Recenzia: All-New Ghost Rider

Pripútajte sa

Ghost Rider 001

Priznajme si to: Ghost Rider nemá v našich končinách práve najlepšiu reklamu. Vlastne, nemá najlepšiu reklamu nikde, hlavne vďaka Nicholasovi Cageovi. Samotný komiks nie je originálny, naopak je neskutočne repetitívny… Vlastne, jediné príbehy, ktoré za voľačo stoja, boli napísané magormi ako sú Garth Ennis a Jason Aaron. Tí urobili z chlapíka s horiacou lebkou buď fackovacieho panáka, alebo magora, ktorý je súčasťou niečoho väčšieho.

A čo urobíte, ak máte neúspešnú sériu, ktorej renomé skazil herec, ktorý síce miluje komiksy, ale mal radšej zostať pri hraní komediálnych úloh? Môžete urobiť dve veci: komiksovú sériu zrušiť (s tým, že o pár mesiacov bude obnovená), alebo ju od základu prekopať a dúfať, že čitatelia nebudú znechutení viac než po zhliadnutí Ghost Rider: Spirit of Vengeance.

Meno Ghost Rider sa v komikse objavilo prvýkrát už roku 1967, v prvom čísle rovnomenného komiksu. V podstate šlo o Lone Rangera v podaní Marvelu. Carter Slade (v prvom filmovom Ghost Riderovi ho hral Sam Elliott) bol obyčajný kovboj, ale po istých udalostiach sa rozhodol, že bude bojovať so zločinom. Jeho hlavnou zbraňou bol strach. Carterov kovbojský mundúr bol ušitý z bielej fosforeskujúcej látky, takže ho v noci zlosynovia videli ako ducha.

Druhým a najznámejším Ghost Riderom je Johnny Blaze (už naveky s tvárou a znudeným hlasom Nicholasa Cagea), ktorého príbeh dobre poznáte. Jeho blízky priateľ (v niektorých prípadoch otec) vážne ochorel a tak Johnny výmenou za zdravie zapredal dušu diablovi. Ten splnil sľub, no Johnnyho blízky priateľ (či otec) zahynul na následky nehody. Od tej chvíle mal Johnny namiesto hlavy horiacu lebku a lovil démonov.

Tretím Ghost Riderom je Danny Ketch, ktorý k ohnivej lebke prišiel po tom, ako sa dotkol motorky zanechanej na šrotovisku. Jeho duša bola spojená s démonom, ale zostal sám sebe pánom. Na istý čas sa Ghost Riderom stala žena menom Alejandra, ktorú dokonca Johnny Blaze učil ako byť správnym Riderom, no dlho jej kariéra horiacej lebky nevydržala. A teraz tu máme najnovšieho Ridera. A jeho auto.

Robbie Reyes je mladý muž, ktorý sa rád vŕta v rýchlych autách a ktorého účes by sa dal definovať ako skunkoidný. Stará o svojho ochrnutého brata Gabea, ktorý je často terčom mladíkov hľadajúcich niekoho, do koho by si mohli kopnúť. Robbie a jeho brat žijú v štvrti ovládanej mexickými gangmi, a najradšej by sa z nej odsťahovali. Ale na niečo také potrebuje človek peniaze. Našťastie sa v meste často usporiadavajú preteky rýchlych áut.

Hlavnou výhrou je päťdesiattisíc dolárov, nie práve malá čiastka, za ktorú by si Robbie a jeho brat mohli kúpiť život v lepšej štvrti. Tak si Robbie „požičia“ športové auto, ktoré v práci opravoval, a zapojí sa do preteku. Istý čas je vo vedení, no potom sa niečo stane. Začne ho prenasledovať policajná helikoptéra. Napriek tomu, že Robbie pozná mesto ako svoju dlaň, vošiel autom do slepej uličky. Tam ho policajti dobehli, no skôr než im náš hrdina dokázal vysvetliť čo sa robí, zahájili paľbu.

Scenárista Felipe Smith dostal pri tvorení nového Ghost Ridera voľnú ruku. Napriek tomu, že Robbie žije na západnom pobreží a je ďaleko od svojich predchodcov, mal by byť súčasťou už známeho Marvel vesmíru. Dokonca by mal naraziť na všemocného Dr. Calvina Zaba alias Mr. Hydea. Uvidíme, či to Robbie rozchodí, keďže Zabo nie je práve ľahká váha. Kreslič Tradd Moore sa prvýkrát podieľa na kreslení komiksu od Marvel Comics a evidentne si to užil. Ak sa vám páčila jeho kresba v sérii Luther Strode, budete spokojní.

Príbeh najnovšieho Ghost Ridera nie je originálny ani ohromujúci. Uvidíme, akú bude mať životnosť a kedy zistíme, prečo sa z Robbieho stalo to, čím je. Duchom pomsty s horiacou lebkou a veľmi rýchlym autom.


Ghost Rider
Píše: Felipe Smith
Kreslí: Tradd Moore
Vydáva: Marvel Comics
Rok vydania: 2014


8. apríla 2014
Marek "Keram" Barányi