Profil: Guardians of the Galaxy - Strážiť a brániť...

Guardians of the Galaxy - Blastaared
Guardians of the Galaxy - Knowhere To Run To
Guardians of the Galaxy - Earth, Overcome

The Wolverine, X-Men: Days of Future Past, Iron Man 3, Thor: The Dark World, Captain America: The Winter Soldier, The Avengers 2 sú filmové pokračovania, pri ktorých viete, čo môžete očakávať. Niečo iné sú filmové verzie komiksov Ant-Man a Guardians of the Galaxy. Zatial čo pri Ant-Manovi je známe iba to, že o réžiu sa postará Edgar Wright (Spaced, Shaun of the Dead, Scott Pilgrim, Hot Fuzz), o Guardians of the Galaxy sa vedelo len, že režisérom a scenáristom bude James Gunn. Ak vám to meno nič nehovorí, tak to je ten chlap, ktorý debutoval čiernou komédiou Slither (s triom Fillion/Banks/Ro­oker) a získal si ma filmom Super s výborným Rainnom Wilsonom (Dwight Schrute zo seriálu Office).

Začiatkom februára sme sa dozvedeli, že filmové štúdio Marvel našlo muža, ktorý bude hrať Petera Jasona Quilla zvaného Star-Lord, veliteľa tímu Guardians of the Galaxy. Nie je to Zachary Levy (Chuck), ani John Krasinski (Office), je to Chris Pratt známy hlavne zo seriálu Parks and Recreation. Áno, je to ten tučko s bradou, ktorý hrá väčšinou idiota. Zaujímavá voľba. Som zvedavý na fyzický a herecký prerod zvoleného herca. Dúfajme, že bude lepší ako Ryan Reynolds vo filme Green Lantern, keďže Star-Lord je v podstate tiež interplanetárny strážca/policajt. A keďže mnohí nevedia, čo je to Guardians of the Galaxy, niečo si o tom tíme povieme. Pôvodne som chcel hovoriť aj o pôvodnom tíme, ktorého príbehy sa odohrávali na Zemi-691, ale to by vás iba miatlo. Reč bude o sérii Guardians of the Galaxy z roku 2008.

Ako to už býva, k založeniu tímu viedla hrozba ohrozujúca buď planétu Zem, alebo samotný vesmír. Tím Avengers vznikol, keď hrdinovia spoločnými silami zastavili Lokiho. Justice League of America bolo založené po tom, ako hrdinovia zastavili mimozemskú hrozbu. Tím Guardians of the Galaxy (ten nový) bol založený po udalostiach Annihilation a Annihilation: Conquest. Annihilus (chrobákoidný nihilista a nepriateľ Fantastickej štvorky v jednom), vládca Negatívnej zóny, začínal mať dojem, že náš vesmír sa začína rozširovať a jeho Zóna zmenšovať. Považoval to za útok zo strany vesmíru a tak mu vyhlásil vojnu. Odporovali mu mnohí hrdinovia, medzi ktorými boli Drax, Nova, Quasar, Star-Lord, Wraith, Ronan, Moondragon, Super-Skrull, Gamora, Mantis, Rocket Racoon, Adam Warlock a mnohí ďalší. Nakoniec bol Annihilus porazený, aj rasa asimilátorov zvaná Phalanx (niečo ako Borgovia), ale otázkou zostalo, čo bude ďalej?

Deň po víťazstve si Peter Jason Quill alias Starlord (napoly človek, napoly mimozemšťan) položil presne tú otázku. Peter si uvedomil, že galaxiu treba ochrániť, zastaviť ďalšiu hrozbu skôr, než nastane. Riešením bolo založenie tímu, ktorý by bol schopný zastaviť nebezpečenstvo. Richard Rider známy skôr ako Nova, mal po ruke veliteľstvo aj technológiu a Starlord poznal schopných ľudí, s ktorými už spolupracoval. Phyla-Vell alias Quasar (nadčlovek), Adam Warlock (nadčlovek manipulujúci s energiou), Drax (zelený zabijak), Gamora (zelená zabíjačka), Rocket Racoon (geniálny stratég, strelec a ukecaný mýval v jednom), Mantis (telepatička, manipulátorka rastlín) a Groot (žijúci strom s geniálnym intelektom, ktorý dokáže ovládať iné stromy) boli všetci schopní a ochotní pomôcť.

Ich veliteľstvo bolo miesto zvané Knowhere, čiže v skutočnosti odtrhnutá hlava Celestiála (niečo ako Boh), na ktorého bezpečnosť dozeral pes menom Cosmo. Ten mal oblečený psí skafander s nápisom CCCP a ovládal telepatiu a telekinézu. Členovia tímu Guardians of the Galaxy bojovali s organizáciou zvanou Univerzálna cirkev pravdy, zachránili časť vesmíru pred anomáliou a pri tom získali posilu vo forme Vancea Astrovika, zvaného Major Victory. Zúčastnili sa eventov Secret Invasion a War of Kings, istý čas bol členom tímu hrdina menom Bug (doslova ľudský chrobák), na pár mesicov došlo k rozdeleniu tímu, dokonca dvaja členovia boli tak trochu zabití, len aby mohli niekoho oslobodiť z miesta zvaného Zabudnutie, dali si tímovku s kolegami z tímu Starjammers… jednoducho, byť členom Guardians of the Galaxy je zaujímavé, akčné, nebezpečné a určite to nie je prechádzka záhradou vesmírnych ruží.

Táto séria vychádzala od roku 2008 do roku 2010 a dočkala sa dvadsiatich piatich čísiel. Ak s ňou chcete začať, nepotrebujete mať prečítané eventy Annihilation ani Annihilation: Conquest. Hlavné postavy sú perfektne predstavené a vďaka spôsobu rozprávania si na ne rýchlo zvyknete. Aj na ich rôznorodé vyjadrovanie a charakterizáciu. Za to môžeme byť vďační dvojici scenáristov Danovi Abnettovi a Andymu Lanningovi. O stvárnenie hrdinských strážcov a ich dobrodružstiev na vzdialených planétach, vo vzdialených časoch sa postarala trojica kresličov Paul Pelletier (Exiles), Brad Walker (Action Comics) a Wes Craig (World´s Finest).

Podľa posledných správ bude vo filmovej verzii Guardians of the Galaxy hrať zeleného vazbiča Draxa Jason Momoa, predstaviteľ pseudoConana a koňofila Khala Droga z Game of Thrones. A údajne chce Marvel najať Jima Carreyho a Adama Sandlera. Zrejme budú dabovať Rocket Racoona a Groota. Uvidíme. Tak či onak, teraz už viete kto sú to tí Guardians of the Galaxy a čo môžete zrejme očakávať od filmovej adaptácie príbehov tohto komiksu. Dúfajme, že to dopadne dobre.


Guardians of the Galaxy
Písali: David Abnett, Andy Lanning
Kreslili: Paul Pelletier, Brad Walker, Wes Craig
Roky vydania: 2008 – 2010
Vydávalo: Marvel Comics


26. februára 2013
Marek „Keram“ Barányi