Recenzia: Batman Mikea Mignoly (komiks)

Batman Mikea Mignoly

Máte chuť na pekelne prepečeného, lovecraftovského Batmana?

CREW tento rok odštartovala novú edíciu Legendy DC. Kým prvý zárez bol stávkou na istotu v podobe legendárneho Návratu Temného rytíře z dielne Franka Millera, ako druhá v poradí prilietava nečakaná chuťovka: zbierka štyroch temných komiksov, v ktorých sa Batmana nechopil nikto menší než Mike Mignola.

Mike je známy najmä ako otec slávnej série Hellboy. Stvoril ju v prvej polovici 90. rokov a následne k nej pridal viacero rip-offov a spin-offov (Ú.P.V.O., Abe Sapien). Ďalej je autorom ságy Baltimore a na konte má i Drakulu, komiksovú adaptáciu Coppolovho filmu s Garym Oldmanom.

Mignolov štýl je nezameniteľný. Temný, ponurý, čudácky, vizuálne interesantný, s malou dávkou morbídneho, azda sarkastického humoru. Hrdinovia sa ocitajú v dávno mŕtvych mestách stratených v púšti, ktoré ale možno nie sú až také mŕtve, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Bojujú s nadpozemskými silami, beštiálnymi tvormi, chápadlovými obludami, falošnými bohmi, nebezpečnými dimenziami, okultnými príšernosťami, príšernými okultnosťami a s temnými svetmi pochmúrnej fantázie, v ktorých často vystupujú veci, ktoré sú rozprávkové, ale nezabúdajme, že rozprávky sú hororové a nebezpečné. Mignola to veľmi dobre vie. Navyše sám seba radí medzi neodškriepiteľných fanúšikov kultového hororového amerického spisovateľa H. P. Lovecrafta. Takže to pre hrdinov vari ani nemôže dopadnúť dobre.

Najlepšou súčasťou tejto zbierky je Zkáza, jež postihla Gotham. S ňou sa fanúšikovia prvý raz mali tú česť stretnúť v roku 2000. Rozpráva o Bruceovi Wayneovi, ktorý sa po rokoch dobrodružných plavieb so svojimi najvernejšími vracia do rodného Gothamu. Predtým však niečo prebudí v ľade v Antarktíde a nevedomky to privezie do Gothamu. Alebo to tam vari číhalo už od položenia prvej tehly? Dej je umiestnený do roku 1928. Blíži sa hospodárska kríza, Al Capone si dovoľuje čoraz viac a Batman musí vyšetrovať nepredvídateľný prípad cthulhuovských rozmerov (doslova). Keďže DC Mignolovi ponechali voľné ruky, mohol si robiť, čo sa mu len zachcelo. A jemu sa zachcelo všetko.

Ak je vám lahôdka Zkáza, jež postihla Gotham povedomá, potom vedzte, že to nie je prvý raz, čo vyšla v češtine. Premiéru si u českých bratov odchápadlovala v roku 2018 v rámci DC komiksového kompletu. Mignola ju napísal spolu s kolegom Richardom Paceom, ale nekreslil ju. Tvorcom úchvatných obrazcov sa stal kanadský rodák Troy Nixen. Ide nielen o scenáristický, ale i výtvarný vrchol zbierky. Slávne postavy (Harvey Dent, Poison Ivy a množstvo ďalších) sú hladko začlenené do celku bez toho, aby čitateľa rušili. Tvorcovia ich predstavujú v zaujímavej podobe aktualizovanej pre atypické (prostredím, módou, architektúrou, štýlom zmýšľania spoločnosti…) americké 20. roky.

