RANEMER VYSTAVUJE V DÚBRAVKE

Foto: Miloslav Zmrzly

Tak sme sa náhodou dočkali trošku sci-fi umenia aj v Dúbravke. Ešte sa mi v živote nestalo, že by ma naša mestská časť tak prekvapila, aby na mňa sci-fi vyskočilo rovno z propagačného letáku v schránke. A ešte k tomu vraj výstava obrazov. Celkom vážne som musela pozbierať všetku odvahu a s malým srdiečkom som sa zašla pozrieť do bratislavského DK Dúbravka, kde sa v galérii menom Villa Rustica do 28. marca 2005 pohodlne udomácnili veľkoplátna maliara menom RANEMER.

Autor vystavuje pod pseudonymom, a ja vážne netuším kto to je aj napriek skutočnosti, že sa mi niekoľko jeho obrazov zdá veľmi povedomých. A musím priznať, že sú veľmi sugestívne. RANEMER maľuje v čierno-bielo-šedom prevedení veľmi sugestívne portréty, ale aj abstraktno-technické diela, ktoré napriek pochmúrnej atmosfére vyvolávajú skôr konfrontačnú náladu. Vo svojich obrazoch často nastoľuje etickú otázku jemného rozhrania, kedy sa človek stáva iba objektom – vyhranenú až do detailu, čím sú vlastne elektronické objekty vylepšujúce človeka v budúcnosti. Z jeho diel vyžaruje aj mystický prvok „vyššej sily“, či už má základ v kresťanstve, alebo inej viere, ktorú RANEMER konfrontuje so samoľúbou mocou človeka.

Výstava je zaujímavá – ak mám byť úprimná, portréty sa mi zdali byť menej technicky dokonalé ako sugestívne abstraktné maľby, ale naozaj sa nepovažujem za veľkého znalca umenia. To, čo náhodou niekde chýba na prevedení, je vyvážené „šedivou undergroundovou“ atmosférou. Žiaľ, ako uvádzajú organizátori výstavy, hoci údajne RANEMER často sprevádza svoje výstavy aj syntetizátorovou hudbou, v DK Dúbravka tomu tak nie je. Videla som neďaleko iba jedno staručké pianíno, ktoré už asi pamätá aj Gustu Fučíkovú. Obrazov môžete vidieť asi dvanásť a za pozretie naozaj stojí SYNKRO EQUINOX, AURAL EXCITERa triptych NEKROPOLIS, ktorý odporúčam veľkej firme do vstupnej haly.

„K Zlatým Moravciam patrí už niekoľko rokov so svojim sci-fi umením aj umelec tvoriaci pod pseudonymom RANEMER. Neoddeliteľnou súčasťou jeho zaujímavej tvorby je aj syntetizátorová hudba, ktorú sám komponuje ku svojim dielam. Narodil sa v roku 1971 v Zlatých Moravciach a výtvarné umenie ho priťahovalo už od detstva. Prvé výtvarné vedomosti získaval v Ľudovej škole umenia a po vyučení za aranžéra sa vážnejšie začal venovať výtvarníctvu. Začínal krajinomaľbami a od surrealizmu prešiel k sci-fi umeniu a grafickému dizajnu. Vyskúšal i prácu so sklom pri vitrážach. V súčasnosti maľuje veľkoformátové obrazy kombinovanou technikou tempera – olej. Zúčastňoval sa na kolektívnych výstavách a má za sebou už aj niekoľko samostatných. Zaujíma sa tiež o scénickú hudbu, ktorá ho inšpiruje k tvorbe syntetizátorových skladieb. Záujem o jeho tvorbu prichádza aj zo zahraničia. Dôkazom toho je aj prvé a druhé miesto na 21. ročníku umeleckej súťaže I-AM Work Contest v Tokiu. Ozvučenie výtvarných diel patrí tiež k zaujímavým, ešte málo rozvinutým oblastiam umenia. Jeho výtvarné námety sú vytvárané z ponurých pivničných priestoroch bez jasných a sýtych farieb, ktoré rezonujú s témami jeho diel.“ Ako sám hovorí: „Pekne maľujem škaredé veci“

Výstava je prístupná v DK Dúbravka v Bratislave do 28. 3. 2005. Otvorené je v stredu a piatok od 17.00 do 19.00 h a v nedeľu od 10.00 do 13.00 h.

Kontakt: www.ranemer.com ranemer@ranemer.com

Autor foto: Miloslav Zmrzly


14. marca 2005
Dagmar Mehešová