach. A v rámci filmu je zaujímavá snaha ľudstva ponížiť svojich bohov na vlastnú úroveň, prinútiť ich, aby prevzali „zodpovednosť“ za svoje činy. Namiesto vlastného názoru je tu akýsi Deus ex retea societatis, absolútny odborník na všetko z Facebooku (senátu/komisie etc, nehodiace sa škrtnite). Jeden názor vládne všetkým, jeden všetkých zviaže…

Ale tak, ako sa vo filme vzoprú Netopier aj Muž z ocele, nedal sa zadupať ani obyčajný filmový divák. Čierno-modro-červená držková vytvorila za 5 dní rekord v tržbách, keď hravo pokorila hranicu 400 miliónov dolárov.

A tak to má byť. Pretože najnovší počin režiséra Zacka Snydera môže byť vnímaný kontroverzne, ale nezaslúži si zadupanie nejakými top kritikmi z New Yorkera či LA Times.

Snyder nie je holywoodsky rutinér, jeho filmy bývajú pretkané významom vo viacerých vrstvách a je len na divákovi, či ich postrehne a ocení. Lebo kým 300 je ešte celkom po lopate, Strážcov (Watchmen) už nezvládal každý a kritici Sucker Punch väčšinou skĺzli úplne po povrchu.

V súboji Batmana so Supermanom najviac rezonuje právo stvorených kritizovať svojich stvoriteľov. Ľudstvo, v americkom filme reprezentované Senátom a pre filmového diváka zosobnené v ochrancovi Gothamu, sa vzoprie Supermanovi – rovnako, ako by sa postavilo starozákonnému Jahvemu, keby sa biblické udalosti odohrávali dnes. Viera prestáva byť individuálnym právom, „sloboda“ demokracie dáva moc tým, čo najviac kričia. Snyder hrotí konflikt až tak, že dokonca aj armáda je tu za kladnú.

Riešenie je predvídateľné, pretože ho aj mimo plátna vídame často. A často sa aj modlíme, aby sa našlo pre niektoré patové situácie. Spor dvoch mocných protivníkov totiž nezriedka vyrieši iba vonkajšia hrozba, proti ktorej sa títo oponenti musia spojiť. A počas boja bok po boku, plášť pri plášti, zrazu zistia, že ich spor nebol až taký neprekonateľný a keď vonkajšia hrozba kľačí na kolenách, bývalí sokovia si dajú „high five“.

V Snyderovom filme to ale zasa také jednoduché nie je, a práve v tom tkvie jeho čaro. Chápete Batmanovu motiváciu aj Supermanovu frustráciu. Tešíte sa, keď Temný rytier konečne zrazí Muža z ocele, ale oceníte aj kopnutím prerazený batmobil. Lois Laneovú budete posielať, kam slnko nesvieti, a spolu s Alfrédom zašomrete, že „pán Wayne, ani vy už nezomriete mladý“.

Wonder Woman budete obdivovať, aj keď nad cameom Aquamana asi pozdvihnete obočie vyššie ako pán Spock. A rozhodne odporučíte Jesse Eisenbergovi, aby toho Lexa Luthora Jr. až tak neprehrával.

Ale v celku by ste mali byť spokojní. Je to veľmi výrazne komiksový film, s celou jeho vizuálnosťou. Ben Affleck je asi najbatmanovatejší Batman, presne takto si predstavujem Temného rytiera, starého skúseného psa, ktorý vie, že je za kriminálnika, ale aj keď ho to trápi, vie, že niet inej cesty. Zimmerovská hudba od Junkie XL (o.i. Mad Max: Fury Road) nadväzuje na motívy Muža z ocele a k scénam sedí, počas záverečného súboja páchlo celé kino adrenalínom do taktu burácavých tónov.

A – čo je najpodstatnejšie – z plného kina odchádzali diváci absolútne v pohode. Nikto nezdieľal výčitky kritikov z Rotten Tomatoes o kváziepickosti, nezábavnosti či nude.

„Pani, nebojte sa ma, som priateľ vášho syna.“
„Ja som to tušila! Aj vy nosíte taký plášť.“


Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti (Batman v Superman: Dawn of Justicea)
Žáner: akčný, scifi
Výroba: USA, 2016, 151 min
Réžia: Zack Snyder
Scenár: Chris Terrio, David S. Goyer
Kamera: Larry Fong
Hudba: Hans Zimmer, Junkie XL
Hrajú: Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Diane Lane, Laurence Fishburne, Jeremy Irons, Holly Hunter, Gal Gadot, Jason Momoa a ďalší.


28. marca 2016
Rastislav Weber