Recenzia: 47 róninov

Japonsko ťa má...

47 statočných
47 róninov - Zabudol som vypnúť žehličku...
47 róninov - Ten trik s citrónovou šťavou v oku nebol vtipný
47 róninov - Vo filme zaznie najmenej jedna neskutočne romantická veta
47 róninov - Nie, Neo, biely králik je za tebou!

Hollywoodska fantasy verzia japonského príbehu o hrdinstve. Ingrediencie: Keanu Reeves, japonská princezná, banda samurajov, bosorka meniaca podobu a démonické katany.


Prológ nám predstaví mladého chlapca, japonsko-anglického miešanca. Upachteného Kaia nájde v lese sprievod lorda Asana. Vľúdny lord sa chlapca ujme, no krížencom so znakom démonov (škrabancov od Wolverína) všetci opovrhujú. Keď z chlapca vyrastie Keanu, začne proti Asanovi intrigovať Thorov kamarát, ktorý zrejme z nudy zblbol. Pomáha mu kočka z Pacific Rim, ktorá, ako vysvitlo, je vzdialená príbuzná Davida Bowieho. Lord Asano sa kvôli nim znemožní pred samotným šógunom, takže sa musí sám zniesť zo sveta. Z jeho 47 verných sa stanú róninovia – samuraji bez pána. A keďže česť treba obhájiť, obzvlášť vo feudálnom Japonsku, rozhodnú sa svojho pána pomstiť. A o pomoc neváhajú požiadať aj démonického kríženca… a jedného Maďara.

Príbeh štyridsiatich siedmich

Najospevovanejší z príbehov samurajskej histórie ožil na striebornom plátne už po siedmy raz, avšak ide o prvú americkú verziu. Scenár bol udalosťami len voľne inšpirovaný. Napríklad postavu, ktorú stvárnil Keanu Reeves, vytvorili špeciálne pre tento film. Samozrejme, niektoré detaily, menšie, či väčšie, pozmenili a podfarbili fantazijným prostredím. Čím si zabezpečili veľmi prefíkaný argument proti akýmkoľvek historickým nepresnostiam.

Farby a Japonsko po anglicky

Film zaujme a očarí hlavne vizuálom. Nádherné farby, veľkolepé kostýmy a čarovná príroda feudálneho Japonska – priaznivci Krajiny vychádzajúceho slnka budú krochkať blahom. Znalci japonskej kultúry možno budú musieť trochu prižmúriť oko (možno slepé črevo). Mne osobne však trošku prekážala zvuková stránka filmu, konkrétne pocit, že niektorým hercom vypadáva playback. Vedľa Keanu Reevesa vo filme hrajú japonskí herci a herečky. No keďže film je v anglickom jazyku, ázijskí umelci sa museli trošku potrápiť. Navyše máte pocit, že v snahe predniesť svoju repliku správne a zrozumiteľne nemohli dostatočne využiť svoj herecký potenciál.

Neo v krajine samurajov

Každý, kto pozná Keanu Reevesa, vie, do čoho ide. Možno chodil do tej istej hereckej školy ako Kristen Stewartová, no jeho špecifický prejav sa k jeho postave hodí. Nakoniec, jeho postavu – životom skúšaného muža – predsa len vychovali v Japonsku. Pozoruhodný je tiež fakt, že napriek rozšafne pridelenému miestu na plagáte, nie je Kai stredobodom filmu. A predsa je nemenej dôležitý ako veľkolepý boj o česť.

Oišiho, inšpirovaného skutočným samurajom z pôvodného príbehu, stvárnil ostrieľaný a mnohokrát aj postrieľaný Hirojuki Sanada (Posledný samuraj, Wolverine atď.), ktorý je už v Hollywoode pomaly ako doma. V úlohe verného služobníka, ktorý by radšej položil život, ako by sa vzdal cti, si nemôžeme predstaviť nikoho lepšieho.

Na opačnej strane šachovnice stojí lord Kira. Tadanobu Asanovi (Thor, Battleship) sadne rola intrigánskeho kreténa ako uliata (to bola snaha o kompliment). Po nevýrazných kladných postavách som len dvíhala obočie a uznanlivo kývala hlavou. Rovnako aj Rinko Kikuči si úlisnú čarodejnicu zjavne užíva. A v úlohe samotného šóguna si vaše srdcia (a duše) získa Cary-Hirojuki „Šang Cung“ Tagawa.

Hadžime!

Japonsko, samuraji a česť. Nespomenúť súboje by bolo neodpustiteľné a ako nadšenec tejto formy pohybu dvíham palec. Šermiarske strety sú vizuálne atraktívne. Niekedy sa síce vymykajú zákonom fyziky, ale aj tu platí zlatý argument fantastického ozvláštnenia. Fanúšikov zbraní možno potešia aj detailné zábery na japonské meče, obzvlášť na čepele démonov Tengu, ktoré sú pre našu družinu podstatným bodom k získaniu víťazstva. Avšak napriek potenciálu, ktorý ponúka japonský šerm a fantasy, by ste si vedeli predstaviť trochu viac krvi. Trošku zarezonuje najmä pri príprave na seppuku, kde je adept na obradnú samovraždu oblečený v snehobielom kimone, a vy viete aká farba sa na ňom pekne vyníma. Ale červenej sa nedočkáte.

Film 47 róninov možno nie je kasový trhák. Možno to nie je ani geniálne prešpekulovaný scenáristický zázrak. Je to prinajmenšom slušná popcornová zábava a pastva pre oči. Navyše, niekedy stačí starý dobrý príbeh o cti a vernosti… s krutohustými bitkami a mýtickými beštiami!


47 róninov
Žáner: akčný, dobrodružný, fantasy, dráma
Réžia: Carl Rinsch
Výroba: USA, 2013, 119 min.
Hrajú: Keanu Reeves, Hirojuki Sanada, Tadanobu Asano, Rinko Kikuči, Ko Šibasaki, Cary-Hirojuki Tagawa,
Hodnotenie: 60%


21. januára 2014
Mária Antoničová