Recenzia - Avengers: Vek Ultrona - čas hrdinov

Avengers AoU - poster
Vek Ultrona - Besný Mecha-Pinocchio
Vek Ultrona - Boh, Génius a Slušňák
Vek Ultrona - Superrýchy a superdivná
Vek Ultrona - Krotiteľka zelenáčov
Vek Ultrona - Ostrostrelec

Ubehlo už pár mesiacov, čo sme sa triasli od nadšenia nad prvým trailerom a v hlave nám spieval jemnučký hlások démonického Pinocchia. No konečne nadišiel čas premiéry. Čas hrdinov, no i čas umelej inteligencie a Vek Ultrona.


Stálo to čakanie za to? To viac-menej musí každý posúdiť sám. Ale kto pozná Filmový svet Marvelu (Marvel Cinematic Universe) ten vie, že pod istú mierku zábavy a kvality filmy jednoducho klesnúť nedokážu. Aj keď niektoré sú o trochu slabšie oproti tým, čo viac vynikajú, stále majú svoju hodnotu. Prinajmenšom cenu menšieho sústa, ktoré vás na chvíľku zasýti, no navnadí na hlavný chod.

Pred tromi rokmi sme prvýkrát uzreli niečo, čomu sa dalo len ťažko uveriť: Hrdinovia samostatných komiksových filmov sa spojili v boji proti zlým silám, ktoré ohrozovali náš guľatý modrý domov. Z výsledku museli vo väčšine kín zametať popadané sánky. Potom sa Pomstitelia rozišli do vlastných filmov, aby si vybavili svoje súkromné globálne hrozby. A teraz sú opäť spolu, aby nás zahrnuli krutohustými hláškami, vtipnými, no aj hlbokými dialógmi, strhujúcimi nakladačkami a možno aj nejakou tou drámou.

Ku kormidlu sa opäť vrátil Joss Whedon, otec premožiteľky Buffy, vesmírnych kovbojov zo Serenity alebo nedoceneného Dollhousu. Celý film dýcha jeho rukopisom. Či už v duchaprítomných výmenách v rozhovoroch, alebo pri fantastických vizuálnych vtípkoch. Spomedzi hlavných dejových a vedľajších liniek sem-tam vykukne niekoľko zaujímavých tém. Za všetky spomeniem napríklad Thorovo kladivo. Z rozšírených trailerov si určite pamätáte scénku, kde si niektorí z tímu vyskúšajú, či sú „hodní“ vládnuť Asgardu. Ak sa vám páčila, určite sa neskôr zasmejete na plné kolo.

Niet koho predstavovať – ústrednú šestku a jej predstaviteľov dôverne poznáme. Grúpa sa navzájom pozná ešte lepšie (a niektorí členovia až príliš dobre), takže my si môžeme užívať ich priateľské rozhovory, doberania, prípadne súperenie, čia frajerka je väčšia… frajerka. Okrem toho diváka poteší poodhalenie tajomstiev niektorých Pomstiteľov. Napríklad taký Hawkeye si užije trošku slávy, asi ako zadosťučinenie za to, že v predošlom dieli hral zombie so zápalom spojiviek. Bývalý intergalaktický egyptológ James Spader vo svojej úlohe vládol. Ultronov hlas, no i jeho vystupovanie muselo každému nahnať zimomriavky aspoň raz. Zmysel mal dokonca aj jeho krutý zmysel pre humor. Ako keď na vás reval zmyslov zbavený učiteľ – a keď zadrel niečo neskutočne smiešne, báli ste sa zasmiať, aby vám neodtrhol hlavu a nehodil vám ju do ksichtu.

Dvojičky dovezené z X-men univerza a pretvorené pre účely filmu si počínali viac než dobre. Z dvojice hrá prím Wanda a jej telepatické a telekinetické schopnosti. Udelili deju patričnú hybnosť a dokázali zamávať napríklad aj mocným asgardským princom. Eliška Olsenová ju zvládla na výbornú. Pietro s tvárou Aarona „Kick-assa“ Taylora-Johnsona ťahal v tomto prípade za kratší koniec, lebo hajzlíkovi v kuchynskej slo-motion scéne z Budúcej minulosti sa vyrovná málokto. Napriek tomu Johnson predviedol veľmi sympatický výkon a jeho „hláškový“ ping pong s Hawkeyom patrí medzi obľúbené výmeny. Na čo sa pri tomto filme určite nemôžete sťažovať, je nedostatok postáv. Okrem tých fungl nových sa objavia aj známe tváre, napríklad Tonyho parťák Rhodey, agentka Maria Hillová, či jednooký Nick Fury.

Samozrejme, film mal svoje muchy. Priveľa vedľajších koľají, množstvo postáv (dokonca malú scénu mal aj Andy „Milášik“ Serkis… a bol super), pri ktorom sa menej zanieteným zatočí hlava, predigitalizovaná akcia. Niektorým by sa film azda zdal pridlhý, a hádam, že pár jedincom azda prikrátky. Každopádne, snímka má veľký potenciál získať si srdia divákov natoľko, že nad akýmikoľvek negatívnymi recenziami a kritickými poznámkami mávnu rukou a začnú spomínať na slastné chvíle v kinosále. Do tohto filmu sa ľahko zamilujete, ale nevadí – podľa múdrych slov jedného recenzenta „Nikdy by ste sa nemali ospravedlňovať za to, že milujete niečo, čo za to stojí.“ Takže si to poriadne užite a príliš sa nezapleťte.


Avengers: Vek Ultrona
Žáner: akčný, dobrodružný, sci-fi
Výroba: USA, 2015, 141 min
Réžia: Joss Whedon
Hrajú: Chris Evans, Chris Hemsworth, Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, Scarlett Johanssonová, Jeremy Renner, Samuel L. Jackson, Cobie Smuldersová, James Spader a i.


8. mája 2015
Mária Antoničová