Preliminácie Nebuly 2001

Čo to strašné slovo znamená? Preliminácie sú súbor diel, z ktorých sa neskôr budú tvoriť nominácie. Pri Nebule to znamená výber toho najlepšieho, čo sa v minulom a predminulom roku napísalo. Aj keď nie úplný – z predminulého roku už boli texty zaradené aj do minulého ročníka ceny, tie z minulého môžu byť aj o rok. V každom prípade – treba si tieto diela všimnúť.

V románovej kategórii je 18 kníh. Od spisovateľov, ktorých poznáme, je tu šesť kníh – „The Quantum Rose“ od Catherine Asaro, „A Storm of Swords“ od Georgea R.R Martina, „The Outpost“ Mikea Resnicka, „Deepsix“ Jacka McDevitta a „The Chronoliths“ Roberta Charlesa Wilsona, o ktorom ste si už mohli na tejto stránke prečítať. Niekto z vás si možno spomenie aj na román „Země smíchu“ Jonathana Carrolla. Medzi prelimonovanými románmi má dielo s krásnym názvom „The Wooden Sea“ (Drevené more). Tí, čo čítajú poviedky, určite poznajú Kanaďana Roberta J. Sawyera, ktorý útočí na Nebulu románom „Calculating God“, či Connie Willisovú (Passage). Je tu množstvo mladých autorov, ako Jeffery D Kooistra, Wil McCarthy, Jamil Nasir, Philip Pullman či Joan Slonczewski. Catherin Asaro má koňa aj v kategóriii dlhých poviedok, poviedku „A Roll of the Dice“. Z desiatich textov sú favoritmi ešte „Radiant Green Star“ Luciousa Sheparda, „Stealing Alabama“ Allena Steela a „The Diamond Pit“ Jacka Danna. Bez šancí nie je ani najstarší americký sci-fi spisovateľ Jack Williamson, ktorý tu má poviedku „The Ultimate Earth“. Ale je možné, že to dopadne úplne inak, Nebula je často odrazovým mostíkom pre nové mená. Medzi deviatimi stredne dlhými poviedkami má hneď dve mladý, no pomaly slávny Andy Duncan – alternatívnu históriu „Lincoln in Frogmore“ a „The Pottawatomie Giant“, ktorý vyšiel najprv na sieti. Ináč, elektronické publikovanie sa stalo populárnym, a kvalitným. 5 poviedok z preliminácií vyšlo na serveri scifi.com, ďalšia na ipublish.com, ktorý však už stihol aj skončiť, a jedna na CD antológii „Extremes: Fantasy & Horror From the Endsof the Eart“. Mnohé poviedky si môžete prečítať aj na www.fictionwise.com.
Späť k prelimináciám – medzi autormi stredne dlhých poviedok ešte poznáme Jamesa Patricka Kellyho a Jamesa Morrowa, veľkú šancu má aj málo známy Michael Cassutt. Krátkych poviedok je v prelimináciách 11, po dve tam majú výborný Indián William Sanders a kvalitný autor zo 70. rokov George Zebrowski. Svojich slávnych „The Elephants on Neptune“ tu má Mick Resnick, ďalším favoritom je Michael A Burstein. Jasné nominácie už sú v kategórii filmového scenáru. Navrhnuté sú: prerobená Homérova Odysea „O Brother, Where Art Thou?“, „X-men“, „Crouching Tiger, HiddenDragon“ (u nás „Tiger a drak“) a „The Body“, známe aj pod názvom „Buffy the Vampire Slayer“.

&nbsp Juraj MadMaxon


31. januára 2002
Fandom SK - PR