Predstavujeme - Peter Jelínek: Nocte Exeo

Nocte exeo

Spolupráca vydavateľstva Enribook a autora Petra Jelínka je pomerne plodná. Vďaka nej má možnosť uzrieť svetlo sveta novinka – zbierka steampunkovo ladených poviedok Nocte Exeo. Knižka sa bude krstiť na Luciu, čiže 13. decembra 2023 v Záhorskej knižnici o 17:00.


Anotácia

Zbierka príbehov Nocte Exeo je venovaná vedľajším postavám „norrovského univerza“. Prezradí čitateľom, kto a prečo vychádza za noci a čo vlastne vonku robí. Princezná Vaisali dostane svoj prvý samostatný prípad. Popri vyšetrovaní sa okúpe v šťankách a zatancuje si s pamiatkou po starej mame. Podarí sa jej však zistiť, kto prináša oheň na nábrežie Temže? Halócentrála si, vďaka schopnosti cestovania v čase a priestore, stihne zajazdiť na kentaurovi a zoznámi sa s bratancom Rotha Forgersona i spodinou sveta homunkulov. Epriham Rutherford sa pri lúštení kryptografickej záhady zaľúbi do podstatne staršieho dievčaťa pochybných mravov. Mechanik Bert Rumbledale nájde artefakt po legendárnej matematičke a okolie bude vyskakovať z kože. Doslova. Catherine Havebridgeovú navštívi priateľka z detstva a posedia si nad šálkou čaju v príjemnej atmosfére augustového popoludnia. Astrál Ábel si spomenie na dávne časy z počiatku Všehomíra, keď bol ešte nefajčiarom. Vrátime sa do Norrovej temnej mladosti. V príbehu vystupujú madam Zenóbia, skazená kráľovská krv a fantazmy s odhalenými ňadrami!


Ukážka z knihy

Do dvora so širokým úsmevom vošla sestra Arachné a za ňou sa objavil otec Matteo.

„Pozrite, sestra, pomohli nám s nájdením Božieho dieťaťa,“ bodro prehovoril kňaz. „Čo myslíte, budeme k nim za to dobrí?“

„Myslím si, že nie,“ poprela rehoľníčka. Veselší zvuk ako jej hlas by vydávalo drhnutie dvoch náhrobných kameňov o seba. Pozvoľna postupovala dvorom a nenáhlivo rozhaľovala svoj habit. Najprv sa objavili kovové rebrá, spoza nich sa trhanými pohybmi drali na svetlo ďalšie oceľové končatiny.

Rutherford v úžase otvoril ústa.

Aký geniálny, no perverzný mág dokázal zmučenému kovu vdýchnuť tak hanebný život? – pomyslela si Hathor. – Nesmiem jej dovoliť zaútočiť prvej, – prudko vyrazila proti mechanickej mníške. Mladé telo zdokonalené na najvyššie ľudské možnosti sa pohybovalo oveľa rýchlejšie ako sestra Arachné. Tá medzitým zo seba strhla odev, ostal jej len závoj s čelníkom na hlave. Zvyšok tvorila nevzhľadná, ale funkčná konštrukcia – štyri pomerne tenké nohy podopierali úzky trup s dvomi pármi kĺbovitých ramien. Mníška vyzerala ako smrteľne nebezpečný pavúk, ako ostatne naznačovalo jej meno. Ramená, ukončené oceľovými žihadlami alebo zubatými čepeľami, sa impozantne rozprestreli ponad dvor ako hrôzostrašný dáždnik prinášajúci záhubu.

Arachné švihla párom končatín opatrených čepeľami ako kosami, čím donútila rozbehnuté dievča vyskočiť. Mníška, perfektne ovládajúca svoje telo, v neľudskej synchronizácii urobila výpad ramenom s dlhým žihadlom na konci.

Mladá žena nemala kam uhnúť, jej smrť sa zdala byť neodvrátiteľná.

„Marcia!“ zvolal Rutherford. V hlase mu znelo varovanie i hrôza zároveň.

