Predstavujeme - Tomi Adeyemi: Deti krvi a kostí

Deti krvi a kostí - obálka

Vo vydavateľstve Tatran práve vychádza v slovenskom preklade pozoruhodná kniha americkej spisovateľky Tomi Adeyemi s názvom Deti krvi a kostí. Autorka nadväzuje na tradíciu veľkých fantasy románov. Navyše prišla s neošúchaným námetom čerpajúcim z africkej mytológie a mágie. Jej štýl je plný farbistej fantázie, napínavú tajomnú atmosféru spestrujú prvky africkej kultúry a opisy rôznych druhov mágie. Ocenenia, ktoré autorka získala za tento príbeh, sa počítajú na desiatky. Spomeňme aspoň najdôležitejšie: New York Times Notable Childern’s Books of 2018 či TIME Top Best YA and Children’s Books of 2018. Preto sa nemožno čudovať, že filmoví producenti ihneď prejavili záujem a odkúpili práva na sfilmovanie príbehu.


Anotácia

Zabili mi matku. Vzali nám mágiu. Snažili sa nás pochovať.

Teraz povstaňme.

Zélie si pamätá, že kedysi bola celá krajina Orïsha plná mágie. Ohnivci zapaľovali plamene, Vlnopáni rozkazovali vlnám a Zéliina mama Smrtonoska vzývala duše mŕtvych. No potom mágia kamsi zmizla a všetko sa zmenilo. Všetkých Madžiov na príkaz krutého kráľa vyvraždili, Zélie obrali o mamu a jej ľud o nádej.

Teraz však má Zélie jedinečnú šancu zaútočiť na kráľovskú rodinu a vrátiť krajine mágiu. Musí zabrániť korunnému princovi, aby definitívne zničil mágiu, a s pomocou princeznej mu prejsť cez rozum. Na každom kroku na ne číha nebezpečenstvo, z krovín vrčia snežné lepardnéry a vo vodách vyčkávajú pomstychtiví duchovia.

Najväčšou hrozbou pre krajinu sa však môže stať práve Zélie – ak sa nenaučí kontrolovať svoju moc.


Krátka ukážka z knihy Deti krvi a kostí

Vojak sa ku mne vlečie takým spôsobom, že ihneď zatúžim po svojej palici. Správne zasadeným úderom by som ho mohla zraziť z nôh a vhodným prudkým pohybom mu rozmliaždiť hrdlo.

Po prvý raz si uvedomím, že vojak pri sebe nemá len taký obyčajný meč. V pošve sa leskne čierna čepeľ z kovu, ktorý je vzácnejší než zlato.

Madžacit…

Zliatina, ktorej vytvorenie nariadil kráľ Saran pred Nájazdom, aby oslabil našu mágiu a mohol nám prepáliť telo.

Rovnako ako čierna reťaz, ktorú obmotali okolo hrdla mojej mamy. Mocný madži by si s účinkami madžacitu poradil, lenže väčšinu z nás tento vzácny kov ochromuje. Ja nemusím potláčať žiadne magické sily, ale aj tak mi blízkosť madžacitovej čepele naháňa husiu kožu. Vojak ma pritlačí k múru.

„Bolo by múdrejšie, keby si držala jazyk za zubami, dievčatko.“

A má pravdu. Mala by som. Držať jazyk za zubami, prežrieť svoj hnev.

Aby som sa dožila ďalšieho dňa.

Knihu Deti krvi a kostí si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 20 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Podrobnosti o knihe:

Názov: Deti krvi a kostí
Žáner: fantasy, sci-fi, young adult
Autorka: Tomi Adeyemi
Vydavateľstvo: Tatran
Rok vydania: 2019
Jazyk:slovenský
Preklad: Linda Magáthová
Väzba: pevná
Počet strán: 464
ISBN: 978–80–222–0987–8
EAN: 9788022209878
E-book ISBN: 978–80–222–0988–5


O autorke

Tomi Adeyemi je americká spisovateľka a lektorka kurzov kreatívneho písania. Jej rodičia prišli do Spojených štátov z Nigérie. V súčasnosti žije v San Diegu v Kalifornii. Po štúdiu anglickej literatúry na Harvardovej univerzite, ktoré skončila s vyznamenaním, sa rozhodla študovať západoafrickú mytológiu, náboženstvo a kultúru v brazílskom Salvadore. Ak práve nepracuje na svojich románoch alebo nepozerá hudobné videá juhokórejskej skupiny BTS (Bangtan Boys), bloguje o kreatívnom písaní na svojej autorskej stránke.


21. marca 2019
Fandom SK - PR