Recenzia: Adventure Time s Jakeom a Finnom

„Čas na dobrodružstvo! Vezmite priateľov, vydáme sa do ďalekých krajín!“

V zemi Ooo (Úúú), nedaleko Cukríkového kráľovstva, uprostred zelenej lúky v dome zo stromu žijú dvaja dobrodruhovia – chlapec Finn a hovoriaci magický pes Jake. Spolu s nimi aj ich elekronický kamarát B(í)MO. Prácu a zároveň poslanie hrdinov si plnia zodpovedne a navyše si pri tom užívajú veľa srandy.

Najčastejšie zachraňujú rôznorodé (tým myslím naozaj rôznorodé) princezné od starého čarodejníka Ice Kinga z ľadového kráľovstva. Vo voľnom čase sa zabávajú s kamarátkou Princeznou Bubblegum a úpírskou kráľovnou a rockerkou Marceline.

Neuveriteľný svet plný bizarných miest a ešte bizarnejších bytostí z pera Pendletona Warda zlákal svojich fanúšikov práve nevypočítateľnos­ťou, absurdnosťou a bláznivou hravosťou. Napriek tomu, že je seriál ovplyvnený známymi fenoménmi fantasy aj sci-fi (za všetky spomeniem Dungeons & Dragons), všetky tieto inšpirácie spája do nového originálneho sveta s vlastnými postavami a príbehmi.

Charakteristickým trademarkom série je nevšedná, jednoduchá kresba. Tváre postáv niekedy nemajú ďaleko k emotikonom. Kresba sa s postupom času vyvinula a ustálila na špecifickom štýle, ktorý dodáva Adventure Time jedinečnosť.

Seriál je spočiatku epizodický. Každá časť má osobitný dej, v ktorom Finn a Jake riešia najrôznejšie situácie. Či už oslobodzujú unesenú princeznú, snažia sa zachrániť kráľovstvo pred zombie apokalypsou, alebo jeden druhého pred nákazou z vesmíru. Postupne sa séria rozbehne a začnú sa rozvíjať dlhšie dejové línie. Väčšinou sa však jednotlivé príbehy odohrávajú v rámci jednej epizódy, prípadne sa rozvíjajú s danou postavou.

Kvalita jednotlivých epizód sa strieda. Pri niektorých sa nemôžete prestať smiať, ďalšie vo vás vzbudia hrejivý pocit, po iných vám zostane na tvári výraz nepochopenia. Všetko však záleží na vkuse diváka a pri pestrosti tohoto seriálu si v ňom každý nájde svoje.

Adventure Time zatiaľ oficiálne vysiela len americká stanica Cartoon Network. Kto pozerá kreslené rozprávky v pôvodnom znení, môže sa tešiť na Jakea v podaní Jonnyho diMaggia, ktorý nahovoril postavu alkoholického robota Bendera z Futuramy, alebo tiež na hlas ľadového kráľa Toma Kennyho, ktorého možno spoznáte ako hlas Sponge Boba. Príjemným prekvapením je tiež mladý Jeremy Shada, ktorý v postave Finna prejavuje rozsah nielen herecký ale aj hlasový.

Tak ako sa pomaly posúva hranica toho, čo je vhodné pre deti, sa rozmazávajú hranice dobra a zla. Nič nie je čiernobiele a všetko má svoj dôvod. Zloduch nie je taký zlý, ako sa zdá a hrdinovia nie sú vždy neomylní a poctiví. Podobne aj posolstvo každého dielu nemá stále klasické poučenie. Niektoré inšpirujú k rytierskej cti, no iné slúžia len ako oddychovka. Každopádne seriál ponúka množstvo originálneho humoru a oplatí sa pozrieť si ho.


Adventure Time s Jakeom a Finnom (orig. názov: Adventure Time with Finn & Jake)
Žáner: dobrodružný, fantasy
Réžia: Larry Leichliter
Scenár: Penndleton Ward
Výroba: USA, 2010, 132 epizód, každá cca 11 min
Hodnotenie: 90 %


1. augusta 2013
Mária Antoničová