Realita strašnejšia ako fantázia

Nedávne udalosti v USA, ich pozadie (ktoré sa práve začína vynárať) a to čo nasledovalo – to všetko vo mne vyvoláva silné asociácie s často kritizovanou fantasy schémou, o ktorej sa hovorí, že jej pôvodcom je J. R. R. Tolkien. Prečo mám ten pocit? Prejdem jednotlivé charakteristické črty tejto schémy a pokúsim sa poukázať na spojitosti. Kvôli názornosti použijem práve Pána Prsteňov…

Temný Pán

Základom konfliktu do nemoty opakovanej schémy je Temný Pán. Ten je zvyčajne zároveň aj reálnym pánom – panovníkom nejakej krajiny, v ktorej vládne podľa svojich predstáv. Najčastejšie jeho predstava o vláde popiera väčšinu alebo všetky ľudské (elfské, trpasličie, či iné) prirodzené práva.

FANTASY:

V Pánovi prsteňov, ako vieme, je Temným Pánom Sauron, vládca krajiny Mordor. Vládne silou a strachom. Jeho predstava o vláde, o živote a svete je jednoznačná – všade bude spálenisko a pustatina zasypaná popolom, ľudia (elfovia, trpaslíci) budú povraždení alebo zotročení.

REALITA:

Len niekoľko hodín po skaze Dvojičiek WTC bol Temný Pán našej doby presne pomenovaný – islamský radikalizmus. (Treba si však uvedomiť, že je to politická ideológia vychádzajúca z islamského náboženského učenia. Je však tomuto náboženstvu značne vzdialená, predstavitelia islamského radikalizmu s obľubou prekrúcajú a komolia výklad Koránu i Šarie tak, aby to vyhovovalo ich zámerom. Dôkazom toho, je aj fakt, že najvyšší islamskí náboženskí predstavitelia sa s ich názormi nestotožňujú.) Krajín, kde tento Temný Pán vládne je viacero – Afganistan, Pakistan, Irak, Irán, Lýbia, Palestína a ďalšie. A aká jeho predstava o vláde? Pozrite sa na afgánske vládnuce hnutie Taliban, tam môžeme vidieť vládu Temného Pána v praxi: trest smrti za šírenie iného náboženstva ako Islamu, prísne tresty za pozeranie televízie a počúvanie rádia (!), ženy nemajú právo na vzdelanie a slobodný výber zamestnania, na verejnosti musia aj v najväčšej horúčave chodiť celé zahalené (inak im hrozí ukameňovanie). Je zakázané cestovať do iných krajín, vydávať neislamské knihy alebo počúvať neislamskú hudbu. Zlodejom usekávajú ruky a vypaľujú znamenia a verejné popravy sú bežnou záležitosťou. Takto by sa dalo dlho pokračovať.

Rozdelenie sveta na Dobro a Zlo

Pozadie alebo, ak chcete, kulisy sveta vždy stoja na jeho rozdelení na Dobro a Zlo. Je určené, kto kde stojí, kto je dobrý a kto zlý, čo je dobré a čo zlé. V tom svete existujú krajiny, ktoré zastupujú Dobro a potom také, ktoré sa pridávajú na stranu Zla.

FANTASY:

V Stredozemi nachádzame na strane Dobra krajiny trpaslíkov, elfov, hobitov a ľudí zo západu. Na strane Zla, ako spojenci Temného Pána, stoja škreti (viem, že to nie je spisovné slovo, ale nerád používam škrat), obrovia a zlí ľudia z juhu. A tiež Sarumana, podlého zradcu, ktorí sa istý čas tváril ako Dobrý a potom, sledujúc vlastné zámery, sa dal spolku so Zlom. Hranice medzi krajinami Dobra a krajinami Zla je južný a východný okraj Gondoru.

REALITA:

V reálnom svete je s jasným delením problém. Pojem dobra a zla samozrejme ani zďaleka nie je taký relatívny, ako s obľubou hovorievajú niektorí ľudia. (Títo ľudia zvyčajne jedným dychom tvrdia, že Spojené štáty si za katastrofické udalosti môžu sami, že je to odplata za zlo, ktoré napáchali v islamskom svete. A to je samozrejme nezmysel. Islamský svet a islamský radikalizmus existoval v dobe, kedy na miestach, kde stálo WTC boli husté lesy a Kolumbus ešte ani netušil, že sa stane moreplavcom. Zámery a metódy dosahovania cieľov sú po stáročia rovnaké a nezmenili sa ani teraz.) Každý z nás podvedome vie, čo je Dobré a čo Zlé. Problém s delením je v tom, že sa svet nedá rozdeliť na dobré krajiny a zlé krajiny. Krajiny, kde prevláda islamský radikalizmus, by sa dali označiť termínom Zlo, ale bolo by to príliš zovšeobecňujúce. V tých krajinách určite žijú ľudia, ktorí radikalizmus odmietajú. Nemožno teda presne určiť geografické hranice Dobra a Zla. Delenie na Dobro a Zlo teda treba riešiť inak. Napríklad podľa dodržiavania ľudských práv deklarovaných OSN. Kto ich rešpektuje a dodržiava patrí na stranu Dobra, kto nie patrí na stranu Zla.

Ako Temný Pán uskutočňuje svoje zámery?

