Recenzia – Arthur C. Clarke: Stretnutie s Rámom

Stretnutie s Ramom

V roku 2131 sa z hĺbky vesmíru vynorí valec mimoriadnych rozmerov. Má úplne hladký povrch a podľa slabého gravitačného poľa je zrejme dutý. Ľudia ho pomenujú Ráma a rozhodnú sa ho bezodkladne preskúmať.


Dnes už Arthur C. Clarke patrí k sci-fi klasikom. Za knihu Stretnutie s Rámom získal okrem iného aj cenu Hugo a Nebulu. Na Slovensku nám však preklad tejto kultovej knihy dlho chýbal. Po rokoch sa to vydavateľstvo mamaš rozhodlo zmeniť. Vďaka nim a prekladateľovi Patrickovi Frankovi sa teda môžeme do Rámu začítať aj v našej rodnej reči.

Vo svojej dobe priniesol Arthur C. Clarke netradičné nápady a podobne ako v Solarise od Stanislawa Lema nastolil myšlienku, že mimozemšťania nám vôbec nemusia byť podobní. Jednou z hlavných postáv je kapitán Norton, ktorý sa so svojou posádkou blíži na lodi Endeavour k záhadnému objektu vo vesmíre pomenovanom po indickom bohu Rámovi.

V dnešnej dobe však narazíme aj na nedostatky. Podobne ako u Asimova, ani Clarke nedokáže vyprodukovať postavy, na ktorých by čitateľovi záležalo. A to aj napriek tomu, že na pozadí načrtne zaujímavé príbehy jednotlivých členov posádky. Kapitán Norton je navyše nie veľmi sympatickou hlavnou postavou.

„Kapitán Norton už dávno dospel k presvedčeniu, že niektorým ženám by sa nemal povoľovať vstup do vesmírnej lode: stav beztiaže im robil s prsiami veci, ktoré vedia človeka škaredo vyviesť z miery.“ (str. 52)

Celá kniha je v podstate akýmsi pohľadom do života v budúcnosti. Ľudia môžu mať legálne viacero partnerov, môžu ich mať aj na dobu určitú. Obývaná už nie je iba Zem, ale aj planéty Mars a Merkúr či mesiace Luna, Ganymedes, Titan a Tritón.

Arthur C. Clarke sa skôr zameriava na tajomný objekt plávajúci Slnečnou sústavou a objavovanie mimozemskej civilizácie. Vnútri Rámu sa totiž nachádza celý svet a nik netuší, aké sú zámery jeho tvorcov. Vďaka autorovmu vzdelaniu v oblasti fyziky, teoretickej a aplikovanej matematiky a nadšeniu pre satelitnú komunikáciu pôsobia technické detaily hodnoverne. Aj keď teda nemáme k dispozícii vnútorný svet postáv, stále sa môžeme naplno ponoriť do opisov prieskumu Rámu. Zároveň autor rozoberá aj dávnu dilemu, ako by naša rasa reagovala na mimozemský život. Budeme ho chcieť zo strachu z neznámeho vyhubiť alebo kruto skúmať? Máme vôbec v povahe nechať nejakú cudziu civilizáciu tak?

Mnohé záhady sú v knihe odhalené, no viacero vecí necháva autor v závere aj naďalej tajomstvom. Po prvej časti Stretnutie s Rámom však nasledujú pokračovania, ktoré by mohli do celého príbehu vniesť viac svetla. Uvidíme, ako sa vydavateľstvo mamaš popasuje s ich vydaním.

Hodnotenie: 80 %

Knihu Stretnutie s Rámom si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Stretnutie s Rámom si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Stretnutie s Rámom (orig.: Rendezvous with Rama)
Séria: Ráma 1
Žáner: sci-fi
Autor: Arthur C. Clarke
Preklad: Patrick Frank
Vydavateľstvo: mamaš
Rok vydania: 2022
Jazyk: slovenský
Počet strán: 232
Väzba: pevná
ISBN: 9788082680242


Súvisiaci link

Predstavujeme – Arthur C. Clarke: Stretnutie s Rámom


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


26. júna 2023
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií