Recenzia: Bad Blood

Všemocná krv

Bad Blood 001

Fakt: upíri sú stále in. Fakt: upíri sa kŕmia krvou. Fakt: príbehy s upírmi stoja za to, ak ich píše niekto kto vidí upírov akí sú. Dvojnohé pijavice, ktoré považujú ľudstvo za mäsité konzervy plné krvi. Žiadne romantické tvory s tragickým osudom, ale choré obludy. Jonathan Maberry je jedným z tých autorov, ktorí nemajú nasadené ružové okuliare, keď ide o upírov. Sám s nimi má dosť skúseností. Niežeby sa po večeroch túlal ulicami a vysával krv nerdom a geekom.

Iba obšťastnil svet mnohými hororovými knihami (za ktoré získal niekoľko ocenení Brama Stokera) a komiksovými minisériami (Marvel Universe vs. The Punisher/Wolve­rine/The Avengers, Marvel Zombies Return). Ten chlap jednoducho vie, čo robí. A teraz sa rozhodol, že si v komikse podá upírov. Ale ako by sa dal vylepšiť príbeh o tom, že sa hlavná postava stane obeťou upíra? Jednoducho: urobíte z neho osobu s nepožívateľnou­ krvou.

Trick mal dobrý život. Mal. Rakovina mu ho už niekoľko rokov ničí. Chemoterapie, chudnutie, vracanie, strata vlasov, to všetko sú teraz Trickove životné radosti. No nie nadarmo sa vraví, že v núdzi poznáš priateľa. Trick zistil, že jeho najlepším priateľom je Kyle. Nespráva sa ku Trickovi ako z cukru, ťahá ho do spoločnosti a pomáha mu užívať si život, či skôr jeho zbytok, plnými dúškami. Napriek tomu má Trick slabé chvíle, keď mu nepomôže ani Kyleova podpora.

Chvíľku sebaľútosti mu naruší muž, ktorý o sebe vyhlasuje, že je upír, princ krvi, syn bohyne tieňov a prvý z nových bojovníkov temna. Po upírovej minútovej tiráde ohľadom toho, ako sa storočia kŕmil psami, potkanmi a že sa ukrývanie v kanáloch skončilo, dôjde ku kontaktu zubov s Trickovým krkom. Ale namiesto sladkej, životodarnej tekutiny sa upír dočkal chemoterapiou pošpinenej krvi. Niečo také dokáže zraziť hrebienok aj bojovníkovi temna.

Maberry má pod pásom päť kníh o folklóre a legendách upírov. Klasickí upíri kašlali na nejakú romantiku. Šlo hlavne o život a smrť a dôvody, prečo ľudia zomierali. V Bad Blood preskúmava práve tieto aspekty. Očami chalana, ktorý sa považuje za mŕtveho, sledujeme ako si upíri (po uhryznutí Tricka) začínajú uvedomovať svoju smrteľnosť. Keď už je reč o upíroch, Maberry sa vykašlal na ich žiarivé verzie a použil staroveké inkarnácie. Čiže monštróznych, odpudivých a desivých ľudí, ktorí majú zjavom blízko ku vlkodlakom, zombiám a bosorkám.

A v podaní kresliča Tylera Crooka sú naozaj príšerní, odpudiví a desiví. Crook, držiteľ ceny Willa Eisnera, je u Dark Horse pečený – varený a čitateľom známy vďaka sériám B.P.R.D. a The Sixth Gun. Jeho kresba, vrátane koloringu, dodáva neobvyklému príbehu istú dávku realizmu a riadnu porciu vážnosti.

Upírsky príbeh s neobvyklým hrdinom, ktorý má neobvyklú partnerku, nie je nijako originálny, ale je svojím podaním pekne svieži. Jednoznačne stojí za prečítanie.


Bad Blood
Píše: Jonathan Maberry
Kreslí: Tyler Crook
Vydáva: Dark Horse Comics
Rok vydania: 2013


1. apríla 2014
Marek "Keram" Barányi