Recenzia: Ant-Man a Wasp

antman2-kvantovy-tunel
wasp-v-civile
antman2-baba-jaga
ukradol-som-labak
antman2-lodicka
antman-a-wasp
antman2-obor

Je to malé, občas veľké, chvíľami priveľké a nemohlo to prísť do boja s Thanosom. Ak ste sa aspoň na pikosekundu zamysleli, čo by to mohlo byť, aktuálna marvelovka, ktorú máme v kinách, vám s prehľadom odpovie.


Scotta Langa aka Ant-mana nachádzame v úvode filmu v domácom väzení. Obojok na nohu a zákaz nahýňania sa z okien dostal za porušenie sokovijskej dohody – podrobnosti nájdete vo filme Cpt. America: Občianska vojna (2016). Na rozdiel od zvyšku ilegálnej časti Avengers sa mu nepodarilo utiecť, a tak sedel uväznený aj v čase, keď to ostatní superhrdinovia schytávali od Thanosa.

Bývalému Ant-Manovi (oblek Hanka Pyma vraj zničil) ostávajú už len dva dni do konca dvojročného trestu. Chcel by vybehnúť z domu, ísť do parku s dcérkou a za chalanmi z firmy, ktorú síce spoluvlastní, ale nikdy v nej nebol. Ale, ako to už u hrdinov býva, svoje šťastie si musí zaslúžiť a kto málo dáva, dvakrát dáva. Čosi-kamsi a zasa uvažuje v mravčích rozmeroch a rúti sa do neľútostného súboja so záhadným Duchom, s gangom priekupníkov technológií a dôjde aj na prekáračky s FBI, CIA a inými skratkami.

Ant-man je rodinný film a na rozdiel od Avengerov, Kapitánov Amerikov či Thorov je v podstate vhodný aj pre veľmi mladé publikum. Krv tu nestrieka, slovo na „f“ sa nepoužíva a posolstvá či zápletky sú jasné a po lopate. Je tu pár naháňačiek, akrobatických bitiek, zopár prekvapení a lekcie cudzieho jazyka – Ant-manovi spoločníci vo firme sú naši obľúbení traja amigos na čele s Michaelom Peňom. Táto trojka, ktorá bola len doplnkom prvého dielu, je tentoraz plnohodnotným členom tímu. Minimálne Peňa si v pokračovaní zaslúži aj nejaký superhrdinský oblek (ako vraví jeho postava Luis, „bude mu stačiť aj taký obyčajnejší, so slabou alebo aj žiadnou superschopnosťou“).

Vo filme sa kladie dôraz na rodinné hodnoty. Vzťah Scotta Langa s dcérkou, ktorá mu venovala pohár Pre najlepšiu babičku – iný nemali. Vzťah Hanka Pyma, pôvodného Ant-Mana, s dcérou a stratenou manželkou (tá je v podaní Michelle Pfeiffer s popolavými vlasmi a s mečom na chrbte celá Ciri). Vzťah Wasp, dcéry Hanka Pyma, s Langom… Svoje miesto dostanú aj špeciálne vzťahy. Napríklad Ant-Mana s bývalým agentom S.H.I.E.L.D.-u, ktorý sa snaží dokázať, že Lang nie je v domácom väzení, aj keď obojok vraví, že je. Vrelé je aj puto medzi Langom a manželom jeho exmanželky, čo dokazuje niekoľko pikantných objatí v trojke.

Niektoré vzťahy vyjdú najavo iba vďaka séru pravdy (veď si len predstavte, že niečo také pichnete Mexičanovi, ktorého pusa sa nezastaví ani v spánku), niektoré sú hmyzie, iné zasa transdimenzionálne a zároveň transsexuálne. Skrátka, v tomto filme ide o vzťahy a je vhodné zobrať do kina aj vlastné súvzťažné osoby.

Druhý diel rozvíja všetky motívy, ktoré v prvom Ant-manovi ostali otvorené. Všetko je znásobené, niečo zmenšené až po kvantovú úroveň, niečo zasa väčšie ako gigantický trajekt. Nič ale nie je navyše, každé slovo, gesto či mravčie tykadlo tu má svoju úlohu. Dokonca aj cliffhanger, na ktorý si musíte počkať do prvej potitulkovej scény.

Marvel skrátka ide a filmy z jeho Univerza sú zárukou dobrej zábavy.

Alebo ako vraví staré včelie osie príslovie: „Na veľkosti záleží“.


Ant-Man a Wasp (orig. Ant-Man and the Wasp)
Žáner: akčný/dobrodruž­ný/scifi
Výroba: USA, 2018, 118 min
Réžia: Peyton Reed
Predloha: Stan Lee (komiks), Jack Kirby (komiks)
Scenár: Chris McKenna, Erik Sommers, Paul Rudd
Kamera: Dante Spinotti
Hudba: Christophe Beck
Hrajú: Paul Rudd, Evangeline Lilly, Michael Douglas, Michelle Pfeiffer, Michael Peña a iní


8. júla 2018
Rastislav Weber