Predstavujeme - Robert A. Heinlein: Hviezdna pechota

Hviezdna pechota

Kultový sci-fi román Roberta A. Heinleina vyšiel pred pár dňami prvýkrát v slovenskom preklade vo vydavateľstve ma­maš.


Anotácia

Branec z ďalekej budúcnosti prechádza na prahu dospelosti najťažším vojenským výcvikom v známom vesmíre a púšťa sa do boja s najnebezpeč­nejšími nepriateľmi ľudstva.

Johnnie Rico vlastne nikdy nechcel narukovať, a už vôbec nie do mobilnej pechoty. Teraz sa však snaží zvládnuť nepredstaviteľne tvrdý bojový výcvik s vedomím, že vo vojne medzi Terranskou federáciou a krvilačnými pavúkovcami nielen jeho, ale aj celú jednotku delí od smrti jediný chybný krok.

Robert A. Heinlein patrí medzi „svätú trojicu“ sci-fi autorov spolu s Isascom Asimovom a Arthurom C. Clarkom. Hviezdna pechota, ktorá práve vychádza vo vydavateľstve mamaš, je prvým prekladom jeho diela do slovenčiny, o ktorý sa postaral jeden z najlepších prekladateľov v žánri – Patrick Frank.

Keď sa Robert A. Heinlein rozhodol napísať knihu o budúcej ľudskej spoločnosti, ktorá čelí útoku z vesmíru, ešte netušil, že vytvorí kontroverzný bestseller, ktorý bude aj po desaťročiach vyvolávať vášne, získavať prestížne ceny, fascinovať priaznivcov aj odporcov a položí základy nového žánru – vojenského sci-fi. Hviezdna pechota sa navyše stala inšpiráciou pre množstvo ďalších autorov a filmárov. Bez nej by dnešné sci-fi vyzeralo úplne inak.


Knihu Hviezdna pechota si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou až 15 % (zľava platí do 13. 10. 2023), pre podrobnosti kliknite na tento link


Podrobnosti o knihe

Hviezdna pechota (orig.: Starship Troopers)
Žáner: sci-fi
Autor: Robert A. Heinlein
Vydavateľstvo: mamaš
Rok vydania: 2023
Jazyk: slovenský
Preklad: Patrick Frank
Počet strán: 656
Väzba: pevná
ISBN: 9788082680693


O autorovi

Robert Anson Heinlein sa narodil v roku 1907 v americkom štáte Missouri, kde strávil aj celé detstvo. V roku 1929 absolvoval Námornú akadémiu Spojených štátov, no o päť rokov musel vojnové námorníctvo opustiť pre zdravotné problémy. Usadil sa v Kalifornii a ďalších päť rokov vykonával najrôznejšie zamestnania a venoval sa postgraduálnemu štúdiu matematiky a fyziky na Kalifornskej univerzite. V roku 1939 mu v časopise Astounding vyšla prvá sci-fi poviedka a odvtedy sa tomuto žánru venoval naplno. Jeho séria „budúcich dejín“ sa začala odvíjať v roku 1941. Opisuje v nej spoločenské, politické a technologické zmeny, ktoré formovali ľudskú spoločnosť od dnešného dňa po vzdialenú budúcnosť.

Diela Roberta A. Heinleina patria medzi prvé sci-fi bestsellery. Písal ešte aj po osemdesiatke a jeho tvorba dodnes fascinuje, zabáva a vyvoláva kontroverzie. V čase jeho smrti v roku 1988 už bolo jasné, že patrí medzi osobnosti, ktoré zásadne formovali dnešné sci-fi: Je to autor s jedinečnou fantáziou, nekonečnou energiou a vytrvalosťou, ktorý v priebehu polstoročia výrazne ovplyvnil myslenie ľudí a ich vnímanie sci-fi literatúry nielen v Amerike. Za svoje knihy získal mnoho ocenení, okrem iných aj cenu Hugo za romány Hviezdna pechota (1959), Mesiac je drsná milenka (1966), Cudzinec v cudzej zemi (1961) a Dvojitá hviezda (1956). Jeho meno nesie asteroid 6312 Robheinlein alebo Heinleinov kráter na Marse. V roku 1998 bol uvedený do Siene slávy science fiction and fantasy, ktorá sa nachádza v Múzeu populárnej kultúry v meste Seattle v USA.


13. októbra 2023
Fandom SK - PR
Zdroj informácií