Recenzia: 65 (film)

65

Predstavte si, že stroskotáte s vesmírnou loďou na planéte plnej dinosaurov. Máte? Dokážete proti nim bojovať a hľadáte cestu k záchrannému modulu. Fajn. A potom zistíte, že sa blíži obrovský asteroid. Dosť blbé, že? Našťastie existuje nádej ako zo šlamastiky von.


Názov filmu naznačuje, že príbeh sa odohráva v období pred 65 miliónmi rokov na planéte Zem. V časoch vlády dinosaurov sa naprieč vesmírom plaví loď vyspelej civilizácie, ktorá počas cesty vletí do skupiny asteroidov. Núdzové pristátie na cudzej planéte prežijú iba pilot Mills (Adam Driver) a jedna z pasažierov, dievča menom Koa (Ariana Greenblatt). Boj o prežitie začína. Dinosaury ale nebudú jediný problém, ktorému musia hrdinovia čeliť.

Spojenie zaujímavého nápadu a scenáristov so slušne vybudovaným menom nezaručuje vždy kvalitný výsledok. Taký je aj prípad filmu 65. Réžie sa chopila dvojica Scott Beck a Bryan Woods, autori hororov Tiché miesto (2018) a Haunt (2019). Tentoraz sa rozhodli spracovať film so sci-fi tematikou, ale od prvých minút divákom dávajú najavo, v ktorom žánri sa cítia ako doma.

Potenciál snímky bol obrovský. Z traileru sa dalo tušiť, že by mohlo ísť o kvalitný film, ale žiaľ veľmi veľa vecí v ňom škrípe. Už z úvodných minút môže mať divák pocit, ako by ho tvorcovia chceli dostať do zápletky príliš skoro a bez poriadneho vysvetlenia. Nedozvieme sa tak, prečo civilizácia putujúca vesmírom je na chlp totožná s ľudstvom a nenájdeme ani kúsok invencie v technológiách, kostýmoch či ďalších faktoroch. Dej je veľmi lineárny a v konečnom dôsledku ide iba o boj o prežitie na neznámej planéte. Na pozadí sa síce odohráva aká taká motivácia hlavného hrdinu, bohužiaľ nie je ničím výnimočná a ani originálna.

Postáv vo filme je málo, čo je celkom zriedkavý, no zato vítaný fakt. Ústredná dvojica tak získala dostatok priestoru na to, aby sa ich charakter a vzťah vykreslil na plátne do najmenších detailov. Žiaľ, väčší dôraz sa kladie na akciu a snahu o prekvapivé momenty ako na nejaký rozvoj postáv. Ani herecké výkony nie sú na výnimočnej úrovni. V prípade talentovaného Adama Drivera môžete mať pocit, že sa tvári vždy rovnako bez ohľadu na to, v akej situácii sa ocitne. Absencia pestrejších výrazových prostriedkov uňho pôsobí veľmi neprofesionálne a mladá herecká partnerka ho v niektorých scénach hravo prekonáva.

Prostredie je v každej scéne vyobrazené vierohodne a pôsobí autenticky vzhľadom na poznatky, aké máme o flóre z daného obdobia. Lokácie sú na prvý pohľad digitálne málo upravené, ale prítomnosť zeleného plátna je citeľná. Úroveň CGI je vysoká, čo sa prejaví hlavne pri scénach, v ktorých sa objavia dinosaury, a tých vo filme dostávame požehnane. Na kvalitu filmov o Jurskom parku sa to však neponáša ani zďaleka.

Hudbu skomponoval skladateľ Chris Bacon, známy predovšetkým z filmov Avengers: Vek Ultrona (2015) a Zdrojový kód (2011) či zo seriálu Wednesday (2022). Soundtrack je pomerne vyvážený, jednotlivé motívy dopĺňajú scény z filmu, ale nenájdete žiadnu skladbu, ktorá by diváka zvlášť upútala. Zároveň sa môže dostaviť pocit, že hudba absolútne nepomáha k budovaniu napätia či strachu.

Film 65 je akčná jednohubka s prvkami sci-fi a hororu, s dôrazom na jednoduchý a pomerne ľahko predvídateľný dej. Divák sa môže po jeho dopozeraní cítiť sklamane, pretože výsledok budí dojem premrhaného potenciálu. V záverečnom hodnotení môžeme skonštatovať, že ide o veľmi podpriemerný film, ktorý ničím nenadchne a oberie vás zbytočne o čas. Treba ale pripustiť, že aspoň tento faktor sa dá brať pozitívne, lebo celá snímka má iba hodinu a pol, čo divák s radosťou uvíta.

Hodnotenie: 40 %


65 (orig.: 65)
Výroba: USA 2023, 93 min
Réžia: Scot Beck, Bryan Woods
Producent: Sam Raimi, Scot Beck, Bryan Woods, Deborah Liebling
Scenár: Scot Beck, Bryan Woods
Kamera: Salvatore Totino
Hudba: Chris Bacon
Hrajú: Adam Driver, Ariana Greenblatt, Chloe Coleman, Nika King, Brian Dare


Fantasy a sci-fi miluje od útleho detstva. Rád číta rôznorodé diela domácich i zahraničných autorov. Venuje sa aj vlastnej tvorbe. Recenzie a komentáre píše pre Fandom.sk a sci-fi.sk. Pod týmto linkom nájdete články Martina Tomčíka na Fandom.sk.


30. marca 2023
Martin *Arcey* Tomčík
Zdroj informácií