Zvyšok komiksovej knihy tvoria tri kratšie príbehy. Gotham ve světle plynových lamp Mike nepísal, „len“ kreslil. Napísal ho Brian Augustyn, spoluprácu s ktorým Mignola natiahol aj na neskoršie roky (stretli sa v Ú.P.V.O.). „Lampy“ vyšli v roku 1989 a zub času je na nich predsa len už čiastočne poznať. V tomto príbehu Jack Rozparovač presídli z temného Londýna do o nič veselšieho Gothamu. Asi každý si spomenie na Z pekla od Alana Moorea. Zápletka je síce rovnakou mierou diabolská ako jednoduchá, ale funguje napriek tomu, že identita páchateľa je zrejmá od začiatku. Zaujímavé sú dôvody, ktoré postavu viedli k sériovým vraždám žien na dvoch kontinentoch. Komiks bol v roku 2018 prevedený do kresleného celovečeráku, v ktorom Batmana nadaboval Bruce Greenwood (Abramsove Star Treky, kingovka Gerald´s Game). Ako „Zkáza“ tak „Lampy“ ponúkajú nové súvislosti ohľadom vraždy Bruceových rodičov.

Nasleduje takmer čierno-biely „kraťas“ Plynárna. Prvý raz vyšla v roku 2003 v experi­mentálnej sérii Batman: Black and White. Tá fanúšikom ponúkla kratšie komiksové útvary o Netopierovi v čierno-bielej podobe; práve Plynárna dostala výnimku a bolo jej umožnené narušiť jednofarebný úzus a pridať červenú. Pre Mikea ju ilustroval opäť Troy Nixen. Prítomnosť farby krvi vytvára zaujímavý kontrast s čierno-bielym zvyškom. Je to originálne, halucinogénne dielo vymykajúce sa bežným veciam, než v akých sme strážcu Gothamu zvyknutí vídať. Plynárna mimochodom ako bonus taktiež vyšla v spomenutom DC komplete.

Poslednou do zbierky je Svatyně, pre ktorú Mike napísal iba námet (do podoby scenára ho rozviedol Dan Raspler). Zato ju celú nakreslil. Prvý raz vyšla v roku 2003. Batman sa po nočnom súboji (odohrávajúcim sa – kde inde ako na cintoríne) ocitne hlboko pod zemským povrchom. Keďže to vymyslel Mignola, je jasné, že v nehostinnom prostredí na majiteľa najchrapľavejšieho hlasu spomedzi všetkých DC superhrdinov čakajú oveľa väčšie problémy, než to, že so sebou ako na potvoru nemá metlu na ometanie pavučín.

Batman Mike Mignoly je skvelá komiksová zbierka. Ak máte radi Lovecrafta, je to pre vás povinná jazda. Napriek tomu, že všetky štyri komiksy obsiahnuté v tejto knihe sú temné, miestami hororové, je každý z nich iný nielen výtvarným spracovaním, ale aj rôznorodými spôsobmi, s akými sa ak nemu jednotliví scenáristi rozhodli pristupovať. To je fajn, lebo je to tým pádom pestré, živé a nepredvídateľné.

P.S.: Fanúšikom Lovecrafta je nielen Mignola, ale tiež známy režisér Guillermo del Toro (Diablova chrbtica, Faunov labyrint). Nečudo, že del Toro a Mignola viacnásobne spolupracovali (Hellboy 1 – 2, Blade 2). Del Toro si našiel cestu aj k Mignolovmu miláčikovi Troyovi Nixenovi: v roku 2010 mu ako producent kryl chrbát v Nixenovom filmovom režisérskom debute Nebojte sa tmy.

Hodnotenie: 80 %

Komiks Batman Mikea Mignoly si môžete kúpiť napríklad aj v Martinuse momentálne so zľavou 4 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Batman Mikea Mignoly (orig.: Batman Collection: Mike Mignola)
Autor: Mike Mignola, Richard Pace, Brian Augustyn, Dan Raspler
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2021
Ilustrácie: Mike Mignola, Troy Nixen
Jazyk: český
Preklad: Petr Zenkl, Richard Klíčník
Počet strán: 240
Väzba: šitá v tvrdých doskách s prebalom
ISBN: 978–80–7449–937–1


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


14. júla 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií