Prileteli k nám pradávne organizmy na meteoritoch?

Najstaršie dôkazy existencie života na Zemi sa našli v pravekých horninách na morskom dne pred pobrežím Austrálie; objavil ich paleontológ, profesor Kalifornskej univerzity v Los Angeles William Schopf. Ide o deväť rozdielnych druhov skamenených mikroorganizmov, podobných dnešným cyanobaktériám. Sú staré tri a pol miliardy rokov a boli uzavreté medzi dvoma vrstvami podmorského brala. Znamená to teda, že prvé živé organizmy na našej planéte sa objavili už miliardu rokov po jej zrode.

Nálezy z Grónska dokonca naznačujú, že živé organizmy tu mohli byť ešte o pár sto miliónov rokov dávnejšie. Skôr ako pred 3,9 miliardy rokov to však nemohlo byť: vtedy totiž zemeguľu pravidelne bombardovali gigantické meteority a každý zárodok života by boli hneď zničili.

Krupobitie meteoritov však mohlo na vtedy ešte holú Zem dopraviť aj biologické suroviny. Najznámejšou indíciou pre to sú organické molekuly, polycyklické aromatické uhľovodíky nájdené v trhlinách a medzerách meteoritu ALH 84001 z Marsu.

V jednom meteorite, ktorý dopadol na austrálsky kontinent už dávnejšie, sa našli dokonca aminokyseliny, stavebný materiál proteínov. Podľa štúdie NASA môže dopad s meteoritom na Zem vydržať len asi tisícina ním prenášaných aminokyselín. &nbsp Calibre


25. apríla 2002
Fandom SK - PR