Prichádza historický román Milica a knieža

MIlica a knieza_obalka

Koncom minulého roka vyšiel vo vydavateľstve Artis Omnis historický román Milica a knieža od Tatiany Mackovej o franskom kupcovi Samovi, ktorý v pohnutých časoch vykonal veľké – i malé, ale o to zaujímavejšie činy.


Anotácia

Historická romanca nám odkryje doteraz nepoznané stránky života slávneho muža z našej dávnej minulosti.

Dejiny rodu Merovejovcov sú plné intríg, nenávisti a krviprelievania. Osirelý potomok mocných panovníkov, vychovávaný slovanskou pestúnkou, vyrastá v horách divokej Gálie, kde počúva príbehy o barbarských hrdinoch a sníva o dobrodružstvách. Postupom času sa z odvrhnutého princa stáva odvážny bojovník, ktorý prijme návrh franského kráľa odísť s karavánou zbraní do nebezpečného kraja za Dunaj. Tak sa v časoch boja proti avarskému útlaku zrodí medzi Slovanmi legenda o tajomnom franskom kupcovi Samovi, ktorý až tu, ďaleko od domoviny, naplní svoj osud.

Prišiel, aby si svojou odvahou získal úctu Slovanov, oslobodil ich, zjednotil a napokon im vládol. Prišiel, aby medzi nimi spoznal nielen sám seba, ale aj lásku jedinej ženy, o ktorej srdce sa oplatilo bojovať.


Ukážka z knihy Milica a knieža

„Snáď by sme mali najprv dohodnúť podmienky obchodu,“ pripomenul nedočkavý Vlaslav.

Knieža ale pokrútil hlavou. „Nenecháme predsa hosťa hladného a smädného,“ namietol rázne. „Pred dobrým obchodom sa treba posilniť!“

Skôr ako ktokoľvek z nich stihol odpovedať, z vedľajšej miestnosti sa ozval nástojčivý detský plač.

„Musím ísť nakŕmiť syna. Pošlem Milicu, aby vás obslúžila,“ povedala Verana Veličovi. Ten prikývol, sprevádzajúc ženu láskyplným pohľadom. Len čo zmizla za závesom, koža sa opäť odhrnula a dnu vošla mladučká, sotva šestnásťročná dievčina.

Samo si ju premeral s neskrývaným obdivom. Ich pohľady sa nečakane stretli a on pocítil doteraz nepoznané rozpaky. Dievčina sa na neho krátko, nesmelo usmiala, hneď nato pristúpila ku kniežaťu, ktorý ju jemne chytil za ruku a pozrel na hosťa.

„Toto je Milica, moja sestra.“


O autorke

Tatiana Macková (1963) sa narodila a žije v Topoľčanoch. Je autorkou fantasy novely „Syn lesov“ a príbehu z obdobia križiackej výpravy „Piate prikázanie“. Vo svojej tvorbe sa v poslednom období zameriava najmä na históriu. V súčasnosti pracuje na trilógii so slovanskou tematikou „Nitky osudu“. Príťažlivou formou v nej odkrýva doteraz nepoznané stránky života slávnych postáv našej dávnej histórie. Prvú knihu tohto voľného cyklu držíte práve v rukách.

„Doboví kronikári si vždy dali záležať na tom, aby sa na „veľké činy“ panovníkov nezabudlo. Vojny, vraždy, násilie… Iba lásky je v ich spisoch pomenej. Hrá v kronikách vedľa nenávisti a túžby po moci druhé husle, hoci sprevádza ľudstvo od okamihu jeho zrodu. Preto venujem túto knižku tým, ktorí majú radi históriu so všetkým, čo k nej patrí,“ hovorí autorka o svojom románe.


Knihu si môžete so zľavou 15 % kúpiť v Martinuse.


Podrobnosti o knihe

Názov: Milica a knieža
Autorka: Tatiana Macková
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2014
Formát: 130×200
Väzba: tvrdá s prebalom
Počet strán: 176
ISBN: 978–80–89718–10–8


27. februára 2015
Fandom SK - PR