Recenzia – Alexandra Pavelková: Údolie ľalií (audiokniha)

Alexandra Pavelková - Údolie ľalií audiokniha

Kniha o údolí plnom ľalií nie je slovenským čitateľom fantastiky neznáma. Dnes sa budeme venovať jej audioknižnej podobe. Kniha prvýkrát vyšla v roku 2015, ale nestratila nič zo svojej krásy, plnosti a vznešenosti. V audioknihe v nás opäť ožijú zabudnuté zvuky, vône, chute. Prijmite pozvanie a započúvajte sa do príbehu ľudí, ktorí sa ocitli uväznení v chalupe počas niekoľkodňovej búrky, vydaní na milosť a nemilosť rozvodnenej rieke. Vychutnajte si ich skromné jedlo, potešte sa vôňou pečených zemiakov, rozmočenej jarnej pôdy pod nohami a poučte sa z rozprávaní, ktorými si krátili dlhé chvíle čakania na pomoc.


Prírodu nepodplatíš

Silná jarná búrka a rozvodnená Slatina prinútila realitnú maklérku Bety, jej malú dcéru a nádejného klienta Petra hľadať útočisko v dedinskej chalupe niekde Pánubohu za chrbtom. Cesta je neprejazdná, lejak naberá na sile a do mesta je ďaleko. Navyše sú premočení a hlási sa o slovo únava. Pohostinnosť Heralda a Tiny, ktorým dom patrí, je malý zázrak a títo traja ho veľmi potrebovali.

Všetkým je jasné, že kým sa počasie a rieka neumúdria, budú musieť stráviť istý čas spolu. Aby sa nenudili, začnú si rozprávať príbehy. Také, aké sa kedysi rozprávali za dlhých zimných večerov a pri ktorých sa zabúdalo na krutosť a tvrdosť všedného života. O láske, statočných rytieroch, elfoch, vernosti, cti a pomste…

Autorka dala dokopy štyri veľmi rozdielne charaktery a nechala ich stráviť dlhší čas pod jednou strechou. Bohatému podnikateľovi Petrovi, ktorý je neustále v pokluse, osamelej matke Bety, ktorá sa stará o dcérku Nelu s diabetom, sa ušla rola hostí. Trošku tajomní hostitelia – mužný Herald so psom a láskavá Tina hrajú na domácej pôde. Spoločne varia, jedia, umývajú riad a prostredníctvom rozhovorov sa spoznávajú. Postupne, nebadane, sa medzi nimi začne vytvárať puto.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Údolie ľalií


Fantáziou proti nude a obavám

Vonku sa všetci čerti ženia no dnu je teplo, sucho a domáca medovina zohrieva žalúdky aj premočené a skrehnuté údy. Nefunguje mobil, internet, ľudia zostali bez možnosti dať o sebe vedieť. Živly besnia a oni nemajú kam ujsť. Rozprávanie príbehov im príde ako príjemné skrátenie čakania na záchranu. Každý nie je dobrý rozprávač. Či už si nevie nejakú báchorku vymyslieť, prípadne každú vypočutú alebo prečítanú story hneď zabudne. No o to tu teraz nejde. Ľudia sa stali stroskotancami uprostred rozbúrených vôd a padajúcich stromov. Akoby sa ocitli v inom čase, inej dimenzii, zahodia obavy aj trému a obnažia svoje duše pred ostatnými.

Každý príbeh je úplne iný než ten predchádzajúci, no všetky sú strhujúce. Zároveň majú silný citový náboj a zanechávajú v mysliach a dušiach poslucháčov potrebu vracať sa k nim zas a znova. Pretože to, čo prežívajú hrdinovia týchto rozprávaní, prežívame v rôznych obmenách aj my sami. Aj tieto krásne legendy a povesti vzišli z fantázie Alexandry Pavelkovej a doputujeme s nimi do ďalekej Florencie, krajiny elfov, do hôr okolo Slatiny, ale aj na obyčajnú slovenskú dedinu.

Oheň, Farba, Kameň, Desiatka, Ľad, Jazda za kráľom, Rieka je sedem príbehov, ktoré zaujali postavy románu a chytia za srdce aj vás. Tvoria väčšinu knihy, takže si aspoň stručne povieme, o čom jednotlivé rozprávania sú.

Oheň je o mužovi, ktorého celý život ponižovali. Je zatrpknutý a zlý. Nesplnené sny a presvedčenie, že všetko mohlo byť inak, ho doženú k zúfalému činu.

Farba čitateľov zavedie do horúceho Talianska. Na pozadí dramatických politických udalostí sa maliar Botticelli ocitá v nebezpečnej blízkosti niekoho, kto je ochotný pre svoje blaho prinášať nezmyselné obete.