Temný Pán má v úmysle svoju predstavu o svete uplatniť v praxi. Pozrime sa ako to robí.

FANTASY:

Sauron presadzuje svoje zámery pomocou násilia a temnej mágie. Jeho spôsob je pomerne priamočiary a jednoznačný. Svoje obrovské vojská vrhne do útoku na západné krajiny, aby ich zničil, rozdrvil silou.

REALITA:

V našom svete to Temný Pán robí inak. Samozrejme, aj on používa násilie. Rozdiel však je v tom, že útoky na krajiny Dobra prichádzajú skryte a nečakane. Prisluhovači Temného Pána často operujú na území krajín Dobra. Temný Pán tiež s obľubou manipuluje s obyvateľmi krajín, ktoré priamo nespadajú pod jeho vládu, ale vďaka spoločným kultúrnym, náboženským a historickým koreňom sú náchylní s ním sympatizovať. Na to používa lož, šírenie zavádzajúcich informácii a falošnú propagandu.

Spojenectvo Dobra a jeho reakcie na aktivitu Temného Pána

Aby krajiny stojace na strane dobre mohli odolať Temnému Pánovi, združia sa do Spojenectva Dobra. Potom spoločne bojujú proti silám Zla. Aké je to spojenectvo a aký je v skutočnosti tento boj?

FANTASY:

Spojenectvo Dobra v Pánovi prsteňov vzniká postupne – do boja proti Sauronovi sa nezapájajú všetci súčasne. Závisí to od toho ako sa Sauronom cítia ohrození. Potom však už, až na malé roztržky v podobe Boromirovej zrady, držia spolu a spoločne aj bojujú s mocnosťami Zla. Používajú podobné prostriedky ako Temný Pán: silu armád a mágiu.

REALITA:

V realite to so Spojenectvom Dobra vyzerá inak. Nie je jednotné. Napriek prejaveniu účasti a podpory ihneď po tej strašnej katastrofe, nie všetci, ktorých môžeme oznať ako Dobrých (teda všetkých, ktorí dodržiavajú ľudské práva) schvaľujú protiútok voči Temnému Pánovi a silám Zla. Začínajú sa ozývať hlasy, ktoré katastrofu banalizujú a odsudzujú rozhodnutie USA reagovať útokom na jeden z hlavných stanov Temného Pána (jedným z týchto hlasov je Švédsko).

Napriek nejednotnosti je Spojenectvo Dobra ešte stále natoľko silné aby adekvátne zareagovalo. A aj to urobilo, adekvátne našej dobe. To znamená, že protiútok bude vedený v troch rovinách: ekonomickej (zmrazenie finančných prostriedkov teroristov a uvalenie embarga) politickej (vyjednávania so štátmi susediacimi s Afganistanom a štátmi, na území ktorých sú radikálne islamské spoločenstvá) a samozrejme vojenskej.

Myslím si, že podobnosť medzi fantáziou a realitou je zrejmá. Zostávajú tu však dva zásadné rozdiely. Niektorí z vás si to už možno všimli.

Magický artefakt

Vo svete Pána prsteňov je ním mocný čarovný prsteň, ktorý zabráni zlu v jeho rozpínavosti. Je to poistka, posledná nádej, pre prípad, že konvenčné prostriedky zlyhajú. V skutočnom svete pochopiteľne neexistuje takýto artefakt. Niet ani ničoho, čo by ho mohlo nahradiť. Nie je možné vymazať zo sveta islamský radikalizmus v jedinom okamihu, už len preto, že to nie je niečo, čo možno fyzicky zničiť. Sú to myšlienky. Spoločenstvo Dobra sa musí zaobísť bez magického artefaktu.

Družina hrdinov

V Pánovi prsteňov vznikne tzv. Spoločenstvo prsteňa – skupina ľudí, ktorí sú ochotní podstúpiť čokoľvek, aby zničili prsteň a zastavili Temného Pána. I keď nie všetci sú pre vec nadšení, každý z nich hrá svoju úlohu odhodlane a prijíma v prípade potreby i smrť.

V našom svete sa v radoch Dobra nájde len málo takých, čo budú vôbec ochotní bojovať, pretože momentálne pohodlie a zdanlivá bezpečnosť im dáva ilúziu, že to nie je treba. A z tých pár, ktorí by boli ochotní bojovať, koľkí budú takí, čo obetujú všetko? Možno ale môžeme týchto hrdinov nahradiť niekým iným.

Hrdinami našej doby sú všetci tí, ktorí prispejú (akokoľvek by to malo byť bezvýznamné) k tomu, aby prišla konečná porážka Temného Pána – vojakmi vyslanými do Afganistanu, novinármi, politikmi alebo obyčajnými ľuďmi, ktorí len darovali nejaké tie peniaze na podporu či pomoc. A na ich čele, napriek tomu, že sú menovaní naposledy, stoja tisíce ľudí, ktorí zahynuli počas útokov Temného Pána 11 septembra 2001.

(Možno, že je tá podobnosť varovanie. Možno, že Tolkien a ďalší autori príbehov podľa uvedenej schémy mali prorocké vnuknutie, ktoré nás malo upozorniť, aby sme nezabudli na to, že i v našom svete môžeme mať Temného Pána. Kto však mohol vedieť, že realita opäť bude strašnejšia ako fantázia?)


9. októbra 2001
Asteon