Recenzia – Anna Em: Kniha Ohňa

Anna Em - Kniha Ohňa

Čo ak sú draci skutoční? Oplatilo by sa im žiť na Slovensku a pracovať na píle?


Na Instagramoch a stránkach ako GoodReads a Martinus sa na sériu Kniha Ohňa objavujú aj veľmi dobré a veľmi zlé hodnotenia. Slovne sa vyjadrilo iba pár ľudí, ktorí aj napriek peknému počtu hviezdičiek spomínajú nedostatky. Tých pár dlhších recenzií na blogoch nie je práve pochvalných. Ako to teda s touto pôvodnou sériou o drakoch je? V recenziách sa budeme postupne venovať každému dielu osobitne, pričom sa v pokračovaniach tejto recenzie objavia spoilery týkajúce sa predošlých častí Knihy Ohňa. V poslednej recenzii bude aj krátke zhrnutie dojmov z celej série.

V prvej knihe série sa zoznámime s Lili Majtánovou, ktorej otec zverí nie veľmi úspešnú pílu. Najviac času trávi Lili v práci s denným majstrom Igorom a novou kolegyňou Luciou, pričom sa snažia o to, aby sa u nich zamestnancom páčilo. Jedným z bežných pracovníkov je aj Trystan Blaze, ktorý sa spolu bratom Thomasom prisťahoval z Írska. Tu sa romantické duše potešia. Príbeh začne pripomínať šablónu – obyčajná žena a tajomný sexi chlap s magickými schopnosťami. Ak však nie ste romanticky naladení, ich štýl komunikácie vám pravdepodobne bude liezť na nervy. Postavy na seba najčastejšie vyšteknú, zakričia, vybehnú a pod. Keď nie to, tak aspoň fňukajú alebo vystrašene pištia. V podobnom tóne sa nesie celá séria.

Príbeh má vsak šancu zaujať čitateľa. Pílu začnú sužovať vraždy a okolo Lili sa obšmieta nádejný kupec píly Ondrej. Lili sa ale podniku aj napriek otcovmu naliehaniu nechce vzdať. Tak sa zamotá do udalostí, ktoré sú mimo bežnej ľudskej skúsenosti. Vykreslenie tohto príbehu však pokrivkáva. V prvom rade z hľadiska štylistiky. Opakovanie rovnakých slov v po sebe nasledujúcich vetách, vysvetľovanie zjavných vecí a tlačenie na city spomaľujú dynamiku textu. Hoci hlavné postavy sú dospelé, ich vyjadrovanie a autorkin spôsob písania pôsobia skôr ako z YA románu. Cítiť to hlavne na dialógoch, ktoré znejú veľmi naivne, keďže postavy sa občas predháňajú, kto povie múdrejšiu vetu.

Kniha Ohňa pripomína sériu Súmrak, ale namiesto upírov či vlkolakov tu nájdeme drakov. Podobné sú aj prvky dokazovania si dominancie, tajomna, romance a boja medzi prastarými organizáciami drakov a Tútorov. Tak ako upíri u Stephanie Mayerovej, aj u Anny Em má každý drak jednu výnimočnú schopnosť.

Lili je však, na rozdiel od depresívnej Belly zo Súmraku, prchká, náladová a často agresívna. Áno, samozrejme medzi nami existujú aj takíto ľudia, no s opisovaním ich emócií a činov si treba dať pozor, aby nakoniec neboli čitateľmi vnímaní ako absolútne nesympatické postavy. Vedieť zobraziť chyby láskavo je náročná úloha aj pre skúseného autora. Samozrejme to neplatí u postáv, ktoré chceme zámerne vykresliť záporne. Spomenieme napríklad jednu takúto scénu, kde Lili nástojí na tom, aby s ňou Trystan šiel na Sandrinu narodeninovú párty, hoci je na celom tele čerstvo dobitý. Jeho rany sa však už neskôr ani nespomínajú.

Prvé dve tretiny knihy sú v podstate zoznamovacie a až v poslednej sa dostaneme k samotnému hľadaniu Knihy Ohňa a nejakému tomu dobrodružstvu. Trystan s Thomasom musia prejsť skúškami, ktoré testujú samotnú dušu. Odhalenia sú prekvapivé, aj keď občas kostrbato podané, pričom koniec ostáva otvorený pre ďalšie pokračovanie.

Kniha Ohňa od Anny Em je v slovenskej romantickej fantasy vďaka drakom čímsi novým. V modernej fantasy sa väčšinou zobrazujú ako lietajúce tvory, ktoré niekedy dokážu komunikovať s ľuďmi. Človeka meniaceho sa na draka nájdeme menej často, napríklad u Sapkowského. Stále treba brať ohľad aj na to, že Kniha Ohňa je prvotina, a tie mávajú svoje muchy. Uvidíme, ako sa autorka posunie v ďalších častiach.

Knihu Kniha Ohňa si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Kniha Ohňa
Séria: Kniha Ohňa 1
Žáner: fantasy
Autorka: Anna Em
Vydavateľstvo: Art Floyd
Rok vydania: 2019
Jazyk: slovenský
Počet strán: 404
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788089889280


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


2. júna 2022
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií