Predstavujeme - Zuzana Kuglerová: Staroslovanské mýty a legendy

Staroslovanské mýty a legendy

Ostrieľaná slovenská autorka Zuzana Kuglerová potešila najmä mladších fanúšikov staroslovanskej mytológie svojou najnovšou knihou, ktorá prednedávnom vyšla vo vydavateľstve Da­xe.


Anotácia

Všetci sme sa raz zamysleli nad tým, čo bolo kedysi dávno, na začiatku, na úsvite dejín. Rôzne civilizácie dali na túto otázku odpoveď v podobe vlastných mýtov. Mnohí z nás sa skôr dozvedia, kto je to Zeus, Héraa pod. – a to vďaka dlhodobému knižnému popularizovaniu dostupných prameňov.

Staroslovanské mýty a legendy sa dobrodružným konaním bohov a hrdinov, vyrovnajú aj tým najznámejším svetovým mytológiám. Ich poznanie by malo byť súčasťou nášho národného povedomia a kultúry.

Autorka Zuzana Kuglerová, ktorá sa zbieraniu povestí venuje systematicky už takmer tridsať rokov, túto málo zmapovanú oblasť spracovala so sebe vlastnou dávkou rozprávačského talentu. Prísne sa však drží základných faktov, pomocou ktorých panteón staroslovanských bohov a hrdinov nielen oživuje, ale aj dotvára v charakteristike postáv a v konaní hrdinov.. Čitateľ sa tak dozvie napríklad, prečo sa v slovenských ľudových rozprávkach objavuje motív zlatej kačky a zlatého vajca, že bohom prapočiatku bol Rode, ktorého meno nachádzame až dodnes v koreňoch slov ako rodina, národ, rodný, rodisko. Že Baba Jaga nebola odjakživa škaredou starenou s bradavicou na nose, ale krásnou Jaguňou, ktorá doplatila na svoju lásku k synovi Perúna. Že za slovom koleda sa skrýva maličký syn Perúna a Vesny Koljada, ktorý sa dokázal vďaka krásnemu spevu vyslobodiť zo zajatia Moreny.

Knihu dotvárajú jedinečné ilustrácie Martina Kellenbergera, ktoré dotvárajú a výtvarne, priam komiksovo, prerozprávajú všetky príbehy.

Vydanie knihy z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.


Knihu Staroslovanské mýty a legendy si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Podrobnosti o knihe

Staroslovanské mýty a legendy
Žáner: fantasy, história, pre mládež
Autorka: Zuzana Kuglerová
Ilustrácie: Martin Kellenberger
Vydavateľstvo: Daxe
Rok vydania: 2023
Jazyk: slovenský
Počet strán: 80
Väzba: pevná
ISBN: 9788082410252


Viac informácií na autorkinej stránke.


10. novembra 2023
Fandom SK - PR
Zdroj informácií