Predstavujeme – Robert Ervin Howard: Conan – Dcéra pána mrazu

Conan - dcera pana mrazu

Dielo Roberta Ervina Howarda fanúšikom fantastiky asi netreba podrobne predstavovať. Conan je považovaný za prvé dielo žánru „sword and sorcery“. Svet v ktorom žije hrdina Conan, je plný rozdrobených kráľovstiev s dekadentnými vladármi, skorumpovanými poradcami aj zradnými kňazmi. Ešte stále tu nájdeme zbytky umenia z dávnych dôb, ktoré sa mieša s hrôzou temnej mágie, tajomných úkazov a podivuhodných tvorov. Conan nebojuje o osud celého sveta, ani pre vyššie ideály. Cimmerčan, čiernovlasý, zachmúrený, s mečom v ruke, zlodej, lúpežník, zabijak, občas smutný a inokedy veselý, aby rozšliapal drahocenné tróny pod svojimi sandálmi…

Po prvej poviedke z pôvodného kánonu Conana, ktorá vyšla v 15. čísle časopisu Jupiter, boli do slovenčiny preložené ďalšie poviedky. Vo výbere Conan – Dcéra pána mrazu ide o príbehy, ktoré sa odohrali na začiatku Conanovho života: Dcéra pána mrazu, Veža slona, Darebáci v dome a Tiene v mesačnom svite.


Ukážka z knihy

Krátko po tom, ako Murilo opustil žalár, v ktorom sa nachádzal Conan, priniesol Athicus väzňovi tanier s jedlom, ktorý okrem iného obsahoval obrovský kus hovädzieho mäsa a korbeľ piva. Conan sa hltavo pustil do jedla a Athicus naposledy obišiel cely, aby sa uistil, že je všetko v poriadku a aby nikto nebol svedkom fingovaného úteku z väzenia. Kým to robil, do väzenia vpochodoval oddiel gardistov a zatkli ho. Murilo sa mýlil, keď sa domnieval, že toto zatknutie znamená odhalenie Conanovho pripravovaného úteku. Išlo o niečo iné – Athicus bol pri styku s podsvetím neopatrný a dostihol ho jeden z hriechov minulosti.

Na jeho miesto nastúpil iný žalárnik, prísny, spoľahlivý chlapík, ktorému žiaden úplatok nedokázal zabrániť v plnení povinností. Nemal predstavivosť, no mal vznešenú víziu o dôležitosti svojho povolania.

Po tom, ako Athicusa odviezli pred sudcu, tento žalárnik rutinne obišiel celu. Keď prechádzal okolo Conanovej cely, jeho zmysel pre poriadok bol otrasený a pobúrený, keď videl, že sa väzeň zbavil reťazí a práve ohlodáva posledné kúsky mäsa z obrovskej hovädzej kosti. Žalárnika to tak rozhodilo, že sa dopustil chyby a vstúpil do cely sám, bez toho, aby privolal stráže z ostatných častí väznice. To bola jeho prvá chyba, ktorej sa pri výkone služby dopustil, a zároveň aj posledná. Conan mu rozbil hlavu hovädzou kosťou, zobral mu dýku aj kľúče a pokojne odišiel. Ako hovoril Murilo, v noci tam mal službu len jeden strážnik. Cimmerčan si odomkol, dostal sa von a vzápätí sa vynoril na vonkajší vzduch, voľný, tak, ako to plánoval Murilo.

Conan sa zastavil za múrmi väznice, aby sa rozhodol, čo ďalej. Napadlo mu, že Murilovi nedlhuje nič, keďže unikol vlastnými silami, ale bol to práve tento mladý šľachtic, ktorý mu zložil reťaze a dal poslať jedlo, bez čoho by sa jeho útek nepodaril. Conan sa rozhodol, že má voči Murilovi dlh, a keďže bol mužom, ktorý si dlhy vždy plní, rozhodol sa splniť aj sľub, ktorý dal mladému šľachticovi. Najprv si však musel vybaviť nejaké vlastné záležitosti.

E-knihu Conan – Dcéra pána mrazu si môžete okamžite stiahnuť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Podrobnosti o knihe

Conan – Dcéra pána mrazu
Žáner: fantasy
Autor: Robert Ervin Howard
Vydavateľstvo: Zabudnuté knihy
Jazyk: slovenský
Preklad: Igor Čonka
Obálka: Ďuroslaw
Počet strán: 103
Rok vydania: 2023
Formát: e-kniha


5. mája 2023
Fandom SK - PR
Zdroj informácií