Recenzia – All Star Western 5: Muž mimo čas (komiks)

All Star Western 5 Muž mimo čas

Jonaha Hexa práve hospitalizovali v Arkhamovom ústave. Počkať, čože???


Legendárny pištoľník Divokého západu. Lovec skalpov. Geniálny ostrostrelec. Neľútostivý pomstiteľ. Majiteľ zohavenej tváre. Bývalý vojak konfederácie mal v dobách svojej najväčšej slávy plné ruky koltov, množstvo obdivovateľov, muži sa ho báli, ženy milovali. To ale bolo kedysi. Dnes je dnes. Dnes sa ocitol v súčasnosti.

Jonah Hex to má u nás ťažké. Prvý raz sme sa s ním stretli v roku 2010, keď Tvář plnú násilí vydalo Comics Centrum v podstate pri príležitosti uvedenia do kín filmovej adaptácie s Joshom Brolinom. Z ambiciózneho filmu sa ale vykľul komerčný prepadák. Filmového pokračovania sme sa preto nikdy nedočkali, vydavateľstvo od komiksovej série dalo ruky preč a až o štyri roky neskôr sa jej ujalo BB/art. Odvtedy vydalo štyri diely zo série All Star Western.

Aktuálne k nám prichádza piaty a diametrálne sa líši od predchádzajúcich. Westernovú ikonu totiž umiestňuje do súčasnosti. Preto scenár pripomína bezstarostné, nenáročné filmy z 80. a 90. rokov, v ktorých sa „divoch“ vyskytol v americkom veľkomeste, typu Pán zverov 2: Cez portál času s Marcom Singerom, Krokodíl Dundee, Highlander 3 alebo ostatne aj Cesta do Ameriky s Eddiem Murphym. Logika hapruje, hrdina sa mnohým drobnostiam pôvabne čuduje a je to vtipné (informáciu ministerstva zdravotníctva na obale škatuľky o tom, že cigarety spôsobujú rakovinu pľúc, pochopí ako pokus o otravu zo strany muža, ktorý mu ich ponúkol). Veľké veci však prijíma so stoickým pokojom, čo pôsobí zvláštne a nekonzistentne (existenciu motorových vozidiel).

Komiks je fajn v momentoch, kde pištoľník reflektuje našu dobu. Čuduje sa, že nemôže len tak zabíjať ľudí (dokonca ani zlých). Poukazuje na to, že o tomto svete síce mnohí hovoria ako o civilizovanom ale… atómové bomby v 19. storočí nemali. Súčasnosť skutočne pôsobí dojmom, že ľudstvo zaznamenalo nemalý pokrok, ale zdá sa, že najmä v otázke toho, ako čo najefektívnejšie zničiť samo seba. Nie je to nič náročné, skôr bradaté klišé o živote. Lenže to, že je niečo bradaté, ešte neznamená, že to nie je pravda. Miestami sa zjavujú rozpory v charaktere (chvíľu rebel až antagonista, hneď nato moralizátor). Inokedy Hexove názory vyvolajú u čitateľa (v dobrom) úsmev.

Jonahovo putovanie po modernej planéte spestrujú slávne cameá. Niektoré by ste čakali, iné nie. Aj práve vďaka nim je príbeh znesiteľný i v bizarných momentoch. Napríklad v tom, kde sa z Hexa stane motorkár a s priateľkou navštívia púštny sexuálny festival, na ktorý zaútočí pažravý démon.

Kým scenár spočiatku pôsobí relatívne serióznym dojmom, s pribúdajúcimi stranami sa z neho stáva nezakryté akčné mystické béčko. Niekomu to bude vadiť, lebo čakal viac. Iný si to naopak užije a nie že nič viac nečakal, ale ani nechcel čakať, lebo to k jeho obľúbenej postave nepatrí. Je to skrátka len oddych. Aj „len oddych“ ale treba vedieť urobiť a tu sa to celkom podarilo. Narúšajú to však chyby logiky. V jednej chvíli by mal Hex dostať percentá z kasína, čo odmietne, lebo mu na peniazoch nezáleží, a v nasledujúcom dobrodružstve hľadá zlato, ktoré pred desaťročiami zakopal v púšti.

