Prehra na celej čiare!

OSCARY 2004

„Akademici sa museli pomýliť. Alebo ich podplatili. Veď štyria z piatich slovenských odborníkov na film vyhlásili, že je to sračka,“ sms-koval mi dnes ráno o 6:10 šéfredaktor nemenovaného slovenského sci-fi magazínu. Áno, je to smutné, ale filmové umenie (to PRAVÉ filmové umenie) dnes v noci dostalo ďalší tvrdý úder. PÁN PRSTEŇOV: NÁVRAT KRÁĽA, tento produkt komercie a marketingu, zavŕšil svoje valcovanie mozgov miliónov reklamou zblbnutých chudákov métou najvyššou – získal Oscara za najlepší film! Pane Bože, čoho sme sa to dožili?!

„Fanúšikovia“, ktorých si neodpustím prirovnať k tupým zombie z predchádzajúcich filmov novozélandského tiež-režiséra Petra Jacksona (akurát že oni sa nedriapu po ľudskom mäse, ale po všetkom, čo súvisí s ich tak nesmierne preceňovaným Pánom prsteňov), sa radujú, oslavujú, budia ľudí nadšenými sms-kami, posielajú frenetické maily, sú ako zmyslov zbavení. Viem si takisto predstaviť, ako na Novom Zélande všetci sledovali udeľovanie Oscarov na veľkoplošných obrazovkách a teraz sa tam zrejme koná oslavný karneval, kde všetci poskakujú v trápnych maskách hrdinov filmu. Pritom povedzme si na rovinu, o čo vlastne ide? O veľké… NIČ. Ceny americkej filmovej akadémie sú nad akúkoľvek pochybnosť taktiež iba výplodom celosvetovej honby za peniazmi a publicitou. Neudeľujú sa skutočne hodnotným dielam, ale vyslovene tendenčným filmom (názvy snímok, ktoré v minulosti Oscara za najlepší film získali, hovoria za všetko – Posledný cisár, Amadeus, Prelet nad kukučím hniezdom, Čistá duša, Statočné srdce, Schindlerov zoznam, Forrest Gump, Gladiátor, Titanic!!!). Pritom si treba uvedomiť, že tvorcovia skutočne umelecky kvalitných titulov ako David Lynch, Lars von Trier či fínsky génius Makalamuho Mahomäkki nikdy Oscara nezískali! Návrat kráľa je tak len ďalším v dlhom rade nechutne precenených filmov, ktoré zbalamutia davy, zarobia svoju miliardu dolárov, vyhrajú všetky ceny, a v priebehu jedného-dvoch rokov istoiste upadnú do zabudnutia.

Zavŕšme tento smutný povzdych milovníka PRAVÉHO filmového umenia výpočtom kategórií, pri ktorých si tvorcovia Návratu kráľa mohli siahnuť na zlato a zabrblať to svoje otrepané: „My precious!“ Znie to o to tragickejšie, že film získal Oscary vo všetkých 11 kategóriách, v ktorých bol nominovaný!!! Takže: najlepšie masky (asi za tie gumené ksichty škratov), najlepšia výprava (za tie do očí bijúce umelohmotné modely?), najlepšie kostýmy, najlepší strih, najlepší zvuk, najlepšie vizuálne efekty (vari za tých pochodujúcich počítačových panáčikov???), najlepšia filmová pieseň (odporná odrhovačka Annie Lennox), najlepšia hudba (drzý vykrádač cudzích motívov Howard Shore), najlepší adaptovaný scenár (chudák majster Tolkien sa isto obracia v hrobe), najlepší režisér (pche, aj tak to ten tučný tajtrlík nenakrútil sám, museli mu všetci pomáhať, aby to vôbec zvládol!!!) a nakoniec samozrejme najlepší film. Popri tomto „víťaznom“ ťažení si ostatné filmy ani nevrzli, snáď iba Tajomná rieka s dvomi hereckými Oscarmi pre Tima Robbinsa a Seana Penna, Master and Commander za najlepšiu kameru a strih zvuku, alebo Hľadá sa Nemo ako najlepší animovaný film.

Celú ceremóniu považujem za bezcennú prehliadku hollywoodskych pseudo-celebrít a definitívne potvrdenie faktu, že Akadémia je banda senilných dedkov, ktorí netušia, kam kinematografia kráča. Dúfajme, že Peter Jackson nenakrúti aj infantilnú predohru k Pánovi prsteňov pod názvom Hobit, lebo by sa celá táto šaškáreň mohla opakovať. Boh nech nás od toho chráni!!!


1. marca 2004
Ďuro Červenák