Ohnivé pero Q3 2009: Prežiť

Oko nalepené na puškohľade, prst hladí spúšť. Panter sa krčí v sutinách a chladne, s odstupom nezúčastneného diváka vníma scénu vzdialenú necelých pätnásť metrov od jeho stanoviska.

Medzi troskami domu obkľúčila trojica mužov mladé dievča a pohadzuje si ho ako handrovú bábiku.

Podľa vápencovo bledej pokožky a krvou podliatych očí identifikuje Panter mužov ako Krvilačných. Vzduchom sa nesie ich škrekľavý rehot, v ušiach zadrapuje ako šmirgľový papier. Dievča sa nezmôže na odpor, vyzerá slabé a dezorientované, šaty potrhané na franforce.

Panter vyhodnotí situáciu: aby dokázal dievča zachrániť bez toho, aby ho vystavil riziku nákazy, bude musieť riskovať.

Pripraví sa.

Vyhľadá v zameriavači najvzdialenejšieho z útočníkov a stlačí spúšť.

Éter pretne výkrik ostrý ako list kotúčovej píly.

Trieštivá strela z Panterovej útočnej pušky sa zaborila do mužovho ohryzku. Krk aj s hlavou exploduje a zmes mazľavej hmoty s kúskami lebečnej kosti pokropí jeho tri metre vzdialeného spoločníka.

Trojuholník útočníkov príde o svoj zadný cíp.

Zvyšní dvaja Krvilační neveriacky treštia očami – nečakaný útok ich celkom vyviedol z miery. To je okamih, kedy Panter vykĺzne z úkrytu a vyrazí k najbližšie stojacemu protivníkovi.

Krvilačný vidí, ako sa jeho smerom rúti temná škvrna. O mikrosekundu škvrna nadobudne konkrétny tvar: je to muž v čiernej kombinéze, oči ukryté za zrkadlovými sklami, tvár chránená bielym rúškom. To je posledný postreh, ktorý Krvilačnému prejde hlavou. Panter si predĺži rozbehovú dráhu o jeho hrudník a šprint zakončí prudkým výkopom. Do protivníkovej brady sa trafí s intenzitou elektropneuma­tického kladiva. Mužova hlava sa zakloní v extrémnom uhle, chrupnú krčné stavce, nervové dráhy sa otriasajú v základoch. Krvilačný padá k zemi, v očiach sa mu lesknú slzy bolesti.

Posledný z trojice – ten s nožom – sa má na pozore. Svoju zajatkyňu pošle fackou na kolená a zúrivo sekne po Panterovi, ktorý po výkope opisuje vo vzduchu kružnicu. Nôž pretne jeho pozíciu v okamihu, keď je otočený dolu hlavou. Čepeľ zachytí Panterov pramienok vlasov a oddelí od jeho konca dobré dva centimetre. Panter dopadá za útočníkov chrbát a bleskurýchlym pohybom mu stáča ruku s nožom. Hrot nasmeruje do nepriateľovho pravého oka. Bolesť vystrelí ako popravčia čata a mužov výhľad zahalí temnota. Umiera v Panterovej náruči.

Panter necíti nenávisť.

Panter necíti vôbec nič.


Slnečné lúče ukradomky prebleskujú pomedzi popolavo sivé mraky a zalievajú pochmúrnu scenériu ruín kedysi vykričaného mesta matným svetlom. Kdesi v oblasti, kde kedysi stáli obytné domy prechádza pomedzi tri mŕtvoly muž. Pohyby jeho svalnatého tela pripomínajú dravca na love. Smeruje k dievčaťu, ktoré zachránil.

Je mladšie než Panter pôvodne odhadoval, asi tak vo veku kedy ešte ľudia veria na šťastné konce. Trasie sa na celom tele, v rozšírených zreničkách bojuje strach s údivom a vďačnosťou. V okamihu napätého ticha hľadá pohľad svojho záchrancu. Narazí však len na nepreniknuteľnú sklenú bariéru, v ktorej sa odráža jej vlastná, strhaná tvár.

Než stihne prehovoriť, Panter sa pohne takou rýchlosťou, že voľným okom ho nie je možné zbadať. Prikladá predlaktie pod krk dievčaťa a nacvičeným pohybom mu bleskovo zlomí väzy. Potom vytiahne dlhý mäsiarsky nôž.

Zdravé mäso je zo dňa na deň vzácnejšie, pomyslí si, keď si cez plece prehadzuje zakrvavený batoh s čerstvým úlovkom.

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý týždeň jedna.
  • Uzávierka súťaže nie je, súťaž potrvá, kým budú prichádzať príspevky.
  • Existujú čiastkové uzávierky, ktoré budú oznámené s dostatočným predstihom. Ku dňu čiastkovej uzávierky sa uskutoční vyhodnotenie poviedok, ktoré boli publikované medzi dvoma čiastkovými uzávierkami.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov, názor redakcie a hlasovanie, ktoré sa uskutoční po čiastkovej uzávierke.
  • Vyhodnotenie a odmenenie víťazov sa uskutoční priebežne, po ukončení hlasovania, dátum najbližšieho termínu redakcia oznámi s dostatočným predstihom.
  • Viac v pravidlách súťaže.

5. októbra 2009
Mark E. Pocha