Pristátie ľudí na Marse sa blíži... a ďalšia SF sa stáva skutočnosťou

Podľa NASA americkí astronauti pristanú na Marse okolo roku 2020. Návštevy k iným planétam v Slnečnej sústave sa podľa vedenia NASA uskutočnia v nasledujúcich dekádach. Daniel Goldin (NASA) tvrdí, že do 20 rokov začneme písať dejiny znovu – nie však minulé ale budúce. Toto vyhlásenie prichádza v čase, keď kozmická sonda NASA mieri ku červenej planéte. Kozmická sonda 2002 Mars Odyssey sa pokúsi skenovať povrch červenej planéty a hľadať podzemnú vodu. Táto cesta je len jedným z krokov naprojektovaných k príprave pilotovaných misií na Mars.

Pristávacie miesta

Sonda nazvaná Mars Reconnaissance Orbiter bude čoskoro schopná získať snímky planéty s vysokým rozlíšením. „Takto nájdeme miesto k pristátiu nielen pre automatické sondy ale aj pre astronautov“ – hovorí Goldin.

NASA plánuje pristáť na červenej planéte v roku 2007, zatiaľ čo vzorky Marťanského povrchu budú prinesené na Zem v období rokov 2009 až 2011. Podľa šéfa NASA experimenty na palube ISS sa ukázali ako rozhodujúce pri vypracovaní spôsobu, ako môžu ľudia bezpečne opustiť Zemskú obežnú dráhu.

„Pripravme sa na to, že už počas nášho života sa ľudský druh rozšíri na iné planéty či telesá v našej Slnečnej sústave a postavíme roboty, ktoré sa vydajú k iným hviezdam nasledované napokon aj ľuďmi.“ povedal.

Nedávny neúspech

Táto optimistická predpoveď prišla napriek dvom nedávnym, pre Spojené štáty vážnym, neúspechom v programe výskumu Marsu. Sonda Mars Climate Orbiter bola stratená v roku 1999. Onedlho nato sonda Mars Polar Lander stíchla po jej plánovanom priblížení sa k povrchu Marsu. Európski vedci už zostrojili kozmickú loď schopnú pristáť na povrchu Marsu v roku 2003. Beagle 2 letí ako časť misie Mars Express, ktorá zahŕňa orbitálnu kozmickú loď pre výskum atmosféry a geológie planéty. &nbsp Calibre


5. februára 2002
Fandom SK - PR