Predstavujeme: Stíny Kraje – nový český fanfilm zo sveta Stredozeme

Stiny Kraje plagat
Stíny Kraje - natáčanie 1
Stíny Kraje - natáčanie 2
Stíny Kraje - natáčanie 3
Stíny Kraje - natáčanie 4

Pol roka od premiéry si teraz môžete zadarmo pozrieť český fanúšikovský film, ktorý divákov prenesie späť do Stredozeme. Tentoraz sa vydáme do hobitej dedinky na hraniciach Kraja.

Film Tiene Kraja si môžete zadarmo pozrieť na oficiálnom YouTube kanáli filmu. Pre divákov zo zahraničia tvorcovia pridali do filmu anglické titulky.


Anotácia

Český fanúšikovský film Stíny Kraje, ktorý jeho tvorcovia začali pripravovať už v roku 2017, si môžete teraz pol roka po premiére zadarmo pozrieť na YouTube. Film vznikol vďaka dvom úspešným crowdfundingovým kampaniam na portáli Hithit. Dej krátkeho filmu sa odohráva v Tolkienovej Stredozemi a je zasadený do obdobia medzi Hobitom a Pánom prsteňov. Vychádza hneď z niekoľkých Tolkienových kníh (vrátane Nedokončených príbehov) a taktiež z informácií, ktoré sa zatiaľ vo filme nikdy neobjavili. Je to príbeh o rozmanitosti hobitích pováh, o nedôverčivosti k všetkému cudziemu, ale aj o túžbe po zakázanom dobrodružstve, na ktoré nenápadne vrhajú tieň bytosti obchádzajúce hranice Kraja…


Podrobnosti o filme

Stíny Kraje
Žáner: fantasy, rozprávka
Výroba: Česko, 2023, 25 min.
Réžia: Jaroslav Kejzlar
Scenár: Jaroslav Kejzlar
Kamera a kulisy: Svatoslav Hofman
Hudba: Karel Vaněk
Hrajú: Dominika Dufková, Martin Váňa, Jan Kulhánek, Jiří Kaperštein.


O tvorcoch filmu

Jaroslav Kejzlar – scenár a réžia
Jaroslavovi v kine učaroval Pán prsteňov: Návrat kráľa, na ktorého ho vzal ako desaťročného jeho otec. Malý junior dovtedy nič také veľkolepé nevidel a ani odvtedy ho už žiadny iný svet neprinútil, aby sa doň hlbšie ponáral a rôzne sa ním obklopoval. Prečítal si knižky, zaobstaral si fanúšikovské publikácie, zbieral figúrky, kreslil postavy z filmov do skicára, tvoril vlastné mapy. Až po štúdium na VOŠP ale nestretol žiadneho rovesníka, pre ktorého by boli Tolkienove diela tiež zdrojom inšpirácie a Jacksonove filmy niečím viac než skvelým akčným zážitkom. Keďže so Svatoslavom zistili, že sa obaja dopĺňajú v tom, akým spôsobom ich baví tvorba, rozhodli sa vrhnúť na scenár a tak trochu z frajeriny skúsili na portáli Hithit spustiť kampaň, ktorá by im pomohla zrealizovať ich vysnívaný fanúšikovský projekt.

Svatoslav Hofman – kamera a kulisy
Svatoslav vyrastal pod Orlickými horami v malej osade Šediviny. Tá mu Kraj evokovala natoľko, že ešte ako stredoškolák v roku 2012 začal stavať prvú hobitiu noru. Už ako chlapec blbol s amatérskou kamerou, čítal Tolkiena a fičal nielen na filmoch Petera Jacksona, ale aj na mnohohodinových bonusových materiáloch, ktoré poodhaľovali ešte poctivé filmové kúzla s kulisami, kamerou aj digitálnymi efektmi. Keď sa potom v roku 2013 stretol so spolužiakom Jaroslavom Kejzlarom pri štúdiu na VOŠP, kde sa zameral na kameru a strih, ich zápal pre filmy sa premietol do spoločnej tvorby.


Film Tiene Kraja si môžete zadarmo pozrieť na oficiálnom YouTube kanáli filmu.


Finálny trailer k filmu Stíny Kraje


Pozrite si aj Film o filme Stíny Kraje.


Zdroj a foto: Hofman & Kejzlar


15. januára
Fandom SK - PR
Zdroj informácií