Recenzia: Aquaman and The Others

Aquaman a jeho tím

Aquaman and the Others

Aquaman. Superhrdina, z ktorého si celé roky robil každý srandu, je cool. Stačilo zavolať overeného scenáristu Geoffa Johnsa a pretvoriť muža, ktorého nikto neberie vážne, na vládcu Atlantídy, ktorý sa s nikým a ničím neserie. Johns totálne prekopal Aquamanov životný príbeh a dal mu nepriateľov, ktorí sa nezastavia pred ničím. Teraz sa muž, ktorý bol kedysi známy iba tým, že dokáže hovoriť s rybami, dočkal ďalšej komiksovej série.

Pred tisíckami rokov bol kráľ Atlantídy Atlan vyhnaný zo svojho mesta. To ho tak veľmi naštvalo, že dal vyrobiť šesť zlatých talizmanov, pomocou ktorých zabil svojho brata Orina (Aquamanovho prapredka) a poslal jeho kráľovstvo do oceánskych hlbín. A práve tieto artefakty chce teraz niekto získať. No najprv sa bude musieť dostať cez Aquamana a jeho tím zvaný The Others. Práve oni sú majiteľmi mocných talizmanov.

Trojzubec vlastní Aquaman, Okovy sily militantný Prisoner of War, Pečať čistoty nekromantka Sky Alchesay, Kľúč taktický Operative a Teleportačný kruh amazonka Ya´Wara. No z nejakého dôvodu prestávajú talizmany fungovať. Prichádzajú o svoju moc. Okovy sily nevytvárajú silové pole a Teleportačný kruh neteleportuje. A to je iba začiatok lavíny problémov. Aquaman a jeho tím musia zachrániť náš svet pred veľmi temnou budúcnosťou.

Scenáristické opraty drží pevne v rukách Dan Jurgens, muž zodpovedný za splodenie Doomsdaya a zabitie Supermana v deväťdesiatych rokoch. V rokoch 2000 a 2001 sa dokonca podieľal na tvorbe série Aquaman. Takže je viac než schopný. Táto miniséria bude dokonca predohrou k eventu Futures End, ktorú Jurgens píše spolu s Keithom Giffenom, Brianom Azzarellom a Jeffom Lemireom.

Ak vám je tím The Others neznámy, niet čo diviť. Splodil ho Geoff Johns v sérii Auqaman. Ale nemusíte zúfať, prvé číslo Aquaman and The Others je napísané tak, aby ste sa o členoch tímu dozvedeli všetko podstatné. Jurgens sľubuje, že počet členov Others sa rozšíri, čo by bolo logické, keďže zlatých talizmanov bolo viac než šesť a nastávajúca hrozba bude vyžadovať oveľa väčšiu partiu.

Jurgens tentoraz prenechal kresbu inému, a tým je Lan Medina, kreslič, ktorý dostal ako prvý na hranie scenár Billa Willinghama k jeho sérii Fables (u nás vydávané ako Mýty). Jeho kresba je v tomto komikse, na rozdiel od tej v Mýtoch, neskutočne dynamická, akčná a krásne detailná.

Aquaman and The Others je pekná vedľajšia miniséria výbornej série na pokračovanie, ktorú by si nemali nechať ujsť fanúšikovia DC Comics ani čitatelia, ktorí sa ešte nestretli s novým lepším Aquamanom.


Aquaman and The Others
Píše: Dan Jurgens
Kreslí: Lan Medina
Vydáva: DC Comics
Rok vydania: 2014


13. mája 2014
Marek