Recenzia: 2 Guns

Dve hlavy vedia viac...

2 Guns 1
2 Guns 2
2 Guns 3

V ostatnom čase sa roztrhlo vrece s adaptáciami komiksov, ktoré nie sú práve najznámejšie. Nie že by to bolo niečo nové. Podobný boom nastal v deväťdesiatych rokoch. Barb Wire, The Mask, Men in Black, The Phantom, The Rocketeer, The Shadow, Richie Rich, Tank Girl, Timecop a Mystery Men sú adaptácie komiksov, ktorým filmová adaptácia pomohla ku sláve. Medzi najnovšie adaptácie nie práve známych komiksov patria Ghost World, A History of Violence, Painkiller Jane, Road to Perdition, Red, Surrogates, Whiteout, Bullet to the head, R.I.P.D. a 2 Guns.

Vo filmovej adaptácii komiksu 2 Guns si zahrala dvojica Denzel Washington a Mark Wahlberg. Recenzie sú väčšinou pozitívne a vyzerá to tak, že táto adaptácia stojí za to (podobne ako Red a Surrogates), na rozdiel od iných nedávnych filmov (Bullet to the Head). Filmové 2 Guns som zatiaľ nevidel, takže nemôžem posúdiť, aká verná je adaptácia predlohe. Tak sa aspoň pozrime na zdroj, z ktorého scenáristi čerpali.

Bobby Beans a Mark Stigman sú partneri. Partneri v zločine. Ich plánom je vykradnúť banku v miestnom zapadákove. Lenže Bobby má malé tajomstvo. Jeho priezvisko nie je Beans a jeho hobby nie je vykrádanie bánk. On zatýka ľudí, ktorí banky vykrádajú a robia protizákonné veci. Bobby Trench alias Bobby Beans pracuje pre D.E.A. (Národný úrad pre kontrolu obchodu s drogami) a je vo svojej práci dobrý. Taký dobrý, že sa mu podarilo dostať za mreže Mannyho Greca, miestneho drogového baróna. Aspoň na istý čas.

Drogoví baróni sa totiž až príliš často dostávajú na slobodu. Či už vďaka nedostatkom dôkazov, alebo niekoho udajú, či niekto za nich zaplatí kauciu a utečú do Mexika. Manny Greco sa dostal na slobodu a ako prvého navštívil Bobbyho Beansa.

Po tom, čo mu jeho kumpáni rearanžovali tvár, Manny oznámil Bobbymu, že zaplatí za jeho zatknutie. Urobí to pomocou prevodu veľkej sumy peňazí na Beansov účet. Bobby musí jednať rýchlo. Rozhodne sa vykradnúť so svojím partnerom Markom banku patriacu Grecovi. Len nepočítal s tým, že Mark má svoje vlastné tajomstvo.

Ako môžete vidieť, alebo ako ste už asi aj videli, príbeh nie je nijako novátorský a nehrá sa na originalitu. Napriek tomu sa 2 Guns číta výborne a krásne odsýpa. Scenárista Steven Grant jednoducho vedel, o čom chce písať, a podarilo sa mu to na jednotku. Pôvodne mal mať príbeh iba štyri diely, ale Bobby a Mark sa odtrhli z reťaze a komiks natiahli o jedno číslo navyše. Na 2 Guns je zaujímavé, že nejde o klasicky konštruovaný príbeh o zrade a prestrelkách. Príbeh stojí a padá s hlavnými postavami. Tie určujú, akým smerom sa vyberie príbeh a čo sa bude diať.

A deje sa toho vážne veľa. Keď si nedáte pozor, môže sa vám stať, že sa stratíte vo všetkých tých intrigách, vraždách, podrazoch a menách. Bobbymu a Markovi totiž ide po krku veľa ľudí, ktorým sa nepáči, že ich obrali o financie. Akcia nasleduje akciu, jedna slovná prestrelka strieda druhú a všetko je to krásne zachytené na papieri brazílskym kresličom Mateusom Santoloucom. Jeho kresbu ste mohli vidieť v sériách Fall of Cthulhu, X-Necrosha, American Vampire, Teenage Mutant Ninja Turtles a Dial H.

Miniséria 2 Guns stojí definitívne za prečítanie, hlavne ak chcete vedieť, čo od jej filmovej adaptácie čakať. Prípadne si 2 Guns prečítajte, aby ste boli v obraze. Boom! Studios totiž vydalo pokračovanie nazvané 3 Guns.


2 Guns
Písal: Steve Grant
Kreslil: Mateus Santolouc
Vydalo: BOOM! Studios
Rok vydania: 2006


27. augusta 2013
Marek „Keram“ Barányi