Recenzia: Audiokniha - Robert Fabian: Mariňáci II.

Marinaci 2 - obalka

Nie je príliš časté, aby sa dali urobiť dve recenzie na jednu knihu. Teda bez toho aby ich písali rozliční autori. Audiokniha Mariňáci to však zjavne umožňuje. Tým, že na rozdiel od papierovej verzie je dvojdielna.


Pozitívne je, že prednes si už naďalej uchováva kvalitu z neskorších kapitol prvého dielu. Tentokrát sa mu nedá nič vyčítať. Nepostrehol som ani chybičky v použití skreslenia hlasu pri komunikácii cez vysielačky. Dokonca som nenašiel ani nesprávne emočne zdôraznenú priamu reč.

No a čo samotná kniha? Príbeh pokračuje presne tam, kde sa s nami rozlúčil na konci prvej nahrávky. Na planétu prišli žoldáci, aby zamietli všetky stopy. To znamená pozbierať dáta z experimentálnych zbraní, ideálne aj s nimi. Samozrejme ak narazia na odpor nejakých preživších, treba upratať aj to. Čo už samo o sebe ako zápletka pre military sci-fi bohato stačí. A vskutku, v druhej polovici si užijeme podstatne viac akcie. Od epických prestreliek, cez menšie potýčky až po súboje muža proti mužovi. Takisto arzenál pokrýva všetko od noža po taktické jadrové zbrane. Zúčastníme sa bojov, ktoré sa odohrávajú vonku, na otvorenom priestranstve, aj v úzkych podzemných tuneloch. Jednoducho, nájdeme tu čokoľvek, po čom by mohlo srdce fanúšika pišťať.

Zaujímavé je, že rozdelením knihy som získal pocit, ako keby som počúval dve odlišné diela. Prvú polovicu som vnímal viac-menej ako iným spôsobom prerozprávaný dej z Votrelcov. Druhá časť mi oveľa viac pripomínala Hviezdnu pechotu. Pravdepodobne to bude tým, sa zmenil samotný štýl boja. Už tu nestojí človek voči neznámej mimozemskej sile. Teraz sú podmienky vyrovnané. Vyhrá ten, kto lepšie využije zdroje a možnosti. Priznávam, že ma podoba s Votrelcami zo začiatku iritovala. Priblížiť sa k Hviezdnej pechote, to považujem skutočne za úspech. Ako študent som ju čítal, uvažoval som či nevstúpim do armády. Našťastie vyhral zdravý rozum.

Hodnotiť jednotlivé časti audioknihy nemá význam. Z úvodu je viac zoznamovania sa s postavami, s prostredím a predstavenie nepriateľa. Neskôr ide už iba o čistú akciu, ktorá sa na nič nehrá. Ak si teda Mariňákov zhrnieme ako celok, je to naozaj dobre napísaný príbeh, ktorý nás nesklame. V prerozprávaní Zdeňka Velena je rovnako skvostný. Keď som si ho púšťal cestou autom, zaujal aj členov posádky, ktorí vedeckú fantastiku vôbec nečítajú. V prípade, ak chcete počúvať audioknihu skupinovo, treba mať na pamäti fakt, že dej sa odohráva v drsnom prostredí. Vojaci nemajú slovník vhodný pre deti a preto ani v knihe o vulgarizmy nie je núdza.

Jeden odsek by som ešte venoval samotnému technickému vyhotoveniu. Kniha sa skladá z 19 empétrojok, po cca 45 minút. Pokiaľ budete počúvať pomocou aplikácie audioteka, bude to fungovať ako po masle. Ak ale použijete normálny mp3 prehrávač, hrozí, že si nezapamätá pozíciu v súbore. To môže negatívne ovplyvniť zážitok z počúvania. Predsa len manuálne vyhľadávanie, kde v danej kapitole prestanete, vie byť naozaj otravné. Samotná aplikácia však bez problému pôvodný player nahrádza. Dokáže rozoznať aj to, že sme vytiahli slúchadlá a zastaviť reprodukciu. V podstate na nej chýba iba to, že takto nepodporuje aj bluetooth, a teda je potrebné ju vypnúť zvlášť.

Kniha je okamžite dostupná na Audioteka.sk.


Mariňáci 2 – audiobook
Žáner: military sci-fi
Autor: Robert Fabian
Vydavateľ: Walker and Volf
Dĺžka: 8 hodín 15 minút
Interprét: Zdeněk Velen


Súvisiaci link

Recenzia: Audiokniha – Robert Fabian: Mariňáci I.


2. augusta 2016
Richard Gullath Bojničan