Recenzia – Adrián Berecz: Zemämor - Zbierka zvláštnych zvestí

Zemämor

Aliterácia, teda opakovanie hlásky alebo skupiny hlások na začiatku slov, je striedmo používaná figúra. Známa je skôr z poézie a piesní. Tentoraz je však aplikovaná na rozsiahlejší text. Konkrétne na dvadsaťšesť poviedok v zbierke Zemämor.


Unudenému urodzenému upírovi Uhlomorovi učarovalo upršané údolie Uhliskô. (str. 145)

Fantastika je plná všakovakých experimentov. Navyše s rôznou mierou úspešnosti. Napísať zmysluplný príbeh, v ktorom by všetky slová začínali jedným písmenom, je pomerne ambiciózne. V prípade tejto zbierky plán do veľkej miery prináša zaslúžené ovocie. Adrián Berecz sa svojej úlohy zhostil bezpochyby zodpovedne a príprave venoval veľa času.

Slovenčina síce ponúka rozsiahlu slovnú zásobu, ktorej veľká časť je zapísaná v slovníkoch. Je teda potrebné nielen čítať, ale aj aktívne vyhľadávať. To všetko popri písaní textu, ktorý by mal hlavu a pätu. Jednotlivé poviedky majú svoje úvody a závery a ich dej zväčša dáva zmysel. Občas je však potrebná aj istá miera domýšľania.

Niekedy je prítomná aj ústredná myšlienka, inokedy posolstvo. Chvíľami ani jedno z toho. Čitateľovi teda poviedky ponúkajú širokú škálu zážitkov. Väčšinou sú špecificky humorné, čo je v texte, kde je forma nadradená všetkému ostatnému, vlastne očakávané. Sem-tam sa objaví napätie, bojové scény, mágia, dokonca aj temnota. Slušivé ilustrácie sú takisto plusom. V tomto smere kniha poľahky spĺňa svoj účel. Zážitok z čítania je však niečo úplne iné.

Zámerom autora je pravdepodobne pobaviť a predviesť ľubozvučnosť slovenského jazyka. To druhé je prítomné v každej vete. To prvé miestami. Zásadným problémom textov je ich samotná zložitosť. Lebo to, čo je komplikované napísať, sa rovnako ťažko aj číta. Na jednej strane teda čitateľ obdivuje slovnú zásobu, na tej druhej sa občas stráca v tom, čo vlastne číta. Významy niektorých slov sú menej rozhľadeným čitateľom nejasné. Do takej miery, že je chvíľami nutné nahliadnuť do slovníka.

Lialo. Letmý ľadový lejak lomcoval ľavobokom loveckej lode. Lomozil lodnou latrínou, ládami, lanami, lavičkami, lampášmi, lucernami. Lysý lojálny loďmajster Lôďoďo, ľahkoverný lilipután, lokaj, ľudomil, laureát lodníckeho lýcea, loďou len-len lavíroval. (str. 53)

Čitateľova schopnosť vnímať takisto kolíše. Mozog sa totiž rád hrá. Ak sa niečo začína aj končí tým istým písmenom, je náročné to vnímať. Z toho istého dôvodu je zdĺhavé aj hľadanie preklepov. Tiež netreba zabúdať na autorove slovné hračky. V jednej poviedke sa napríklad vyskytujú postavy pomenované Pravomír, Pravogrín zvaný Pradedo, Pravokop, Pravónius a Pravofil. Je skutočne ťažké si to nielen zapamätať, ale aj určiť, o kom presne je reč. Hlavne ak každý z nich dostáva rôzne prívlastky.

Obdobnými hračkami sú aj slová ako pohrômä, Dúbrävô, Mľaskavä alebo ôkultizmus. Tie sú efektné doslova len na pohľad. Potom však prichádza otázka, ako ich vlastne čítať. Kým sa k tomu čitateľ dopátra, aj zabudne, o čom je poviedka. Najväčšou výzvou sú však dlhé súvetia a ešte dlhšie odseky. Existuje dôvod, prečo je text typu Hoří hospoda populárny. Čiastočne je za to zodpovedná dramatizácia pána Redla. Z veľkej časti je to možné pripísať úsečnosti daného textu. Krátke vety udržiavajú pozornosť. V tejto zbierke sa ale nezriedka stane, že kým príde posledné slovo vety, čitateľ zabudne na to prvé. Takže musí byť neustále v strehu, a to je únavné.

Zbierka Zemämor predstavuje experiment, ktorý vyšiel. Berecz dokázal, že je možné napísať zmysluplný rozsiahlejší text, v ktorom by každé slovo začínalo tým istým písmenom. Tiež ukazuje rozmanitosť slovnej zásoby a dôležitosť prípravy. Rovnako z toho vychádza, že forma je nadradená úplne všetkému. Poviedky majú takmer až humornú atmosféru, no nejde o oddychové čítanie. Na to si vyžaduje priveľa pozornosti a je náročné. Tí, ktorí podobné kúsky vyhľadávajú, budú bezpochyby nadšení. Ostatní budú odbiehať k niečomu menej vyčerpávajúcemu.

Hodnotenie: 65 %

Knihu Zemämor si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Zemämor si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Zemämor: Zbierka zvláštnych zvestí
Žáner: fantasy
Autor: Adrián Berecz
Vydavateľstvo: Adrián Berecz
Rok vydania: 2022
Obálka a ilustrácie: Adela Durošiová
Počet strán: 188
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–570–4169–6


Súvisiaci link

Predstavujeme – Adrián Berecz: Zemämor


Recenzentka Martina „Lili“ Urbanová je dlhoročnou milovníčkou a obdivovateľkou fantastiky v jej mnohých žánrových podobách. O knižných a občas aj neknižných témach rada diskutuje na svojom blogu alebo Instagrame. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Martiny Urbanovej na Fandom.sk.


4. októbra 2022
Martina Urbanová