Recenzia: Audiokniha - Otfried Preussler: Čarodějův učeň

Carodejuv ucen - audiokniha

Povaha zla, podľahnutie jeho vábeniu, boj a víťazstvo nad ním patria medzi konštantné témy ľudových rozprávaní. V legendách a ústne tradovaných príbehoch sa vždy objavuje dominantný nositeľ zla, diabol alebo jeho sprostredkovateľ na tomto svete v podobe mága, černokňažníka v mužskej alebo ženskej podobe. Šíritelia zla potrebujú na zabezpečenie kontinuity získať svojich nástupcov a nimi sú zvyčajne mladí ľudia pred bránou dospelosti. Audiokniha Čarodějův učeň vychádza z lužickosrbskej legendy o chlapcovi Krabatovi, ktorý sa dostane ako tovariš do Čierneho mlyna a po troch mesiacoch sa stane učeníkom v čiernej mágii. Majiteľ mlyna, čarodejník a majster, má zmluvu s diablom, na základe ktorej musí každý Nový rok zomrieť jeden učeník a majstrovi tak zakaždým pribudne rok života. Vykúpiť z tohto osudu dokáže daného chlapca len dievča, ktoré podľa presne opísaného rituálu spozná svojho vyvoleného.

Autorom verzie Čarodejníkovho učňa, z ktorej vychádza audiokniha, je spisovateľ Otfried Preussler (1923 – 2013), nemecký autor pôvodom z Čiech. Na základe Preusslerovej verzie legendy vznikol v roku 1977 aj rovnomenný animovaný film režiséra zásadného pre vizuálnu fantastiku Karla Zemana. Dielo sa stalo predmetom aj iných adaptácií, napríklad divadelnej alebo muzikálovej, dokonca aj počítačovej hry. Audioknihu vynikajúco narozprával Lukáš Hlavica a počas viac ako šiestich hodín počúvania sa vyskytnú okamihy, keď nebudú chýbať zimomriavky. Hlavicova interpretácia hlasu majstra čiernej mágie je dokonalá a pochmúrna. V niekoľkých slovách počujeme skúsenosti a vek, ktoré bežnému človeku nikdy nemôžu náležať. Hororovú atmosféru mnohých scén zdôrazňujú aj zvláštne zvuky a temná hudba.

Prečo je téma Čarodejníkovho učňa aj v súčasnosti taká príťažlivá? Lužickosrbská legenda má svoj pôvod na prelome 17. a 18. storočia a dodnes hlboko zasahuje svojou univerzálnosťou. Priaznivcov fantastiky najviac zaujme aspekt čiernej mágie a jej aplikácie napr. na obohacovanie sa, premeny človeka na zviera, schopnosť ovládať počasie apod. Sú tu však ďalšie aspekty diela, nemenej príťažlivé. Krabat sa netají svojou ambicióznosťou: chce sa stať v mágii rovnako zbehlý ako majster, sám túži stať sa majstrom. V určitý okamih ale spozná hranice, za ktoré už nechce ísť. Odobrať inému človeku život nie je preňho prijateľné a túžba po priateľstve a láske prekoná aj túžbu po zasvätených vedomostiach. Boj s nadprirodzeným zlom má jednu významnú slabosť: zlo nedokáže byť porazené len z vnútra, z prostredia čarodejníkových učeníkov. Pomoc musí prísť zvonku, od čistého srdca a lásky. Láska má teda pre postavy očistný účinok a dokáže za istých okolností vykúpiť z okov zla.

Pri počúvaní audioknihy si môžeme v istom okamihu uvedomiť, za čo všetko vďačí legende o čarodejníkovom učňovi moderná fantastika. Vzťah medzi učiteľom a žiakom, osvojenie si magických zručností, vytýčenie hraníc zlých skutkov, boj dobra so zlom a vzopätie sa Krabata proti svojmu osudu našli odozvu v mnohých neskorších fantasy príbehoch. Audiokniha Čarodějův učeň je umelecké dielo v tom najlepšom slova zmysle a tak ako doteraz fascinovalo čitateľov a divákov, môže ďalej pokračovať vo svojom posolstve aj prostredníctvom podmanivého hlasu.

Kniha je okamžite dostupná na stiahnutie na Audioteka.sk


Čarodějův učeň
Audiokniha
Žáner: legenda, fantasy, horor
Autor: Otfried Preussler
Interpret: Lukáš Hlavica
Vydavateľstvo: Tympanum
Rok vydania: 2010
Dĺžka trvania: 6 hodín 23 minút


Viac autorových článkov nájdete Medzi knihami.


30. mája 2016
Ján Blažovský