Kameň ukazuje, čo s človekom spraví láska k peniazom, pýcha, ľudská zloba a bezohľadnosť. Je len dobre, že čo človek zaseje, to aj zožne.

Desiatka je povesť o láske, zrade v mene moci a túžbe pomstiť sa. No prináša odplata skutočný pokoj ľudskej duši?

Ľad má trpký nádych, hovorí o náboženskom fanatizme a ľudskej zlobe v jej najodpornejšej podobe. Našťastie existuje aj ochota pomôcť a láskavosť.

Jazda za kráľom je podaná z pohľadu koňa. Je o tom, že sme často plytkí a človeka posudzujeme podľa výzoru, bez snahy spoznať jeho skutočnú hodnotu.

Rieka je o zneužívaní moci na ukojenie túžby ovládať a meniť. Je plná krutosti a bezohľadnosti k ostatným ľuďom, no najmä k prírode. Samozrejme, láska má mnoho podôb a aj priam čarovnú moc.


Hlasy a zvuky

Hlasom audioknihy sa stala skvelá slovenská herečka Judita Hansman. Svojím citlivým prejavom, navyše zdôrazneným osobitým zafarbením hlasu, dokázala vynikajúco vystihnúť krásu a poetickosť textu. Aj jej pričinením je audiokniha skutočnou lahôdkou plnou slovenskej prírody, mýtických postáv či hrdinských činov. Aj všedné osudy sa zrazu stávajú výnimočnými a vône, chute a zvuky sa rozlievajú v poslucháčovej mysli ako balzam.


Nezatvárajme oči

Všetci aktéri knihy, či už z rozprávaných príbehov alebo hlavnej dejovej linky, majú veľa spoločného a poslucháč sa s nimi dokáže ľahko stotožniť. Každý z nás by občas chcel zmeniť minulosť, pretože si naivne myslí, že potom by mu bolo lepšie. Túžime po pomste, prežívame bolestivé straty, či sme vystavení útokom netolerantných fanatikov a ohováraniu, proti ktorému sa ťažko bráni. Súdime a sme súdení len podľa výzoru, či svojou zbrklosťou a temperamentom komplikujeme život sebe aj iným. Rovnako sa stáva, že sa zaľúbime do nesprávneho človeka, lebo srdcu nerozkážeš… V každom jednom príbehu je aj kus nášho skutočného života a starostí, s ktorými bojujeme. Do popredia sa často dostáva láska k prírode. Smútok nad tým, ako sme sa od nej vzdialili, nechceme vidieť, že strácame všetko, čo nás s ňou spájalo a robilo z nás lepšie, citlivejšie a vnímavejšie bytosti.

Postavy sú vydané na milosť a nemilosť silám živlov. Vďaka ich besneniu si aj vy spoločne s nimi uvedomíte, že mnoho pre vás doteraz dôležitých vecí je vlastne úplne zbytočných. Uprostred rozbúrenej Slatiny zrazu nájdete samých seba aj zmysel svojej existencie.

Román má dve dejové línie. Jedna sa odohráva v súčasnosti a druhou sú príbehy, ktorými si aktéri krátia čakanie. Dej sa fantastike približuje okľukou, práve cez tieto rozprávania. Sú zmesou fantasy, rozprávok a mýtov. Fiktívne pasáže sú popretkávané návratmi do súčasnosti, dialógmi hlavných aktérov a ich opatrným oťukávaním a vzájomným spoznávaním. Autorka dokázala obidve línie majstrovsky stmeliť do jedného celku, keď sa navzájom dopĺňajú a robia celistvými. Obe linky sú písané priamočiaro, jednoducho, napriek tomu sú plné nádherných opisov, pri ktorých sa zas a znovu pozastavíte. Opisy robia z tohto románu dielko, ktoré si vás rýchlo podmaní svojou osobitou mágiou.

Tak, ako Slatina strhla mosty a múry ktoré jej stáli v ceste, strháva Údolie ľalií vašu fantáziu a istoty. Istoty v nemennosť pravidiel a večnosť života.

Poďte teda a nechajte sa unášať dravým prúdom rieky až do údolia divých ľalií. Bude to cesta za poznaním prírody aj samých seba.

Audiokniha Údolie ľalií je okamžite dostupná na Audiolibrix

Audioknihu Údolie ľalií si môžete okamžite stiahnuť napríklad aj v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Údolie ľalií
Žáner: fantasy, magický realizmus
Vydavateľstvo: Wisteria Books, SLOVART
Autorka: Alexandra Pavelková
Interpretka: Judita Hansman
Réžia: Scarlett Čanakyová
Rok vydania: 2022 (audiokniha)
Dĺžka: 11:55 hod.
Formát: MP3 (574MB)


Súvisiaci link

Predstavujeme – Alexandra Pavelková: Údolie ľalií (audiokniha)


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


16. mája 2023
Ena
Zdroj informácií