Recenzia: A. Sapkowski - Bouřková sezóna

bourkova_sezona

Meč. Na zádech. Proč máš na zádech meč?
Protože veslo mi ukradli.

Tento citát z románu Andrzeja Sapkowského Krev elfů vystihuje novinku Bouřkovou sezonu asi najlepšie. Len je to tentoraz naopak, veslo Geraltovi ostalo, ale ukradli mu meče. Zaklínačovi neostáva nič iné, ako sa vydať na hrdinskú výpravu a získať svoje poklady späť. Či sa mu to napriek snahe protivníkov a Marigoldovej pomoci podarí, si prečítate skôr, ako dohrmí posledný blesk.

Prozradím jedno tajemství. O zaklínačských mečích a jejich nadpřirozené moci. Jsou to báchorky. I to, že jsou to tak vynikající zbraně, že se jim žádné jiné nevyrovnají. Všechno je to jen fikce pro nezasvěcené. Vím to z absolutně spolehlivého pramene.
Marigold, Půl století poesie

Nová kniha o zaklínačovi Geraltovi z pera Andrzeja Sapkowského pôsobí v troch rovinách.

Ako fantasy sama o sebe Búrková sezóna trochu pokrivkáva. Najmä v prvej tretine autor stavia sám na sebe a nie je celkom isté, či sa to dá považovať za vedomú postmodernu. Neskôr sa písmená a slovká našťastie rozhýbu. K slovu sa dostanú Sapkowského šťavnaté dialógy a dej už nestratí šmrnc. Aj keď má kniha akčný vrchol niekde v polovici (strašidelná plavba), spád si udrží až do konca.

Přenos živého organismu je záležitost subtilní, rafinovaná a sofistikovaná, proto je důrazně doporučováno před započetím teleportace vyprázdnit močový měchýř.
Geoffrey Monck, Teorie a praxe využití teleportačních portálů

Zábavnejšie pôsobí skutočne postmoderná vrstva, kde postavy (najmä Marigold) reflektujú na udalosti, ktoré sa bežnému fantasy svetu vymykajú, ale sú typické pre Sapkowského tvorbu. Diskusie o antikoncepcii, nekontrolovanom a nezodpovednom vývoji zbraní, o právnikoch, gayoch či kapitalizme, sú zábavné a šťuchance do fantasy kanónov (Pán prsteňov, Conan) majú svoje čaro.

Přiblížil ústa ke dveřím.
„Přítel.“
Dveře se bezhlučně otevřely na dobře namazaných závěsech. Jak správně uhádl, byly slabou magickou ochranou a standardním heslem vybaveny v sériové výrobě.

Na fanúšika Sapkowského tvorby však najsilnejšie dýchne nostalgia. Dej nie je časovo lineárny a najmä záver natiahne panôžky aj do starších kníh – tak do poviedok, ako aj románovej pentalógie. Čitateľ si zrazu uvedomí, že sa v českom preklade s Geraltom stretával už od roku 1992. A že Búrková sezóna si ako povestný Uroboros zahryzla do vlastného chvosta a vytvorila zo zaklínačskej ságy kruh.

Je čas jet dále, Marigolde.
Aha. A kam?
Není to jedno?
Vlastně ano. Pojeďme.

Zostane už len na pánovi Sapkowskom, či pôjde o labutiu pieseň alebo niečo skončí a niečo nové začne. Pretože na rozdiel od husitskej trilógie a Zmije, je nový román opäť prudko znovu čitateľný.

Hodnotenie: 80%


Knihu si môžete kúpiť v Martinuse so zľavou 15 %. Je to ideálny vianočný darček, obálka Miša Ivana ladí s najnovším vydaním zaklínačských románov a vnútro zdobia veľmi pekné ilustrácie Jany Komárkovej. Úplne dokonalý darček je potom komplet Zaklínač, 7 kníh za 74 €.

Zaklínač Geralt čaká na búrku Lytta Neyd v typickej póze :) Mozaik Brehen Hnusník

Bouřková sezóna
Autor: Andrzej Sapkowski
Preklad: Stanislav Komárek
Obálka: Michal Ivan
Ilustrácie: Jana Komárková
Vydavateľ: Lenka Pilchová – LEONARDO


14. novembra 2014
Rastislav Weber