Predstavujeme: Prichádza slovenský sci-fi román Jany Plauchovej Večnosť omylov

Jana Plauchová: Večnosť omylov - obálka
Jana Plauchová pri práci

Mladej slovenskej autorke Jane Plauchovej (Nula kelvinov, vyd. Q111, 2012) práve vychádza ďalšia kniha: sci-fi triler Večnosť omylov (vyd. Artis Omnis) a v týchto dňoch prichádza na náš trh. To, že autorka siahla po tematike vesmírnych letov, nie je žiadna náhoda; v tejto oblasti je totiž ako doma.

„Tento príbeh je fikcia. Všetky postavy a kozmické misie sú fiktívne. Fiktívne sú tiež niektoré miesta (kaviareň Green Brevard, komplex Merrit-South). Názvy reálnych kozmických agentúr (NASA), kozmodrómov (Kennedyho vesmírne stredisko, Pleseck, Bajkonur) a existujúcich objektov (raketoplán Discovery, raketoplán Buran…) sú použité iba vo fiktívnych súvislostiach.“

„Román vznikal šesť rokov vo viacerých verziách. Pôvodný úmysel zobraziť možnú budúcnosť kozmonautiky je dnes, vzhľadom na ukončenie programu raketoplánov, neaktuálny. Zostáva teda alternatívnou históriou ľudstva,“ hovorí autorka, ktorá sa téme vesmírneho výskumu a otázke existencie mimozemského života venuje aj profesionálne.


Anotácia

Bývalý astronaut Derek Watson je členom výboru na menovanie posádok raketoplánov. Jeho život sa zrúti po explózii raketoplánu Discovery, pri ktorej zahynie celá posádka – Derekovi kolegovia a priatelia. Objasnením katastrofy je priam posadnutý. Žiaľ z neúspechu pri vyšetrovaní umocňujú aj stretnutia s bývalou manželkou i nenaplnená túžba po žene jedného z mŕtvych astronautov. Prepadá depresii a zúfalstvu, no z letargie ho vytrhne kontakt s tajomnými Rusmi. Tí mu predložia nielen dôkazy neuveriteľnej hypotézy, ale tiež naznačia, že s posádkou raketoplánu by sa mohol ešte stretnúť. Watsona čaká najťažšie rozhodnutie v živote… Ako ďaleko je človek schopný zájsť pri hľadaní pravdy?


Krátka ukážka

Discovery vzlietol.

Pomaly, dôstojne stúpal popri obslužnej veži a obrovské mračná dymu sa rozbehli na všetky strany.

Čo sa stalo potom, vnímal Watson až zázračne jasne, aj keď mal pritom pocit, že nie je vo svojom tele. Krátko, trhane sa nadýchol a zaregistroval ešte technikove slová: „tri na stopäť”, keď sa stalo niečo, čo sa jednoducho stať nemohlo.

Sotva sa spodný okraj externej nádrže dostal nad úroveň vrcholu veže, na všetkých kamerách sa zjavil oslnivý záblesk, ktorý postupne prešiel do menej oslnivej ohnivej gule. Periférnym videním Watson letmo zaregistroval, že v miestnosti sa stmieva. Telemetria na obrazovkách letových kontrolórov zhasínala.

Videl to, ale nemohol uveriť, že to vidí. Svet prestal existovať, zamrzol v desivom tichu, v ktorom sa dialo čosi neskutočné.


O autorke:

Jana Plauchová (1987) pochádza z Banskej Bystrice. Od malička ju fascinoval vesmír a prírodné vedy. Absolvovala Univerzitu Mateja Bela v Banskej Bystrici v odbore systematická biológia a ekológia, pomaturitné štúdium astronómie v Hurbanove a molekulárnu biológiu na Univerzite Komenského v Bratislave. V roku 2012 jej vyšiel prvý román Nula kelvinov s podtitulom Ja neexistujem, ty neexistuješ. V súčasnosti žije v Žiari nad Hronom, kde pôsobí ako odborná pracovníčka Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella. Pre laikov i odbornú verejnosť prednáša o tragédii raketoplánu Columbia, témou jej prednášok je aj otázka existencie mimozemského života.

Trailer na knihu Večnosť omylov


Večnosť omylov
Autorka: Jana Plauchová
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2013
Rozmer: 120×200
Väzba: tvrdá bez prebalu
Počet strán: 424
ISBN: 978–80–89341–87–0
Odporúčaná cena: 13 €


11. februára 2014
Fandom SK - PR