Predstavujeme - Natalie Haynes: Medúzin príbeh

V tomto románe Haynesová mení tradičné chápanie Medúzy ako príšery, ktorá pohľadom mení smrteľníkov na kameň, a Persea ako hrdinu, ktorý zbavil svet nebezpečnej obludy. Vnáša empatiu a súcit do jedného z mnohých príbehov v histórii, kde mocný a vplyvný muž ublíži žene, ale za jeho útok obvinia, pranierujú a potrestajú jeho obeť. Haynesová oživuje a rekonštruuje mýtický príbeh a inšpiruje k zamysleniu nad hodnotami spoločnosti a postavením žien v nej.


Anotácia

Smrteľníci nás považujú za príšery, lebo sme mocné a vieme lietať. Volajú nás tak, pretože sa nás boja. Medúza sa narodila do božskej rodiny, no na rozdiel od svojich sestier je smrteľná. Zakrátko si uvedomí, že ako jediná z nich starne, mení sa a cítiť slabosť. Vedomie, že sa raz pominie, dodáva jej konaniu naliehavosť, ktorú jej príbuzní nikdy neokúsia.

Keď Poseidón, vládca morí, znesvätí Aténin chrám, urazená bohyňa sa pomstí nevinnej obeti a naveky zmení Medúzin život. Úbohá dievčina sa desí vlastného odrazu – namiesto vlasov sa jej na hlave zvíjajú hady a jediným pohľadom mení všetko živé na kameň. Nemôže viac hľadieť na svojich milovaných bez toho, aby ich zahubila, tak sa dobrovoľne odsúdi na život v tieňoch a samote, aby zahatala cestu svojmu vražednému hnevu.

Všetko sa však zmení, keď sa Perseus vydá na osudovú výpravu s cieľom získať hlavu Gorgony… Toto je príbeh mladej ženy, z ktorej sa stala príšera – až na to, že ňou v skutočnosti nikdy nebola.


Ukážka z knihy

Ukážku si môžete nalistovať na stránke vydavateľstva Tatran, ak kliknete na tento link.


Knihu Medúzin príbeh si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Podrobnosti o knihe

Medúzin príbeh (orig.: Stone Blind)
Žáner: fantasy, historická
Autorka: Natalie Hayne
Vydavateľstvo: Tatran
Rok vydania: 2023
Jazyk: slovenský
Preklad: Jana Pernišová
Počet strán: 288
Väzba: pevná s prebalom
ISBN: 9788022214803


13. decembra 2023
Fandom SK - PR
Zdroj informácií