Recenzia – Anton Stiffel: Časonauti

Časonauti

Kontinuitu času nesmie nič narušiť. Časonauti sa snažia odhaliť nezrovnalosti a napraviť tok dejín. Je to však skutočne nevyhnutné?


Anton Stiffel je známy vďaka sci-fi poviedkam, ktoré mu v minulosti vyšli v rôznych zbierkach a antológiách. Mnohé z nich boli práve o Časonautoch, ktorí sa konečne dočkali svojej vlastnej knihy poviedok. Vydavateľstvo Hydra sa navyše rozhodlo investovať do vzhľadu svojich kníh. Časonauti tak dostali pevnú väzbu s peknou obálkou. To však nie je všetko. Aj keď je kniha pre mladých dospelých a aj dospelých, nájdeme v jej vnútri ilustrácie od Jakuba Šimjaka, ktoré dotvárajú atmosféru jednotlivých poviedok.

Poviedková forma je spočiatku možno zvláštna a čitateľom môžu chýbať akési prepojovacie prvky, no v konečnom dôsledku je vďaka tomu kniha dynamickejšia. Netreba sa báť, že by autor poukladal jednotlivé dieliky nesúrodo. Príbehy na seba chronologicky nadväzujú. Priestor medzi nimi síce autor nevypĺňa, bez problémov si ale aj tak vieme vyskladať celkový obraz o deji, postavách a ich vzájomných vzťahoch.

Čitateľov zaujmú najmä námety, ktoré si autor zvolil. Stretneme sa tu s alternatívnym pohľadom na rôzne historické udalosti – od atentátu na Kennedyho cez tunguzskú katastrofu až po Nežnú revolúciu. Hoci nejde o nový nápad, autor sa veľmi príjemne hrá s dejinami. Veľkým plusom je práve to, že využíva nielen slávne svetové reálie, ale aj tie z východnej Európy.

Popri tom sa v každej poviedke vyvíja aj vzťah hlavného rozprávača s jeho láskou Japonkou Ayumi. Okrem nich spoznávame aj ostatných členov tímu, hoci nie sú aj pre kratšiu formu poviedky úplne prepracovaní. Dej sa zameriava na hlavné postavy a jeho centrom sú cesty v čase. V poviedkach sa postupne vynára aj ďalšia záhada. Popri Časonautoch sa časopriestorom pohybuje aj ktosi ďalší a snaží sa im skrížiť plány.

Určite by sa dalo vymenovať mnoho diel, na ktoré sa Časonauti podobajú, no atmosférou a osobitnými historickými udalosťami najviac pripomínajú sériu pre mládež Jazdci časom od britského autora Alexa Scarrowa. Slovenskí Časonauti sú však skôr určení dospelým čitateľom. Anton Stiffel tak svojou zbierkou poviedok opäť úspešne prispel do malej slovenskej sci-fi rodiny. Koniec nechal otvorený a nás ostáva len dúfať, že raz odhalíme celé tajomstvo o tom, kto sa to Časonautom stále snaží skrížiť cestu.

Hodnotenie: 85 %

Knihu Časonauti si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 8 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Časonauti
Žáner: scifi
Autor: Anton Stiffel
Vydavateľstvo: Hydra
Rok vydania: 2022
Jazyk: slovenský
Počet strán: 224
Väzba: pevná
ISBN: 9788089968831


Súvisiaci link

Predstavujeme – Anton Stiffel: Časonauti


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


22. novembra 2022
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií