Recenzia – Andy Weir: Artemis – audiokniha

Audiokniha-Artemis-Andy-Weir

Mesiac odjakživa priťahoval náš pohľad k nočnej oblohe, fascinoval a sýtil ľudskú fantáziu predstavami. Zdrojom inšpirácie sa stal aj pre druhý román Andyho Weira – Artemis. Po knižnej predlohe rýchlo siahlo vydavateľstvo OneHotBook, a tak si dnes môžeme vybrať, či budeme knihu čítať alebo si ju vypočujeme.

Jasmin Basharová žije v Artemis, meste na Mesiaci, ktoré má vlastnú menu – gempy, továrne aj atrakcie. Jeho rytmus udáva turistický ruch. Návštevníkom je prispôsobené všetko, vrátane obyvateľov. Tí často žijú na hranici chudoby, no nikto z nich by Artemis dobrovoľne neopustil. Nielen kvôli tomu, že tam neplatia pozemské pravidlá a zákony, čo im vyhovuje. Ale aj preto, že ak sa vaše telo prispôsobí zníženej gravitácii, je veľký problém vrátiť sa do tej pozemskej. V Artemis sa však prísne dbá na bezpečnosť, pretože Mesiac nemá vzduchový obal. Ten nájdete iba pod Artemidinými kupolami.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Artemis

Jazz sa od puberty snaží byť samostatná, aj keď je nadpriemerne inteligentná a dokázala by sa uplatniť v hocakom odbore. Každému dáva jasne najavo svoju nezávislosť a zdôrazňuje, že robiť bude to, čo chce ona. Sníva o tom, že sa stane sprievodkyňou turistov po Mesačnom povrchu a zarobí kopu gempov. Zatiaľ je však doručovateľkou. Aby sa vyhrabala z nekonečných problémov, privyrába si pašovaním. Výdatného pomocníka má vo svojom pozemskom priateľovi Kelvinovi. Píšu si už celé roky a ich priateľstvo prerástlo do dôverného obchodného spojenectva.

Keď Jazz dostane ponuku na milión gempov za jednu chúlostivú a takmer neuskutočniteľnú diverznú akciu, súhlasí. V duchu už plánuje, za čo peniažky od najbohatšieho Artemiďana Lundvika utratí. Akciu si dopodrobna naplánuje. No realita je sviňa a na Mesiaci treba počítať s množstvom nečakaných komplikácií. Gravitácia, vzduchoprázdno, skafander aj každá skalka sa môže v okamžiku stať smrtiacou zbraňou. Jazz Basharová je síce svojím spôsobom génius, no tiež občas zabudne na drobnosti. Do hry vstúpi nepredvídateľný ľudský faktor, následkom čoho pozemská pašerácka banda zatúži po pomste. Jazz začína horieť za zadkom. Nezostáva nič iné, len požiadať o pomoc pár priateľov. A navyše, musí prísť s prosíkom za otcom a naplánovať odvetu, akú nikde vo vesmíre zatiaľ nezažili.

Hoci hlavná hrdinka niektorým postavám pripadá čudná a neuveriteľná, čitateľ rýchlo zistí, že že Jasmin je naozaj neuveriteľná. Neuveriteľná krava. Nevie sa správať. Je citovo labilná, psychicky nevyrovnaná a netuší, čo od života vlastne chce. Asi ako hociktorá mladá žena, s ktorou aj po puberte otriasajú hormonálne výkyvy. Narobila množstvo kiksov, a tie sa za ňou ťahajú ako smrad z prepotených ponožiek. Možno by sa z toho sajrajtu dostala, no má dokonalý talent komplikovať život jednak sebe, tak aj všetkým, ktorí sa jej pripletú do cesty.

Jej postava je napísaná skvele. Ešte lepšie povaha a myšlienkové pochody Jazz vyznejú v podaní Terezy Dočkalovej, ktorá hrdinke vdýchla ten správny nádych rebelstva bez zjavnej príčiny. Dočkalová je v poslednom čase mnohým známa z relácie Branky, body, kokoti, ktorú moderuje. Jej charakteristicky zafarbený hlas a intonácia sú presne to, čo robí Jazz takou neznesiteľnou, až si ju obľúbite. Pomáha poslucháčom dostať sa do hlavy ústrednej postavy. Hoci tá ju má prepchatú množstvom kravín, nájdete tam aj občasné záchvevy strachu a vlastne všetky tie pocity, ktoré robia z Jasmin predsa len zraniteľnú ženu. Nestojí o súcit, na to je príliš tvrdá. A vy aspoň budete vedieť, prečo je lepšie nakopať ju do zadku, než pohladiť.

Dočkalovej sekunduje Marek Lambora v roli Kelvina. Ich vzájomné maily objasňujú Jasmininu minulosť a plány. Ani Kelvin, ktorý žije na Zemi, to nemá ľahké. No majú jeden druhého. Lamborov pokojný a rozvážny prednes Kelvinových správ vynikajúco kontrastuje so sebavedomým vystupovaním hlavnej hrdinky a mení atmosféru a rytmus audioknihy.

Režisér Hynek Pekárek je profesionál, ktorému ťažko niečo vytknete. Dokazuje to aj v Artemis – či už výberov hercov, režisérskym vedením a cítením, ale aj celkovým vyznením projektu, v ktorom dokázal udržať vesmírnu aj pozemskú rovnováhu.

Hudobné predely v audioknihe sú rytmické, s temperamentom hlavnej hrdinky a krátke. Často je to len pár tónov, akoby prišla na mobil esemeska. Úvodná skladba aj hudobné motívy navodzujú atmosféru rezkého príbehu, vesmírnych diaľav a mesačného povrchu.

Andy Weir je čudný chlapík. Ovláda technické postupy, fyzikálne zákonitosti, dokáže vás zahltiť opismi všetkých možných technických problémov a ich riešení vo vesmíre a priľahlých končinách, no má aj inú úchylku. Strašne rád necháva svojich hrdinov pokaziť, čo sa dá. A úplne najviac sa vyžíva v tom, keď sa poserie všetko, čo sa v živote jeho postáv posrať môže. To, čo sa dialo s Marťanom Markom Watneym, bola rozcvička. V Artemis sa s Jasmin pohral škodoradostne, chvíľami priam sadisticky. No každý problém vie pútavo rozobrať aj logicky nachádzať riešenia.

Artemis sa nevyhla porovnávaniu s Marťanom, čo je prirodzené. Nečakajte úžasného Marka Watneyho, Jazz je iná. Má však svoje nepopierateľné čaro a talent na problémy. Preto sa ťažko rozhoduje, či je Artemis rovnako dobrá ako Marťan. V každom prípade, hlas Terezy Dočkalovej, jej charakteristický prednes a postava Jazz, ktorá ako keby bola napísaná priamo pre ňu, vás zrejme presvedčia.

Audioknihu Artemis si môžete okamžite stiahnuť na Audiolibrix

Audioknihu Artemis si môžete ihneď stiahnuť aj na Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Artemis – audiokniha
Žáner: science fiction
Autor: Andy Weir
Vydavateľstvo: OneHotBooks
Rok vydania: 2018
Jazyk: český
Interpréti: Tereza Dočkalová, Marek Lambora
Réžia: Hynek Pekárek
Dĺžka trvania: 9 hodín, 23 minút
Formát: MP3 na stiahnutie (646 MB)


3. januára 2019
Ena