Recenzia – Aleš Pitzmos: Synchronicita

Synchronicita

V Európe zúri druhá svetová vojna. Nemci sa ženú na východ, z Čiech je protektorát a na Heydricha spáchali atentát. V zapadnutej dedine Lipnice nad Sázavou je učiteľom v mešťanke František Niederle. Snaží sa vzdelávať miestne deti aj tie z okolitých osád a nejakým spôsobom prežiť vojnu. Možno by to šlo, keby sa mu nezačali zlievať sny s realitou a on nemal prapodivné vízie udalostí, o ktorých si je istý, že sa stali, no on pri nich určite nebol…


Medzi snom a realitou

František Niederle je učiteľ. Akousi súhrou náhod sa ocitol v malej obci Lipnice ležiacej kdesi na Vysočine. Dúfal, že v kraji medzi horami nájde vytúžený pokoj, no opak sa stal pravdou. František je sudetský Nemec. Stretáva sa preto s nenávisťou domácich obyvateľov a očakávaniami kolaborantov, že s nimi bude spolupracovať.

Jednej noci sa mu začnú snívať sny, či skôr nočné mory. Vidí ľudí, veci, výjavy, o ktorých vie, že sa určite stali. Je si istý, že ľudia z jeho vidín existujú, a muž, ktorý pácha najväčšie ohavnosti v mene vedy, je aj nie je on – František Niederle. Ani po precitnutí netuší, či bdie, či stále spí, čo je skutočnosť a kedy sa udalosti dostali mimo realitu. Uvedomuje si, že je to každým dňom horšie. Situáciu navyše vyostrí nález mŕtvoly novorodenca. Niederle sa ako podozrivý dostane na policajnú stanicu, kde čelí množstvu nepríjemných otázok.

Keď sa objaví zvláštny fantóm, tajomný pérák, tvor v dlhom plášti, so žiariacimi očami, František už ten tlak nevydrží a beží za ním. Je vojna, zákaz vychádzania, no on na nič nedbá. Z akého dôvodu ho ten tvor vedie na hrad, čo mu naznačuje? Pérák Niederlemu prezradí pár informácií a navyše sa František v tranze ocitne v dobe tridsaťročnej vojny. Prebrať sa z vízií je čoraz ťažšie. Ani sám netuší, kedy sa stáva postavou zo svojich vidín.

V lesoch sa objavili Nemci. Tento fakt je zlým znamením a je možné, že súvisí so židovkou, ktorá sa vraj v horách ukrýva. Oveľa znepokojivejšie však je to, že vodca týchto vojakov pozná Františkove vízie. Niederle nedokáže predvídať, kam ho táto hra o jeho zdravý rozum privedie. Je vyčerpaný, na pokraji zrútenia. No je rozhodnutý odhaliť pravdu o svojich zvláštnych schopnostiach, synchronicite aj o sebe samom. Pretože nakoniec sa ukáže, že tou hlavnou otázkou je: Kto je František Niederle a čoho je schopný?


Na hranici hororu

Príbeh sa začína v USA lapením dlho hľadaného zločinca, ktorý vypočúvajúcemu agentovi CIA začne rozprávať o svojom živote. Je to ale občas zbytočne kvetnaté a príliš detailné rozprávanie, ktoré chvíľami pôsobí až umelo. Akoby od udalostí neuplynulo vyše dvadsať rokov.

Synchronicita je ponurý román. Samotná doba druhej svetovej vojny, do ktorej je príbeh vsadený, predstavuje jedno z najtemnejších období ľudských dejín. Autor do toho ešte vplietol husté, šeré a pusté lesy, zrúcaninu hradu na kopci nad Lipnicou, udalosti z minulosti aj psychologické hry s mysľou hlavného hrdinu. Tomu sa do snov sa vkrádajú preludy šialených scén, ale František vie s istotou, že ich neprežil. No sú také živé, že začína pochybovať o svojej príčetnosti. Mŕtvolka dieťaťa, ukrývajúca sa židovka, atmosféra nedôvery, nenávisť voči Nemcom, to všetko silno ovplyvňuje nielen aktérov, no aj čitateľov románu. František sa snaží nevytŕčať, dobre pracovať a stať sa neviditeľným, no sled na prvý pohľad náhodných epizód ho vrhne do úplne iných vôd. Zrazu o všetkom pochybuje a hľadá skryté odpovede. Prečo tie vidiny, bytosti, prečo stále naráža na synchronicitu? Súvisia s nejakým tajným experimentom, ktorý robia Nemci v týchto bezvýznamných končinách? Kľučkuje, manévruje, pátra, no stále nedokáže prelomiť kruh podivností, ktorým je obkľúčený. Samotná synchronicita je prirodzene zakomponovaná do deja, rovnako ako pokusy na ľuďoch, ktoré sa počas vojny skutočne vykonávali.

Čitateľ sa ocitá v hlave Niederleho a spoločne s ním pociťuje neistotu, pretože František stratil schopnosť zistiť, či je šialený a nesedí zatvorený v čalúnenej cele alebo je v poriadku, no okolo neho sa deje niečo nezvyčajné. Aby autor dosiahol nepríjemnú atmosféru šialenstva, opakuje myšlienky, opisy reálií aj udalostí. Niekedy sa ale čitateľ z neustáleho a občas aj zbytočného opakovania faktov, ktoré už viackrát čítal, cíti unavený.

Tých, ktorí majú radi knihy Aleša Pitzmosa, zrejme prekvapí, ako sa tento román vymyká jeho starším prácam. O to väčší zážitok z tohto temného, takmer hororového rozprávania budú mať. Nuž a skalní fanúšikovia hororov a trilerov budú samozrejme spokojní tiež.

Hodnotenie: 75 %

Knihu Synchronicita si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

Synchronicita
Žáner: horor, triler
Autor: Aleš Pitzmos
Vydavateľstvo: Carcosa
Rok vydania: 2022
Počet strán: 563
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–88243–67–0


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


16. augusta 2022
Ena
Zdroj informácií