PRIMAL - komiksová upútavka

Žijeme v komplexnom svete, kde je jedna akcia previazaná s druhou. Na šťastie pre všetkých milovníkov komiksu na Slovensku, tentoraz tu máme plnokrvnú zábavu akou je Primal.

PRIMAL je výnimočná akčná adventúra na PS2, ktorá vyjde v apríli. Čakanie na ňu však všetkým určite spríjemní ojedinelý počin firmy SONY – komiks PRIMAL.

Je to vlastne prológ, zachytávajúci udalosti predchádzajúce hre. Zoznamujeme sa s kamenným démonom Scree–om a predstavujú sa tu štyri démonické svety. Každý je iný a každý je temný a desivý…

Ríša Ferai je svetom večnej tmy, kde sa drsní lovci zaviazali udržovať posvätný poriadok. Aquis je zas ponorený do temných hĺbok, obklopený jagavým svetlom. Aetha sa stráca v hmlách úsvitu obývaná diabolskou rasou na úpadku. Najdrsnejšia je však planina chaosu Djinn obývaná najfalošnejšou i najsilnejšou z démonických rás.

Tieto ríše sú oporou Chaosu, pomocou ktorých preniká aj do nášho sveta. Postaví sa mu však dievča, geneticky zmenená Jen, ktorej úlohou je nastoliť znovu poriadok. Hrdinka Jen však netuší, že ona je tá vyvolená. A tak sa začína tento príbeh…

Táto úvodná grafická novela vynikajúcim spôsobom oslovuje hráčsku a komiksovú komunitu. Tvorcovia dosiahli vysoký štandard náročných komiksov pre dospelé publikum. Výtvarná stránka, kresba, kombinovaná digitálnou maľbou je v štýlovej jednote s textom a, to treba zvlášť oceniť, u nás nevídaným grafickým a najmä polygrafickým spracovaním na vysokej úrovni rovnajúcej sa úrovni originálu.

Vydavateľ SONY Slovakia spravil naozaj záslužný vydavateľský počin, ktorý u nás nemá obdobu. Predstavuje na Slovensku druh komiksu, ktorý tu ešte nebol. Grafickú komiksovú novelu vo vynikajúcej kvalite. Verím, že sa obraz komiksov, nie vždy pozitívny, zmení a ukáže ich ako to, čím naozaj sú: Bohatý umelecký žáner, poskytujúci nielen veľkú porciu zábavy, ale aj hlboký estetický a čitateľský zážitok! Dúfajme, že je prvou lastovičkou, prinášajúcou lepšie časy pre všetkých čitateľov komiksov na Slovensku.


18. marca 2003
Juraj Mad Maxon