Jonah Hex to mal (stále má?) komplikované nielen u nás, ale i v rodných USA. Tam šlo v istom čase o temer mŕtvu postavu. Nakoniec sa jej ujal scenárista Jimmy Palmiotti a Justin Gray. Nakopli ju tým, že ju zbavili prachu a spravili atraktívnejšou pridaním akcie, hlášok a mysterióznych zápletiek. Toho sa stávame svedkami aj tu, ale vytrhnutie postavy z notoricky známeho prostredia a zasadenie do diametrálne odlišného pácha isté škody. Je to klasické uviaznutie na plytčine. Neviete, čo s postavou? Vydrapte ju z prirodzeného miesta a šupnite ju do iného. Páni sú každopádne drsňáci (v minulosti pracovali na Punisherovi alebo komiksovom horore Hory majú oči: Počátek) a drsnostiam sa nevyhýbajú ani tu. To ostatne k Hexovi patrí.

Zaujímavosťou je, že kým Gray sa špecializuje na písanie scenárov, Palmiottiho si môžeme vychutnať aj v pozícii inkera, farbiara a obálkara. Na tomto komikse každopádne obaja robili „len“ ako scenáristi a ich prácu do reality pretavil skúsený ilustrátor s prezývkou Moritat (civilným menom Justin Norman). Kreslil sériu Harley Quinn a hoci sa podieľal na všetkých predchádzajúcich dieloch All Star Western, a teda by mal byť v téme ako doma, najsilnejší dojem po výtvarnej stránke nakoniec zanechá vynikajúca hosťujúca dvojica v zložení Angličan Staz Johnson (A zrodí se hvězdy…) a Talian Fabrizio Fiorentino (Liga spravedlnosti: Vzestup a pád). Tí si spoločnými silami (a najmä talentom) vychutnali nemocničný diel. Ich kresba je krásne realistická, čo je v zaujímavom kontraste s dovtedajšou Moritatovou.

Ak máte radi tolerantných ľudí, držte sa. Jonah Hex je kretén. Ženy má rád v podstate len preto, aby mu spríjemnili chvíle v posteli. Je to alkoholik a hulvát, miluje právo vlastniť strelnú zbraň a nechápe, prečo by spolu mali žiť dve osoby rovnakého pohlavia a ešte sa sobášiť. Naopak, ak je čitateľ podobného zmýšľania, túto komiksovú jazdu si užije.

All Star Western 5: Muž mimo čas je nenáročná oddychovka, ktorá sa na nič veľkolepé nehrá. Výsledkom je ľahký štandard s priamočiarym scenárom, nad ktorým nemusíte tri dni premýšľať, a s kresbou, ktorá je nevýnimočná, ale ani nesklame. Vzhľadom na presun deja do súčasnosti si komiks môžu prečítať aj ľudia, ktorí prvé štyri časti nepoznajú (no mali by aspoň tušiť, čo je postava zač).

Kresba je rovnaká ako scenár: nenadchne, neurazí. Vidno, že scenáristi i ilustrátori disponujú talentom, ale medzi riadkami čítate, že nesiahli na dno svojich síl. Akoby tak nejako všetci tušili, že netvoria udalosť sezóny, ale „výplňovú“ časť snažiacu sa stoj čo stoj odvrátiť svoj koniec.

Tak či onak, vďaka Jonahovi Hexovi je náš komiksový trh bohatší o nový element. Je pestrou konkurenciou superhrdinskému, undergroud a európskemu komiksu.

Hodnotenie: 60 %

Komiks Batman Detective Comics: Mytologie si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 12 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


All Star Western 5: Muž mimo čas (orig.: All Star Western 5: Man Out of Time)
Autor: Justin Gray, Jimmy Palmiotti
Vydavateľstvo: BB/art
Rok vydania: 2023
Ilustrácie: Moritat, Staz Johnson, Fabrizio Fiorentino
Jazyk: český
Preklad: Richard Klíčník
Počet strán: 192
Väzba: lepená v mäkkých doskách
ISBN: 978–80–7595–631–6


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.sk. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora hororových kníh Obchádza nás temnota, Prasa či najnovšie spoluautora hororu Ďáblův hřbet.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


16. marca 2023
Ivan Kučera
Zdroj informácií