Vo vzduchu sa zmaterializoval štít z tieňa. Kontakt so žihadlom na ňom vykresal iskry, ale obranný prostriedok vykonal svoju robotu. Odklonený bodec škrkol o zem a vyviedol mechanickú rehoľníčku z rovnováhy.

Hathor nezaváhala a z nového výskoku kopla mníšku do tváre. Bez výsledku. Zato sama musela uskočiť pred novými útokmi kovových ramien.

Otca Mattea počínanie jeho družky vo viere nezaujímalo. Rozbehol sa k dverám, za ktorými zmizla matka i s hľadaným potomkom.

Epriham Rutherford sa kňazovi smelo postavil do cesty. Vražedný dušpastier nevajatal, v ruke sa mu zjavil revolver. Vystrelil. Raz. To stačilo. Mladý lingvista sa zvalil na stenu a zviezol sa po nej k zemi.

Čepeľami a bodcami tiesnená Hathor si stihla všimnúť mladíkov pád. Premkol ju hnev, že nedokázala zabrániť kňazovmu útoku.

On je môj! JA som ho mala zabiť! – vzbĺklo v nej rozhorčenie.

Eprihááám! – zakvílila časť mysle patriaca Marcii.

Chvíľková rozpoltenosť obrala dievča s dvomi neúplnými osobnosťami o ostražitosť. Doteraz, vďaka neskutočnej fyzickej kondícii i tieňovej ochrane, zvládala odolávať mechanickému monštru, ale v tomto jedinom, nerozhodnom okamihu kovová mníška využila svoju tajnú zbraň. Z chrbta jej ako oceľový chvost škorpióna vystrelilo ešte jedno rameno vyzbrojené dutou ihlou.

Sestra bez zaváhania neomylne bodla. Skrytý piest ukrytý v ramene vytlačil svoj jedovatý obsah do tela mladej pobehlice.

Vtedy sa Rutherford prebral z bezvedomia. Uvidel víťaznú grimasu na tvári Arachné a Marciu dve stopy nad zemou, ako visí zo zákerného deviateho ramena.

Knihu Nocte Exeo si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Podrobnosti o knihe

Nocte Exeo
Žáner: sci-fi, steampunk
Autor: Peter Jelínek
Vydavateľstvo: Enribook
Rok vydania: 2023
Jazyk: slovenský
Počet strán: 416
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–89948–81–9


O autorovi

Fantasta, steampunker, pankáč. Vyštudoval potravinárstvo, chémiu, biológiu a pedagogiku, ale v týchto odboroch nepracuje. Momentálne sa venuje samovzdelávaniu a keď má čas, tak píše. Literárnych súťaží sa zo zásady neúčastní, nie je súťaživý typ. Tvrdí o sebe, že nie je spisovateľ, ale „škrabák“. Vo vlastnom náklade vydal zbierku brakových poviedok venovaných vyšetrovateľovi paranormálnych javov Terenceovi Norrovi – Norr, ochraňuj Britániu! (2016), kde vo vedľajších úlohách vystupujú alebo sú aspoň zmienené literárne postavy z diel 19. storočia. Naviazal na ňu krátkym románom Alternauti (2018), v ktorom rozvíja Norrove dobrodružstvá. V nasledujúcom roku vydal vo vydavateľstve Enribook alternatívno-historický steampunkový román Le Sabotage (2019) s akčnými a hororovými prvkami. Opisuje v ňom boj francúzskych anarchistov proti biometalicky vylepšenej vládnucej vrstve. Ako jediný zastupuje Slovensko v antológii Krásky a vetřelci (2021) od vydavateľstva Epocha. Dostal sa aj do výberu autorov antológie Slovenský nářez (2023) tiež od vydavateľstva Epocha. V novele Tekeli-li (2022) a v zbierke poviedok Nocte Exeo sa opäť vracia do „norrovského“ univerza.


Súvisiace linky

Články o knihách Petra Jelínka na Fandom.sk


23. novembra 2023
Fandom SK - PR
Zdroj informácií