Realita Matrixu alebo výplody jednej mysle

Čo je virtuálna realita a čo skutočnosť? Čo mi bolo jasné po zhliadnutí filmu Matrix Reloaded? To, že si musím počkať na Matrix2 2/2 (pre tých menej chápavých Matrix Revolutions). No pokoja mi to nedalo a tak som sa rozhodol podeliť sa s vami o moje dojmy.

Bratia Wachowskí sa s nami pekne zahrali, to sa nedá zaprieť. Ale ako veľmi? To by ste odo mňa chceli priveľa.

Na úvod len toľko, že konektory na telách oslobodených ľudí boli, sú a aj budú. Ak má niekto námietky, nech si pozorne pozrie prvý film.

Film sa nám začína pekne akčne, ale je tu aj prvý bod hodný nášho povšimnutia – pravdivé sny (tu sa dá hovoriť o skutočnom dèja vu). Ale čo už vieme z prvého filmu? Predsa to, že v Matrixe je naša myseľ – telo bez mysle už nie je živým jedincom. Čiže to, čo sa odohrá v Matrixe, ovplyvní a zmení realitu. To nám tiež vysvetľuje, ako sa agent Smith dostal do Zionu. Ale to už predbiehame.

Čo mňa osobne zaujalo v prvých minútach M2, bolo určite Riadiace centrum Zionu, ktoré ovládalo dvere. Nezdá sa vám spolu s ostatným vybavením v meste až prehnane „moderné“? Holografické panely, moderné pracovisko, v protiklade k obytným bunkám obyvateľov, vytesanej jaskyni, úbohým pracoviskám generála a radných. A to nehovorím o rokovacej sieni, pripomínajúcej vysokoškolskú poslucháreň… Musím priznať, že je to jedna z mála vecí, ktoré som si zatiaľ nijako nevysvetlil.

Pekný rozhovor medzi radným Hamannom a Neom sa odohral v strojovni. Akoby nám bratia Wachowskí pripomínali, že bez strojov by tento film nikdy nevznikol.

Ale poďme už dnu. Krásna kopačka so Seraphom, ktorý má na prvý pohľad štruktúru kódu rovnakú, ako Neo (ktorému už ale nejako bledne). Škoda, že druhý pohľad sa nám aspoň v tejto časti nenaskytne. Ale to už prichádzame k vedme. Tá je, ako sa neskôr dozvedáme, program, ktorý s 99%-nou pravdepodobnosťou (kam sa hrabú dnešní štatistici) uhádne našu voľbu.

Ale nemajte strach. Na scénu prichádza najkladnejšia postava minimálne týchto dvoch filmov. Že kto? No predsa agent Smith. Šokovaní? Veď je to jasné. Policajt, ktorý chráni zákony a nedá sa ničím podplatiť (ani vlastnou smrťou). Môže to byť postava záporná? Naskytne sa nám pekný pohľad na preformátovanie Nea, hoci neúspešné. Ale jedna otázka tu predsa len vyvstane: Prečo nezhliadneme jeho kód? Žeby nebol taký, ako nám tvrdí? Na to nám, dúfam, odpovie november.

Ako tak na to pozerám, kladiem samé otázky. Ale aj to sa zmení.

To, čo nasleduje potom, osobne nazývam kopou balastu. Uvidíme nejakú tú akciu, spoznáme ďalších nepriateľov (tak aj niečo iné, ako balast), ktorí sa asi len tak ľahko nedajú zničiť, keď už tak dlho úspešne vzdorujú Matrixu. Dúfam, že si ich ešte užijeme.

A už sa dostávame do finále. Neo a architekt. Po prvom zhliadnutí len scéna, ktorá má preklenúť akciu a čo – to povedať. Čo ma ale zaujalo viac, bolo dvojnásobné prepnutie Nea do obrazu. Aby som to slovné spojenie vysvetlil, pohľad na obrazovky, zaostrenie na jednu, krátky šum a už sme v obraze. Žeby ďalší Matrix? Tu podľa môjho skromného odhadu dochádza k zacykleniu, odtiaľto už nemožno hovoriť o realite, len o virtuálnej realite. Prečo? Lebo podľa slov architekta by mal byť Zion VI už len minulosťou, spolu s celou civilizáciou ľudí. Ale toho sme sa zatiaľ nedočkali.

Ako sa blížime k záveru, nenechá nás chladnými romantická scéna. Škoda len, že na plné ústa kričí: „Smith sa nám nejako premnožil. Je čas vytvoriť si vlastnú armádu. Trinity, ty si môj pokusný králik, tak si to váž a preber sa.“

A záver? Múdrejší budeme hádam až v novembri. Nemôžem však akceptovať názor, že M2 popiera ciele prvého filmu. Stále tu ide o boj dobra proti zlu, oslobodenie sa z otroctva. Akurát, že ešte zamotanejší, ako sme mohli dúfať.

Nedá mi to neuviesť pár pikošiek. Veľmi sa mi páčilo, ako sa tvorcovia nechali inšpirovať prvým filmom. Tak začnime: blízke stretnutie Nea a Trinity – prvý film – párty, druhý – žeby tiež? Trinity v spätnom zrkadle svojej motorky sleduje zatknutie Nea agentmi, aby si ich vo filme druhom mohla na motorke vychutnať. No a skvelý panel z obrazoviek pri výsluchoch Nea? Človek by povedal, že Wachowskí sa vykrádajú. Ja hovorím, že áno.

Dosť bolo jalových rečí. Konečne k veci. Ako naznačuje radný Hamann, človek má kontrolu nad strojmi nie ak ich dokáže vypnúť, ale vtedy, keď ich vie ovládať. Takže Neov cieľ je jasný: ovládnutie Matrixu, nie jeho zánik.

Ľuďom žijúcim v realite musíme uznať, že vytvorili skvelý program na ovládnutie Matrixu, ktorý nás dokonale oklamal. Veď ako sa najlepšie brániť? Vytvoriť program, hrajúci sa na realitu a oklamať ním aj celý Matrix. Nechajme sa prekvapiť, ako to celé dopadne.


19. júna 2003
Ivan Pullman