Recenzia - Audiokniha: Stanisław Lem: Solaris

solaris audiokniha

Kontakt s mimozemskou formou života patrí medzi základné témy vedeckej fantastiky a medzi zásadné diela zaoberajúce sa touto témou patrí aj Solaris od poľského autora Stanisława Lema. Stanisław Lem (1921 – 2006) patril medzi tých spisovateľov, ktorých aktivity výrazne presahovali oblasť jedného žánru. Písal teoretické práce, dokonca divadelné, rozhlasové a televízne hry, stal sa členom Poľskej akadémie vied a preslávil sa rozsiahlymi, až encyklopedickými vedomosťami o vede a technike. Kniha Solaris vyšla v Poľsku v roku 1961 (po slovensky v roku 1964) a dlhé desaťročia fascinuje čitateľov po celom svete. Svedčia o tom aj filmové adaptácie: prvá, ruská, z roku 1968 od Borisa Nirenburga, slávna od Andreja Tarkovského (1972) a posledná od Stevena Soderbergha (2002). Každá sa zaoberá iným aspektom diela. Pozoruhodnou a naozaj sugestívnou je však prednedávnom vydaná audiokniha Solaris z vydavateľstva Tympanum.

Medziplanetárna stanica Solaris skúma planétu vykazujúcu rôznorodé anomálie. Počas výskumu sa objavujú náznaky smerujúce k istote, že planéta vyzerajúca ako gigantický oceán vykazuje prejavy inteligencie. Dej knihy začína v okamihu, keď na stanicu príde psychológ Kelvin a nájde jedného člena posádky mŕtveho, ďalších dvoch na hranici psychózy a samotná stanica je v zanedbanom stave. Po prvotnom zoznámení so situáciou sa začnú diať znepokojujúce udalosti sprevádzajúce príchod hosťa – mŕtvej bývalej Kelvinovej priateľky Harey. Kelvin zisťuje, že každý na stanici má svojho hosťa. Hlavnou hypotézou ostáva, že planéta sa pokúša prostredníctvom podvedomia ľudí formovať im známe bytosti a takto s ľuďmi komunikovať. Výsledkom je hlavne frustrácia, bolesť a neúspech.

Solaris je kniha na premýšľanie. Lem ju usporiadal do viacerých vrstiev a ich odkrývanie prináša nové a nové objavy. Môžeme ju čítať, resp. počúvať, ako štúdiu o vzťahoch medzi ľuďmi v úplnej izolácii – medzi sebou navzájom aj voči ich nežijúcim, ale akosi neustále prítomným hosťom. Oproti tomu je vzťah človeka k neznámemu, radikálne neznámemu, s ktorým nás nielenže nič nespája, ale, zdá sa, neexistuje ani spôsob ako vôbec nejakú komunikáciu nadviazať. Planéta je dokonalý a takmer úplne nezrozumiteľný cudzinec. Lem otvoril v Solarise aj ďalšiu tému, a tou je povaha vedy. Na Zemi vznikla solaristika, ktorá dosahuje hranice ľudského poznania, a mnohé jej tézy sú len dohady stojace na iných dohadoch.

Počas počúvania si uvedomíme, že v knihe dominujú filozofické témy a Lemovým cieľom nebolo vyriešiť ich, ale ukázať, aké sú hranice poznania, vedeckého výskumu a ľudskej schopnosti priblížiť sa v porozumení iným bytostiam. Existujú nadčasové problémy, ktoré sa asi nikdy nepodarí vyriešiť, a vedecká fantastika Lemovi poslúžila ako vynikajúca kulisa na analýzu podobných javov.

Audiokniha Solaris má mimoriadne spracovanie. Nahovorili ju Richard Honzovič a Renata Volfová, hlasy sú podľa situácií rôznorodo modulované, emocionálne podfarbené a sprevádzajú ich takmer neustále zvuky a ambientná hudba. Solaris vyhral v súťaži Audiokniha roku 2014 kategóriu Najlepší zvuk. Kniha o hraniciach ľudstva v sprievode meditatívnej hudby je určená všetkým, ktorí hľadajú aj filozofickejší rozmer fantastiky.

Audioknihu Solaris si môžete kúpiť na stránke Audioteka.com, pričom prvých 45 minút na skúšku si môžete stiahnuť zadarmo.


Solaris
Audiokniha
Autor: Stanislaw Lem
Žáner: science fiction
Interpret: Richard Honzovič, Renata Honzovičová Volfová
Vydavateľstvo: Tympanum
Rok vydania: 2014
Dĺžka trvania: 9 hodín 6 minút


7. apríla 2016
Katarína Kamhalová